Skip to main content

Identitetskrise for den akademiske medicin

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

3. nov. 2005
2 min.

Den akademiske medicin skal »revitaliseres« og »genopfindes« - ikke mindst fordi medicinalindustrien har fået en stigende indflydelse på den offentlige forskning. Det mener i hvert fald den tidligere redaktør af British Medical Journal, Richard Smith, som har taget initiativ til at igangsætte en kampagne for en ny og bedre akademisk medicin.

Det store spørgsmål, som kampagneleder Peter Tugwell, professor i medicin, Universitet i Ottawa, skal prøve at finde et fornuftigt svar på, er:

Hvad er den akademiske medicins rolle i samfundet egentlig?

Og et af de væsentlige spørgsmål herunder er:

Skal den akademiske medicin være en føjelig instans for medicinalindustrien, eller er medicinens formål i en altruistisk ånd at (forsøge at) frelse os fra alverdens sygdomme, i stedet for at frelse aktieejerne hos Pfizer, Glaxo-SmithKline og de andre medicinalforetagender?

Peter Tugwell nævner i et interview med British Medical Journal, at han er særligt bekymret for det trætte og anløbne image, som den akademiske medicin efterhånden har fået.

»Grunden er den manglende påskønnelse af den akademiske medicins fortjenester hos de politisk valgte og marginaliseringen af den akademiske medicin, som desværre i stigende grad ses som en egocentrisk interesse for den enkelte læge frem for noget, som kan gavne samfundet som helhed«, nævner Peter Tugwell.

I sine bestræbelser på at skabe en ny formuleret rolle for den akademiske medicin vil Peter Tugwell ikke kun konsultere fagfæller, men også patienter, befolkningen og politikere.

Kampagnen har søsat en hjemmeside www.bmj.com/academicmedicine, hvor der blandt andet findes et diskussionsforum:

Jens Winther Jensen, medlem af Lægeforeningens hovedbestyrelse, erkender, at den fri forskning og lægers troværdighed er truet, og mener, at BMJ's kampagne kan blive en eyeopener for den akademiske medicin hertillands.

Han pointerer, at både med hensyn til den målrettede forskning og efteruddannelsen, som i høj grad er sponsoreret af industrien, er Lægeforeningen meget opmærksom på, at der kan opstå problemer med lægers troværdighed.

Jens Winther Jensen fremhæver, at det af den grund er lykkedes for Lægeforeningen at lave en samarbejds-aftale med industrien, som vedrører ethvert samarbejde mellem læger og industri i forhold til kliniske forsøg.

Academy of Medical Sciences i Storbritannien har lavet en rapport (www.acmedsci.ac.uk/p_scr.pdf) om udfordringer for den akademiske medicin.