Skip to main content

Ind- og udland

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

23. jan. 2009
8 min.

Yngre Læger: Uddannelse af østrigere skal ses i et større perspektiv

Region Syddanmark går nu et skridt videre i rekruttering af udenlandske læger. En gruppe østrigere gennemgår et 14 måneders uddannelsesforløb og bliver dermed færdiguddannet som læger i Danmark. Det sker i samarbejde med det østrigske lægekammer og med Sundhedsstyrelsens og den østrigske sundhedsministers accept.

I Region Syddanmark er 12 unge østrigere netop startet i et 14 måneders forløb, hvor de dels færdiggør den lægeuddannelse, de startede på i Østrig, dels bliver rustet til at arbejde i det danske sygehusvæsen. Forløbet er sammensat af to måneders dansk og introduktion samt 12 måneders basisuddannelse, der i store træk er identisk med den, deres danske kolleger skal igennem:

»Vi fik ikke besat alle de pladser, vi havde udbudt til basisuddannelsen, og dem kan vi nu få fyldt op med de unge østrigere«, fortæller afdelingschef i Region Syddanmark, Annette Lunde Stougaard.

»Den viden, de unge har fået på universiteterne i Østrig, kan umiddelbart konverteres til danske forhold. Og omvendt: Når de unge har fået basisuddannelsen i Danmark, kan den godkendes i Østrig, så de uden problemer kan vende hjem og arbejde som læger der. Det er dog vort håb, at de i stedet fortsætter hos os og uddanner sig som speciallæger, for vi har brug for dem. I Østrig er det svært at få den praktiske del af uddannelsen efter opholdet på universitetet, fordi der tages for mange ind. Derfor har det østrigske lægekammer også en interesse i projektet, og vi har også fået Sundhedsstyrelsens blå stempel«, fortæller Anette Lunde Stougaard.

»De skal kunne gå hele vejen«

Region Syddanmark har samarbejdet med Den Lægelige Videreuddannelse og Yngre Læger undervejs i forberedelserne, og formand for Yngre Læger i Syddanmark, Lasse Bugge, ser projektet som et alternativ til kun at satse på at hente uddannede speciallæger fra andre lande.

»Vi ser dette her i et større perspektiv, hvor østrigerne efter at have taget basisuddannelsen skal kunne søge ind på introduktionsuddannelsen på lige fod med deres danske kolleger. Herefter håber vi naturligvis, at de vil gå videre på hoveduddannelsen og uddanne sig som speciallæger. Når man henter uddannede speciallæger fra udlandet til Danmark, ser vi nogle gange eksempler på, at de ikke i tilstrækkelig grad bidrager til uddannelse af de yngre læger, simpelthen fordi de ikke kender vort system. I dette tilfælde vil vi få nogle speciallæger, der selv er blevet uddannet inden for systemet, og som derfor kender det. Den model tror vi på, men det er vigtigt, at vejen er banet, og at vilkårene er ens. Vi ser desværre eksempler på udenlandske kolleger, der passer deres vagt år efter år uden at komme videre. De bliver aldrig speciallæger, fordi de ikke får de rigtige tilbud. Her får vi en gruppe udenlandske læger, der er med hele vejen gennem den praktiske del af uddannelsen, og som derfor vil blive velintegrerede i det danske system«.

De unge østrigere skal gennemføre basisuddannelsen fordelt på Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland.

Nedenstående kort nyt er redigeret af jurnalist Dorte Jungersen, dortejungersen@hotmail.com
Alkoholenheden på Hvidovre lukker

> København

Efter ti år lukker Alkoholenheden på Hvidovre Hospital. Det sker, når behandlingen af de godt 1.400 patienter, der i øjeblikket bliver behandlet på Alkoholenheden, den 16. april overgår til København, Frederiksberg, Hvidovre og Dragør Kommuner.

Kommunerne har siden strukturreformen haft ansvaret for alkoholbehandlingen, men siden december 2006 har Region Hovedstaden drevet Alkoholenheden efter en midlertidig driftsaftale med kommunerne.

Fire nye akutafdelinger

> Sorø

Sygehusene i Køge, Holbæk, Slagelse og Nykøbing Falster opretter akutmodtagelser, der efter internationalt forbillede skal bringe den lægefaglige kompetence så tæt på patienterne som muligt.

Regionen trækker på de omfattende erfaringer, dens internationale samarbejdspartnere har gjort sig.

Blandt andre Harvard Medical School i Boston, der har 40 års erfaring med akutmodtagelse. Her har arbejdet med det akutte perspektiv blandt andet medført kortere patientforløb, færre fejl i diagnosticering og behandling samt færre forskellige læger per patient.

De første patienter vil opleve den nye form for akutmodtagelse på sygehusene i Køge og Holbæk i løbet af foråret.

Ventetider uændret

> København

Ventetiderne til sygehusbehandling er ikke eksploderet, siden det udvidede frie sygehusvalg blev suspenderet i efteråret. De er heller ikke blevet kortere. Det viser en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen over ventetiden på 18 elektive behandlinger. Den viser, at den gennemsnitlige ventetid siden juli har holdt sig nogenlunde konstant på 26 uger. Seneste måling er fra december, hvor den var på 26,2 uger. Det er fem uger mere end før forårets strejke, hvor den var på omkring 21 uger. Men gennemsnittet dækker over, at der er blevet kortere ventetid til nogle behandlinger siden juli, mens andre behandlinger har stigende ventetider i samme periode. Ingen er dog tilnærmelsesvist kommet ned på ventetiderne før strejken. Ventetiden for behandling for prostata er for eksempel steget fra godt 29 uger i juli til godt 36 uger i december. I marts - før strejken - skulle patienter i gennemsnit vente knap 23 uger på behandling for prostata.

Ventetiden for behandling af både diskusprolaps og grå stær er til gengæld blevet kortere siden sommer. Diskusprolapspatienter skulle i august vente i gennemsnit 26 uger. I december i 22 uger. Før strejken var det 19 uger. Patienter med grå stær skulle i september være tålmodige i 46 uger. Det var i december kommet ned på godt 42 uger. Før strejken var ventetiden på omkring 30 uger.

Sundhedsstyrelsens opgørelse baserer sig på sygehusenes egne oplysninger til venteinfo om forventede ventetider.

Tolkecenter på OUH

> Odense

Odense Universitetshospital vil bruge halvanden million kroner på et tolkecenter, der kan oversætte for sygehuse, praktiserende læger og kommuner.

»I første omgang skal vi dække sygehusafdelinger i regionen og almen praksis, men vi vil gerne ende med også at tolke for kommunerne og på længere sigt hele Danmark«, siger direktør på Odense Universitetshospital, Peder Jest til Fyens Stiftstidende.

Ve hjælp af telekonferenceudstyr kan tolken deltage i f.eks. en lægekonsultation via en skærm.

Alene i fjor var der i Region Syddanmark behov for tolke i 30.000 tilfælde.

Til en begyndelse vil det være de tre mest efterspurgte sprog, der vil være tolke til på OUH: arabisk, bosnisk og somalisk.

Vejledning om indberetning af samarbejde

> København

Den 1. august sidste år trådte bekendtgørelsen om, at lægemiddelvirksomheder har pligt til at indberette, hvilke læger de samarbejder med, i kraft. Og nu er »vejledning om indberetning af oplysninger om læger, tandlæger eller apotekere tilknyttet lægemiddelvirksomhed« så at finde på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

I vejledningen er det nærmere specificeret, hvilke virksomheder meddelelsespligten er knyttet til, hvilke typer samarbejde virksomheder skal in dberette, og hvilke sanktioner der iværksættes, hvis virksomhederne undlader at indberette.

Bl.a. fremgår det, at meddelelsespligten omfatter de tilfælde, hvor lægen ikke personligt bliver honoreret for sit arbejde, såfremt der opnås en særlig tæt personlig tilknytning til virksomheden, f.eks. ved at vedkommende bestrider en bestyrelsespost i virksomheden eller har et omfattende ulønnet engagement for virksomheden. Ligesom deltagelse som medlem af et advisory board eller en bestyrelse altid vil være omfattet af meddelelsespligten.

Lægemiddelvirksomhedernes indberetningspligt supplerer lægers, tandlægers og apotekeres pligt til at anmelde deres eventuelle tilknytning til lægemiddelvirksomhederne.

Vejledningen kan findes på: www.laegemiddelstyrelsen.dk

Region ønsker at møde minister under fire øjne

> Aalborg

Regionsrådsformand Ulla Astman (S) har bedt sundhedsminister Jacob Axel Nielsen (K) om et møde om fremtidens sygehusstruktur i Nordjylland.

Baggrunden er, at regeringen i løbet af kort tid skal tage stilling til investeringer i fremtidens sygehuse på baggrund af anbefalinger i den såkaldte Erik Juhl-rapport fra november i fjor.

Regionen ønsker særskilt at redegøre for de nordjyske overvejelser og synspunkter med fokus på regionens ønske om et splinternyt sygehus i Aalborg Øst. Erik Juhl-udvalget har indstillet at samle sygehusfunktionerne i Aalborg på det nuværende Sygehus Syd.

»Sundhedsministeren skal selvfølgelig ikke give os særbehandling, fordi han selv er nordjyde, men de nye sygehusbyggerier er utroligt vigtige for regionerne, og det vil være almindelig respekt for de regionale politikere og for de mange borgere, som har præget vores sygehusplan, at ministeren giver sig tid til at lytte til vores argumenter«, udtaler Ulla Astman.

Hospital hædret for grundigt medicintjek

> København

Lægerne på Frederiksberg hospitals medicinske afdeling for lunge- og mave-tarm-sygdomme har indført og modtaget en pris for system »Medicinafstemning«.

Systemet indebærer, at patienter, der bliver indlagt, får tjekket deres medicin ekstra grundigt, således at rod og misforståelser ved indlæggelse og udskrivelse minimeres.

For deres indsats har lægerne på afdelingen modtaget »Ugens Leif« af kampagnen Operation Life.

System »medicinafstemning« er indført i tæt samarbejde med akut modtageafdeling og gennemføres nu på over 90 procent af patienterne.

Medicinafstemning er et af de seks indsatsområder i kampagnen Operation Life, og undersøgelser viser, at der er uoverensstemmelser i medicinoplysningerne ved cirka hver anden sygehusindlæggelse.

Ny formand for FAS

> FAS

Overlæge, dr.med. Erik Kristensen er fra den 1. januar 2009 ny formand for Foreningen af Speciallæger.

Han er ansat som overlæge på medicinsk afdeling, Regionshospitalet, Silkeborg. Speciallæge i medicinsk gastroenterologi og intern medicin.Som følge af den nye struktur i FAS er formanden for den største forhandlingsberettigede forening - Overlægeforeningen - automatisk formand for FAS. Overlægeforeningen har godt 70 pct. af medlemmerne i FAS.

Akutmedicin i klemme på Københavns Universitet

> København

Alt i mens sygehusene skal opruste de akutte afdelinger, er nye regler blevet en hæmsko for medicinstuderende, der ønsker at skrive opgave inden for akutte medicinske emner.

I følge de nye regler skal vejledere til større skriftlige (de såkaldte Osval-opgaver) opgave altid findes inden for universitetet. Men på Københavns Universitet er der ingen forskningslektor eller professor i akutmedicin. Resultatet er ifølge Dansk Medicinsk Selskab for Akut Medicin, at de studerende får svært ved at finde en vejleder med tilstrækkelig bred akutmedicinsk kompetence.

Selskabet har også opgjort, at der ikke skrives flere opgaver med akutmedicinske emner, på trods af Sundhedsstyrelsen anbefaler en oprustning af området.