Skip to main content

Instruksen på nettet

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

28. nov. 2008
6 min.

Hver dag klikker hundreder af læger sig ind på netportalen »Instruksen.dk« for at se, hvordan ortopædkirurgerne på Bispebjerg Hospital behandler en hallux valgus, eller måske for at benytte en pause til at genopfriske de onkologiske grundbegreber, som de fremstilles af onkologerne på Odense Universitetshospital (OUH). Bag den praktiske portal står den opfindsomme læge Ulrik Kähler, som for seks år siden lancerede »Instruksen« og siden hen Diagnosekoder.dk og Metainstruksen.dk efter delvist samme koncept.

Vidensdeling

Instruksen.dk blev udviklet, mens Ulrik Kähler var i turnus i Hillerød, og senere på Amager Hospital. Amager var berømt for sin udførlige og brugervenlige instruks, der af samme grund var udgivet på tryk. Bogen gik som varmt brød og lå i mangen studerendes og ung læges kittellomme - også på mange andre hospitaler.

»Før turnus havde jeg dels arbejdet på Netdoktor, dels læst til ingeniør - og flere kammerater arbejdede med internet. Så det gik hurtigt op for mig, at der var et stort potentiale i at lægge lægefaglige vejledninger på nettet, og til PDA«, siger Ulrik Kähler.

Fidusen var, at afdelingerne på den måde ikke alene kunne opdatere instrukserne live og få en levende og dynamisk instruks - de yngre læger kunne også læse den på nettet, hvor de i forvejen færdes, og endda downloade den til deres PDA eller mobiltelefon.

»Den ide viste sig at være en succes. I hvert fald kom der flere og flere afdelinger til, som ønskede at være med«.

På Instruksen.dk kan man i dag (oktober) finde ca. 2.589 artikler skrevet af 464 forskellige forfattere.

Hjemmesiden har op imod 2.000 daglige brugere.

Instruksen.dk omfatter 13 afdelinger, repræsenterende otte specialer. Målet er at få portalen udvidet til samtlige specialer.

»Kernen i Instruksen.dk er vidensdeling«, siger Ulrik Kähler, som er ortopædkirurg og 1. reservelæge. »Maksimalt enkel tilgang til faglig viden på nettet til gavn for den enkelte afdeling, som er tilmeldt systemet, men også til gavn for alle andre, der kan kigge med over skulderen og få inspiration eller konkret viden«.

Han tilføjer, at Instruksen.dk og Diagnosekoder.dk begge er supplement til de interne systemer.

»Men jeg håber, at regionerne vil lade sig inspirere og åbne op over hele landet, så man får den maksimale syn-ergieffekt frem«, siger han.

»Det er betydeligt enklere at skabe national konsensus og sikre ordentlige minimumsstandarder for behandling på tværs af landet, hvis alle bidrager til en fælles vidensportal. Og de behøver ikke være enige om alt«.

Fra ringbind til www

En del af filosofien er, at der hverken skal være penge eller password mellem brugerne og e-instruksen. Portalen er ikke kommerciel, men skal tværtimod være frit tilgængelig.

Man behøver end ikke registrere sig som bruger for at læse instrukserne eller downloade dem til sin PDA eller mobiltelefon/Smartphone.

Afdelingen opgiver ikke sin egen instruks ved at tilmelde sig Instruksen.dk. Den lægger bare instruksen på en portal, hvorfra afdelingen kan linke fra hospitalets eget intranet eller vælge at lade den stå åben for alle med internetadgang.

Og man bliver ikke skizofren af at have adgang ikke bare til sin egen, men også andres instrukser, forsikrer Ulrik Kähler: »Man har sin egen instruks, og det er kun den, der gælder. Men man kan godt have glæde af at kunne læse andre over skulderen. Nogle afdelinger er måske gode til håndkirurgi, mens andre er gode til hoftebrud. Og en afdeling har måske lagt store kræfter i at producere en film med kliniske procedurer og operationer, som andre også kan have glæde af«.

Princippet er enkelt: Engang stod afdelingens instruks i et ringbind; nu er den, via en omvej over cd-rom og intranet, blevet hvermands eje. Herunder de mange medicinstuderende, som fylder godt op blandt de daglige ca. 2.000 unikke brugere.

»Når man offentliggør sine instrukser, og desuden indekserer dem med SKS-koder og supplerer dem med baggrundsviden, har man opnået en betydelig forenkling i arbejdsprocesserne«, siger Ulrik Kähler.

»Hvis man ikke er enig i en forfatters udlægning, eller hvis man vil foreslå forbedringer, kan man skrive direkte til ham eller hende, præcis som i et tidsskrift, og indlede en faglig debat«.

Gratis og åbent

Hidtil er det især universitetsafdelinger, der har ønsket at deltage i Instruksen.dk. Afdelinger, der med Ulrik Kählers udtryk »har god samvittighed med hensyn til at have en evidensbaseret, opdateret instruks, og som gerne vil dele den med andre«.

Som et eksempel peger han på den stærkt populære bog »Den lille onkolog« fra Onkologisk Afdeling på OUH, som nu ligger indekseret og søgbar på Instruksen.dk.

»Man behøver ikke nødvendigvis genopfinde den dybe tallerken på samtlige hospitalsafdelinger i landet. Portalen betyder, at man på mange mindre steder kan bruge de store afdelingers instrukser«.

Det er gratis at bruge Instruksen.dk og dens aflæggere, og Ulrik Kähler vil heller ikke høre tale om brugerregistrering, endsige password: »Det er direkte brugerfjendsk, og det ville være døden for denne hjemmeside«.

Men hvis en afdeling ønsker at deltage - dvs. også bidrage med tekstmæssigt indhold og opdatering - koster det penge. Typisk fra 10.000 til 25.000 kroner afhængigt af, hvor meget manuelt arbejde Ulrik Kähler og hans udvikler- og designvenner skal levere for at opfylde afdelingens ønsker.

Langt hen ad vejen er Instruksen.dk og dens sideskud som for eksempel Diagnosekoder.dk blevet til som en slags fritidsprojekter. Og selv om Ulrik Kähler kan tale henført om vidensdeling, går det ikke uden et afkast, som i det mindste lejlighedsvist gør det muligt at udvikle en ny ide og give programmøren eller den grafiske designer et honorar.

Når afdelingen først er deltager, betaler den 3.000 kroner om året i abonnement. Han indrømmer, at Wikipedia og andre Web 2.0-agtige former for brugerstøttet vidensdeling udgør en stor inspiration.

»Men der er altså en vigtig forskel: Det er ikke hvem som helst, der kan skrive ind og føje til. Det kan kun de hospitalsafdelinger, som har en aftale om det«.

Ulrik Kähler kalder Instruksen.dk for »lægernes eget system« og lægger stor vægt på, at det er forankret på afdelingerne: Det er overlægerne, ikke ham, der sidder og forfatter instrukserne. »Jeg sørger bare for systemet. At holde dem opdateret og i overensstemmelse med god klinisk praksis, er afdelingernes pligt. I øvrigt ligger der en enorm kvalitetskontrol i, at det er transparent - og så forventer vi selvfølgelig, at afdelingerne følger de vejledninger og retningslinjer, der kommer fra de faglige selskaber«.

Links

www.Instruksen.dk

Se film om Instruksen på: YouTube.com/instruksen

Sideskud på Instruksen.dk er Meta-instruksen.dk, Diagnosekoder.dk og Operationskoder.dk

Metainstruksen er en portal og en søgemas kine, der i en arbejdsgang gennemsøger og indekserer 95 danske sundhedswebsites - hospitalsafdelinger, videnskabelige selskaber og offentlige myndigheder, men også f.eks. Ugeskrift for Læger, Sundhed.dk og flere endnu.

Diagnosekoder.dk gør det muligt på en overskuelig måde at finde opdaterede diagnose- og operationskoder, både i en online- og i en mobiltelefon/PDA-version.

Ligesom i f.eks. DSB's rejseplanen.dk er princippet: Søg groft og klik præcist. Selv om man ikke skriver bogstavret, får man løbende forslag til skrivemåde. Og man får samtidig mulighed for at foreslå synonymer - så man ved at skrive f.eks. lyskebrok også får koden for hernia inguinalis.

Koderne bruges ved DRG-afregninger, ved epikriser, operationsnotater, journalføring og indlæggelsesjournal, skadestuenotater - stort set alt, hvad der foregår i sundhedsvæsenet.