Skip to main content

Ind- og udland

16. okt. 2006
7 min.

Den er hel gal i Haderslev

I et åbent brev til sygehusledelsen i De Sønderjyske Sygehuse, som er fællesbetegnelsen for alle sygehuse i amtet, fraråder de yngre læger på medicinsk afdeling på Haderslev Sygehus læger at søge turnusstillinger i Sønderjyllands Amt.

Årsagen er, at afdelingen, som er døgnåben for akutte patienter, igennem lang tid har været plaget af nedskæringer, nednormeringer, manglende genbesættelse af stillinger og stadige omlægninger af arbejdsgange - og i sommerperioden er problemerne forværret med massiv overbelægning.

En afgørende begivenhed indtraf, da den kardiologiske bagvagt på Haderslev Sygehus blev nedlagt for fem uger siden.

Konsekvensen har ifølge de yngre læger udartet sig til det nærmest groteske, eftersom patienter dels ikke bliver udskrevet, fordi der ikke er en læge til at udskrive dem, og dels ikke får den behandling, de har behov for, fordi der ikke er en ordentlig bemanding af overlæger.

Oveni kommer naturligvis de yngre lægers frustration over, at få overlæger er lig med dårligere uddannelse.

I brevet skriver de yngre læger:

»På grund al belastningen af bagvagten bliver opgaver tiere lagt over på mellemvagten, som enten er turnus- eller bloklæge. Alle yngre læger på nær tre er ansat i uddannelsesstillinger. Imidlertid har der specielt siden 1. juni 2006 ikke været mulighed for supervision, endsige bedside-undervisning og opfølgning på patientforløb, fordi der hele tiden er akutte opgaver og gennemgange fra dagen før, som skal klares. Det uddannelsesmæssige element i vores stillinger er reduceret til et uacceptabelt niveau, hvor målet bare er at klare sig igennem vagterne uden at gøre skade. De uddannelsesansvarlige overlæger gør, hvad de kan ud fra omstændighederne, men vores generelle opfattelse er, at det hele efterhånden for sygehusledelsen drejer sig om ren drift.«

Overlægerne har i usædvanlig grad offensivt og offentligt støttet de yngre kolleger.

Overlægernes formand på sygehuset, Jørgen Byg, er ked af at konstatere, at kvaliteten af uddannelsen er faldet på grund af travlhed og mangel på overlæger. Han mener, at sygehuset lukker af sig selv på grund af lægemangel, hvis situationen ikke ændrer sig dramatisk.

»Det er svært i længden at stå fagligt model til det her. På et eller andet tidspunkt må man opgive sin loyalitet og smide håndklædet i ringen. Det er jo ikke jobtilbud, jeg mangler. Ledelsen siger: »nu må vi lige vente og se an, og når alle forandringerne er lavet, bliver det hele meget bedre.« Det siger de hver gang!«, udtaler Jørgen Byg.

Han og overlægekollegaerne udtrykte i et brev til De Sønderjyske Sygehuse bekymring for, at den medicinske afdeling er under afvikling.

Ud over at stillinger ikke bliver besat, oplever medarbejderne på den medicinske afdeling yderligere, at medarbejderflugten ikke resulterer i genopslag af stillinger.

Jørgen Byg fortæller at de yngre lægers og overlægernes offentlige protest blev udløst af et læserbrev i avisen Jyske Vestkysten, hvor formanden for amtets sundhedsudvalg Jens Andreasen (V) havde fortalt vidt og bredt om, hvor godt og problemfrit sygehusvæsenet fungerer i amtet.

»Vi ser ikke andet end problemer! Enten er der en ekstrem grad af filtrering af oplysninger op til sundhedsudvalget, hvilket vi tror, ellers er det det rene skønmaleri, han maler for befolkningen. Jeg tror ikke på, at Haderslev Sygehus skal bevares«, mener Jørgen Byg.

Jens Andreasen (V), formand for sundhedsudvalget i Søndersjyllands Amt, »undrer sig over«, at de yngre læger fraråder læger at søge turnus i amtet.

»Vi er nødt til at tilpasse sygehusvæsenet til de patienter, som vi har. Det er en proces, som indebærer, at vi er i gang med at flytte 20 medicinske senge fra Haderslev til Aabenraa. Det forventer vi afsluttet i løbet af august og september, hvorefter jeg forventer, at situationen på Haderslev Sygehus vil normalisere sig. Vi er ikke ved at afvikle Haderslev Sygehus, som overlægerne måske frygter«, udtaler Jens Andreasen.

Sygehusledelsen holder i denne uge møde med de yngre læger og overlægerne om situationen på medicinsk afdeling. Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

Nix pille
> København

Der er ingen udsigt til, at Regeringen vil pille ved hverken det regelsæt, der regulerer lægers bijob eller 11-timers reglen, som foreskriver, at enhver ansat skal have mindst 11 sammenhængende timer mellem fyraften og næste mødetidspunkt.

Det fremgår af et svar fra indenrigs- og sundhedsministeren til Folketingets sundhedsudvalg, som havde spurgt til lægers bijob foranlediget af en artikel i Berlingske Tidende i maj. Heraf fremgik, at i gennemsnit 37 pct. af hospitalslægerne i Københavns Amt har nebengeschäfter ved siden af deres faste job på sygehusene.

For hver femte af lægerne med bibeskæftigelse drejede det sig om undervisning på universitetet eller på kurser, og lige under 15 pct. arbejdede ved siden af i en privat praksis.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen siger i sit svar til udvalget, at han ikke finder det bekymrende, at læger bijobber, så længe der ikke er habilitetsproblemer - f.eks. at læger i offentlig ansættelse henviser til deres egne privatklinikker.

Tværtimod finder ministeren det »positivt, at læger yder en ekstra indsats gennem en bibeskæftigelse efter arbejdstid, idet det kan medvirke til at nedbringe ventelisterne til sygehusbehandling«.

Efter at have konfereret med beskæftigelsesministeren mener Lars Løkke Rasmussen heller ikke, det er nødvendigt at forsøge at få ændret 11-timers reglen, så den følger den ansatte og ikke jobbet, som Folketingets sundhedsudvalg havde lagt op til i sin forespørgsel.

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

Følgende er redigeret af journalist Dorte Jungersen, dortejungersen@hotmail.com
Er lægers uddannelse vigtig?
> Yngre Læger

Det mener vi i Yngre Læger. Derfor gennemfører vi med jævne mellemrum Yngre Lægers uddannelsesenquete for at tage pulsen på lægernes videreuddannelse.

Enqueten bidrager til Yngre Lægers arbejde med at skabe en tidssvarende kvalitet i og dimensionering af videreuddannelsen, og det er afgørende, at så mange yngre læger som muligt deltager ved at svare på spørgsmålene.

Vil du gerne vide:

- Hvordan det går med evalueringen i den lægelige videreuddannelse?

- Hvordan det går med forskningen blandt yngre læger?

- Hvor mange andre, der går og venter på netop din ønskestilling?

Så hjælp os ved at svare på enqueten - kun med dit svar får vi de nødvendige data.

Vær med til at forbedre videreuddannelsen! Linket til enqueten finder du på www.laeger.dk under Lægeforeningen > Yngre Læger > Uddannelsesenqueten. Du skal bruge et løbenummer for at besvare spørgsmålene.

Dit løbenummer står i den mail eller det brev, som alle erhvervsaktive medlemmer af Yngre Læger modtog, da undersøgelsen startede. Har du mistet dit løbenummer, kan du kontakte Albert Janik i Yngre Læger på tlf. 35 44 84 47 eller pr. mail: aj.yl@dadl.dk

Hjælp os med at hjælpe dig og dine kollegaer - svar på Yngre Lægers uddannelsesenquete!

Beskeden viden om brystkræftrisiko
> Storbritannien

Flertallet af de kvindelige studerende verden over er ikke k lar over, hvilke livsstilsfaktorer som spiller ind ved udviklingen af brystkræft.

Ifølge en undersøgelse publiceret online i tidsskriftet European Journal of Cancer, der baserer sig på 11.000 kvindelige studerende og 8.000 mandlige ditto fra i alt 23 lande, er kvindernes viden lige så begrænset som mændenes. Næsten en tredjedel af de kvindelige deltagere var ikke klar over, at alkohol, manglende motion, fedme og arv er faktorer, der kan være afgørende for udvikling af brystkræft. 57 procent af kvinderne var klar over, at man kan være genetisk disponeret for at udvikle brystkræft, mens kun en ud af 20 kvinder var bevidste om, at alkohol, manglende motion og fedme er risikofaktorer.

Til gengæld blev stress og rygning i undersøgelsen hyppigst identificeret som risikofaktorer i udviklingen af brystkræft, selv om flere undersøgelser peger på, at sammenhængen her kun er beskeden.

I 2007 fylder Lægeforeningen 150 år
> DADL

Lægeforeningen fylder i 2007 150 år og udarbejder i denne forbindelse en sundhedspolitisk erklæring. Vi vil gerne invitere medlemmer til to debatmøder om indholdet i erklæringen. Det ene møde afholdes på Skejby Sygehus mandag den 6. november kl. 16.00 og det andet på H:S Rigshospitalet den 14. november også kl. 16.00. Sæt X i kalenderen allerede nu - nærmere program m.v. følger. Det er gratis at deltage.

Danske kvinder føder flere børn
> København

Befolkningstallet i Danmark vil alligevel stige, hedder det i Finansministeriets nyeste fremskrivning.

Det sker ifølge Politiken, fordi danske kvinder får flere børn, end man for blot to år siden troede, at de ville. Det er især danske kvinder over 30 år, som ser ud til at føde flere børn, end man regnede med for to år siden. Danske kvinder fødte i 2004 i gennemsnit 1,8 barn, og det forventes, at de i 2050 vil være oppe på at føde næsten to børn hver: »Den udvikling og tendensen til længere levetid betyder tilsammen, at befolkningstallet i Danmark vil stige i stedet for at falde, som vi ellers forudsagde for to år siden«, siger Lars Haagen Pedersen, sekretariatschef for Dream - det uafhængige analyseinstitut under Finansministeriet, der har foretaget fremskrivningen.

Indvandrerkvinder fra såkaldt mindre udviklede lande får derimod et halvt barn mindre pr. kvinde end i 2002. Fremskrivningen viser, at disse kvinder i 2050 vil føde det samme antal børn som kvinder af dansk oprindelse.

Nej til hjerteoperationer
>Ribe

Sundhedsstyrelsen meddelte i sommerferien Region Syddanmark og Ribe Amtsråd, at den har beføjelserne til at bestemme, hvor hjerteoperationer, herunder akutte ballonudvidelser skal foretages, og Styrelsen kan ikke godkende, at Hjertecenter Varde begynder på akutte ballonudvidelser.

Brevet er et svar på Region Syddanmarks henvendelse til Sundhedsstyrelsen i anledning af Ribe Amts nyindgåede aftale med Hjertecenter Varde om udførelse af akutte ballonudvidelser.

Sundhedsstyrelsens svar vil indgå i regionens videre overvejelser i forbindelse med budget 2007, herunder omfanget af samarbejdet med Hjertecenter Varde.