Skip to main content

Indførelse af generel screening af gravide for hepatitis B

Sundhedsstyrelsen, 10. oktober 2005, Centerchef Else Smith, Afdelingslæge Sigrid Poulsen

9. nov. 2005
2 min.

Pr. 1. november 2005 indføres generel screening af gravide for hepatitis B-virus (HBV)-infektion foreløbig som en toårig forsøgsordning. Den generelle screening erstatter den nuværende selektive screening i følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for svangreomsorg, juli 1998.

Formålet er at sikre, at alle nyfødte, der fødes af kvinder med kronisk HBV-infektion, bliver hepatitis B-vaccineret ved fødslen. Smitteoverførsel fra mor til barn forhindres effektivt, hvis der umiddelbart efter fødslen gives specifikt immunglobulin og hepatitis B-vaccination efterfulgt af yderligere tre vaccinationer, når barnet er henholdsvis én, to og 12 måneder gammelt.

Flere undersøgelser har vist, at den nuværende selektive screening er mangelfuld, og det skønnes, at kun ca. 50-70% af kvinder fra risikogrupperne testes i graviditeten. Dertil kommer problemer med videregivelse af information om testning og opfølgende vaccination af de nyfødte. Generel screening vil betyde, at stort set alle gravide med kronisk HBV-infektion identificeres, og vil give et mere enkelt og effektivt system for sundhedspersonalet.

Undersøgelse for HBV-infektion gennemføres ved 1. graviditetsundersøgelse hos egen læge og knyttes til den rutinemæssige undersøgelse for blodtype og irregulære antistoffer, som alle gravide får foretaget. Lægen skal som hidtil indsende blodprøven til den lokale blodbank, hvor den fra 1. november 2005 også vil blive undersøgt for HBV (HBsAg). Undersøgelse for HBV-infektion sker efter informeret samtykke og kan fravælges af den gravide.

Sundhedsstyrelsen udarbejder en vejledning for den toårige forsøgsordning, der supplerer »Vejledning om forebyggelse mod viral hepatitis, Sundhedsstyrelsen, juni 2002«. Den nye vejledning vil blive lagt på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk og udsendt elektronisk til alle involverede parter.