Skip to main content

Ideologisk vaccinationskrig i Berlin

Trods mæslingedødsfald er især velstillede berlinere skeptiske over for vacciner.

Freelancejournalist Mathias Irminger Sonne, mathias.sonne@gmail.com

16. mar. 2015
2 min.

Økosmitte  Ca. 600 kendte tilfælde, et dødsfald, skolelukninger og sundhedsmyndigheder, der opfordrer spædbørnsforældre til ikke at benytte offentlig transport med deres børn. Den aktuelle mæslingeepidemi skaber for tiden stor røre i de berlinske venteværelser, børneinstitutioner og medier.

Både den tyske sundhedsminister og lægeformanden har kaldt vaccinationskritiske forældre for »ansvarsløse«, der udsætter egne og andres børn for »unødig risiko«. Begge afviser dog en generel vaccinationspligt, som man tidligere havde det i Østtyskland – selv om tre fjerdedele af befolkningen faktisk bakker op om en sådan trods uforenelighed med den tyske grundlov.

Også blandt læger argumenteres der for at oplyse forældrene og lade dem vælge selv. Med »Læger for individuel beslutning om vaccine« er de endda organiseret som forening.

I dr. Googles tidsalder står en række vaccinationskritiske online-portaler som www.impfkritik.de og forskellige magasiner om alternativ medicin ligeledes til rådighed for de mange tyskere, der betvivler den videnskabelige autoritet bag opfordringen til mæslingevaccination.

At der i den berlinske befolkning hersker stor mistro over for »medicinalindustriens studier og konklusioner« kan især observeres i bedrestillede områder som Prenzlauer Berg, en bydel med stor koncentration af veluddannede »bioborgere« med hang til alternativ medicin. Her anses mæslinger hyppigt for at være en »immunstyrkende børnesygdom«, der fremmer mødres beskyttelse af deres spædbørn, vaccinationer opfattes som »unaturlige«, og forældre nærer bekymringer om fortiede bivirkninger.

At der ikke er tale om fordomme om bydelen, bekræftes af den senest tilgængelige indskolingsberetning fra 2013: Hvor ca. 90 pct. af alle tyskere er vaccineret mod mæslinger, ligger tallet under 80 pct. i store dele af Prenzlauer Berg. Dertil tommelfingerreglen, at jo højere socialklasse, desto lavere vaccinationsrate.

I denne ideologiske vaccinationskrig er vaccineskeptikerne imidlertid i defensiven. Ifølge berlinske medier er et stigende antal forældre nu villige til at vaccinere deres børn mod mæslinger.

Der foreligger endnu ingen tal, men det er fortsat til diskussion, om »uddannelse, intelligens og penge virkelig ikke beskytter mod idioti«, som det lyder mod de vaccinationskritiske forældre i Prenzlauer Berg i lederen af ugeavisen Die ZEIT.

Så længe mæslingeepidemien varer, er det sikkert, at der vil blive brugt kampmetaforer om »krig mod mæslinger« og »ideologiske korstog«.