Skip to main content

Interessetilkendegivelse - Ugeskriftet skærper linjen

Redaktør Torben V. Schroeder Interessekonflikter: Ingen

13. nov. 2006
3 min.

Der er efterhånden mange undersøgelser, der viser, at læger og deres forskning er påvirkelig af, hvorfra pengene kommer [1, 2]. Det er derfor bekymrende, når kolleger med et velkendt og solidt engagement i industrien offentligt udtaler: »Jeg offentliggør aldrig mine interessekonflikter« [3]. Det er ikke det forhold, at vedkommende har et tæt samarbejde med industrien, der bekymrer. Det er der mange læger, der har, og det kan i mange sammenhænge være nødvendigt. Men det, at der er en kendt risiko for, at dette samarbejde kan påvirke de konklusioner, vedkommende forfatter drager vedrørende et bestemt firmas produkter. Derfor er det afgørende for læserens tillid til Ugeskrift for Læger, at de forfattere, der i de videnskabelige spalter publicerer deres synspunkter, konklusioner eller råd om et givet produkt, samtidig erklærer, om de har en tilknytning til producenten af det pågældende produkt - eller til konkurrenten.

Retningslinjerne for, hvornår en sådan interessekonflikt skal opgives, er klar og med vægt på økonomiske forhold [4, 5]. Hvis en eller flere i forfattergruppen inden for de seneste fem år har haft økonomisk tilknytning til en virksomhed eller en organisation, som ville kunne tjene på offentliggørelsen af det aktuelle manuskript, skal interessekonflikter anføres. Det konkrete forhold skal deklareres, f.eks. NN har modtaget forskningsmidler, eller NN har modtaget honorar som konsulent i et eller flere firmaer [5].

Redaktionen har hidtil ikke været striks på dette område, idet vi har antaget, at der ikke eksisterede interessekonflikter, hvis der intet var anført i forfattererklæringen. Det har måske været forkert, idet den alt for ofte sete formulering: Ingen angivet, både kan dække over, at der rent faktisk ikke er interessekonflikter, men også over, at forfatteren har valgt ikke at anføre dem.

Redaktionen ønsker fremover at tydeliggøre dette og forpligte den enkelte forfatter. Vi vil derfor fremover kræve, at forfatteren ved sin underskrift klart tilkendegiver, at der enten ikke er tale om interessekonflikter, eller også at der er - og så anfører disse. Ønsker en forfatter ikke at skrive under på det ene eller det andet, vil redaktionen afvise manuskriptet. Redaktionen vil og kan ikke være detektiv, men viser det sig, at en forfatter har undladt at anføre en potentiel interessekonflikt, kan redaktionen beslutte fremover at udelukke vedkommende fra at publicere i Ugeskriftet.

Disse retningslinjer kommer til at gælde for alt materiale, der fremover bringes i den videnskabelige del af bladet, det være sig artikler, debatindlæg, boganmeldelser mv., ligesom de eksterne bedømmere skal tilkendegive interessekonflikter over for evt. produkter, der omtales i en artikel, de får til peer review.


Referencer

  1. Andersen M, Kragstrup J, Sondergaard J. How conducting a clinical trial affects physicians' guideline adherence and drug preferences. JAMA 2006; 295:2759-64.
  2. Andersen NV. Læger undlader at fortælle om interessekonflikter. Ugeskr Læger 2006;168:3196-7.
  3. Andersen NV. Overlæge Pia Munkholm: Jeg offentliggør aldrig mine interessekonflikter. Ugeskr Læger 2006;168:3199.
  4. ICMJE Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals. Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Writing and Editing for Biomedical Publication. Updated February 2006. www.icmje.org okt. 2006
  5. www.ugeskriftet.dk Manuskriptvejledning /okt. 2006.