Skip to main content

»Ingen har en større ekspertise end os«

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dkFotoS Ugeskrift for Læger

15. mar. 2010
5 min.



Fredag er en stille dag på det private Center for Rygkirurgi i Hellerup.

De sidste patienter fra de 24 enkeltstuer med eget tv og bad forlader tredje sal i det moderne kontorbyggeri.

Udenfor ved de færreste forbipasserende, at to næsten 15 ton tunge MR-skannere dagligt undersøger, hvilke patienter, der skal under kniven og få nogle af landets mest avancerede kirurgiske indgreb i ryg og nakke.

De færreste ved, at hver ottende nakke- og rygkirurgiske operation i Danmark foregår her.

Og de færreste ved, at Region Sjælland i flere år sendte operative rygpatienter hertil frem for til de offentlige hospitaler i hovedstaden, da det var billigere.

Måske skal man på privathospitalet også i fremtiden fortsætte med at udføre syv højt specialiserede ortopædkirurgiske indgreb, som man med Sundhedsstyrelsens godkendelse har foretaget siden 2005. Måske ikke.

Sundhedsstyrelsen trak yderst overraskende i nødbremsen for hele specialet ortopædisk kirurgi, kort før specialeplanen blev offentliggjort sidste mandag. Det skete efter voldsom kritik fra de kliniske selskaber. Syv privathospitaler så ud til at få myndighedernes blåstempling for de sværeste indgreb.

Hos Center for Rygkirurgi forstår man ikke Sundhedsstyrelsens rysten på hænderne:

»Der foretages ingen højt specialiserede elektive nakke- og rygoperationer på noget universitetshospital i Danmark, som vi ikke også udfører her på Center for Rygkirurgi. Ingen har samlet større ekspertise på dette område end os. Vores motto har fra oprettelsen i 2004 været ,kvalitet gennem specialisering`, og det er jo det samme mantra, som Sundhedsstyrelsen har arbejdet efter med specialeplanen. Så jeg vil blive skuffet, hvis vi ikke får lov til at fortsætte med dette arbejde,« siger administrerende direktør Martin Bonnén.

Center for Rygkirurgi har ingen akutte patienter, ingen traumepatienter. Kun elektive.

De første operative patienter ankommer mandag morgen klokken 8, hvor de mødes af den sygeplejerske og den læge, der er tilknyttet de pågældende patienter under hele forløbet.

På de hvide lysstofrøroplyste linoleumsgange kører ingen portører rundt med patienter i senge. De findes ikke. Faggrænser er nedbrudt. Sygeplejersker og læger kører patienterne frem og tilbage mellem sengeafsnit og operationsstue. Sygeplejerskerne tager ekg og blodprøver og overvåger opvågningen på patientens egen sengestue.

Selvom operationsstuerne kan køre aften og weekender, sker det sjældent. Alt er tilrettelagt, så fire patienter opereres inden for speciallægens almindelige arbejdstid. Han kan tilkaldes hele døgnet og i weekenden, men får intet rådighedstillæg.

»Driveren for vores fagfolk er arbejdsglæde og faglig stolthed. Vi tilrettelægger vores arbejde, så vi vender tilbage til lægens udgangspunkt - diagnostik og behandling, uden så meget bureaukrati og med korte kommandoveje,« siger Martin Bonnén.

En af privathospitalets tre grundlæggere overlæge, dr.med., neurokirurg Svend Erik Børgesen har en lang karriere på Rigshospitalet bag sig. Han ønsker ikke at se sig selv og sit privathospital som en modsætning til det offentlige:

»Vi gør det samme, som de gør. Vi er ikke anderledes. Vi har bare lidt lettere ved at få tingene til at ske,« siger han og henviser til den kliniske database for rygopererede, Danespine:

»Vi kæmpede i årevis for en klinisk offentlig database, men bevillingerne var der ikke. Nu har vi etableret den i fællesskab med Dansk Rygkirurgisk Selskab. Vores læger kommer ofte på efteruddannelse - det kan jeg ikke huske fra min tid i det offentlige. Og vi har flere forskningsprojekter i gang, både af egen drift og eksterne. Desuden indberetter vi til Landspatientregistret som alle andre. Så vi er ikke så anderledes, som mange vil gøre os til. Vi forsøger blot at give patienterne den bedste behandling i landet,« siger han.

I specialevejledningen står, at samtlige hospitaler, der skal foretager højt specialiserede indgreb, skal have et traumecenter tilknyttet. Det har ingen af privathospitalerne, trods tildelingen af højt specialiserede funktioner.

»Vi har ikke akutte patienter. Og ingen af vores indgreb fører til, at det er nødvendigt med et traumecenter tilknyttet. Heller ingen af Rigshospitalets elektivt rygopererede ender på et traumecenter. Ud af de omkring 5.000 operationer, vi alt i alt har gennemført, har to ældre patienter fået hjerteproblemer i forbindelse med efterforløbet. Disse to blev uden problemer overflyttet til Hjertecentret på Gentofte Hospital,« fortæller Svend Erik Børgesen.

fakta

Ansatte

- Otte fast- og tre løst ansatte ortopæd- og neurokirurger

- En fastansat anæstesiolog

- To fast- og to løst ansatte reumatologer

- En fastansat smertepsykolog

- Tre løst ansatte neurologer

- Alt i alt 100 ansatte sygeplejersker, administrativt personale, fysioterapeuter, køkkenpersonale, rengøring mv.

- Sygefraværet var i 2009 under en procent.

De tre patienttyper

- Selvbetalere: 20%

- Forsikrede: 40%

- Udvidet frie sygehusvalg: 40%

Center for Rygkirurgi, Hellerup, i tal

- 24 senge i enkeltstuer

- Tre operationsstuer

- Fire patienter pr. dag pr. operationsstue

- Omkring 26 opererede patienter pr. uge

- To MR-skannere

- Omkring 1.200-1.400 ryg- og nakkeoperationer årligt

- 12-14 procent af den samlede elektive rygkirurgi i Danmark

Sundhedsstyrelsen snublede i ortopædkirurgien

Tre-fire dage før offentliggørelsen af flere års intenst arbejde måtte embedsmændene i Sundhedsstyrelsen erkende, at det ikke ville lykkes at præsentere en hel, gennemarbejdet samlet specialeplan.

I alt 18 privathospitaler stod til at få regionsfunktioner, og syv af disse er landets mest avancerede, højt specialiserede indgreb. Men kritikken fra Det Rådgivende Udvalg og særligt de kliniske selskaber på det ortopædkirurgiske område gjorde indtryk. Fagfolk, som Sundhedsstyrelsen skulle samarbejde med, var rasende. Embedsmændene bøjede sig:

»Det er vigtigt for os, at de ting, vi melder ud, også holder fagligt. Og der har været en diskussion om, hvor mange (privathospitaler, red.) det egentlig er, der er i stand til at løfte kravene, som vi har opstillet. Det ser vi nu på endnu engang,« siger direktør i Sundhedsstyrelsen Jesper Fisker.

Tirsdag i sidste uge var Dansk Ortopædisk Selskab til et næsten tre timer langt møde i Sundhedsstyrelsen:

»Vi vil ikke bruges til at blåstemple Sundhedsstyrelsens plan, hvis den fortsat går imod det fagligt mest fornuftige. Men de virkede oprigtigt interesserede i at lytte og få lavet en velafbalanceret plan for ortopædien. Og det bidrager vi gladelig til,« siger formand Per Kjærsgaard-Andersen.

Ortopædkirurgerne er modstandere af de mange højt specialiserede behandlinger på privathospitaler, der ifølge selskabet vil underminere den faglige kvalitet og patientbehandlingen. Samtidig har omrokeringen af den avancerede ortopædkirurgi på de offentlige hospitaler ført til, at det i fremtiden vil være umuligt at uddanne ortopædkirurgiske speciallæger i Syddanmark.

»I den verserede plan er der fjernet specialfunktioner fra Region Syddanmark, hvilket medfører, at yngre læger med en speciallægeuddannelse i Videreuddannelse Syd ikke får deres målbeskrivelse opfyldt. Dermed kan de ikke blive speciallæger. Det ønsker hverken vi eller Sundhedsstyrelsen. Så der er meget, vi skal se på,« siger formanden.