Skip to main content

Internationalt førende forskningscenter lukker

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

2. nov. 2005
2 min.

Projekt »Bedre sundhed for mor og barn« er klart den største undersøgelse af sin art i verden med biologisk materiale, og 40 forskningsprojekter på baggrund af den indsamlede viden er allerede i gang. Ifølge projektets leder, professor Jørn Olsen, Center for Epidemiologisk Grundforskning, Statens Serum Institut, er forskningen på baggrund af blodprøver fra de 100.000 danske kvinder internationalt førende.

Alligevel ser det ud til, at projektet ikke når at folde sig helt ud, for økonomien og organisationen bag bliver drastisk ændret.

Danmarks Grundforskningsfond, den afgørende donor bag Center for Epidemiologisk Grundforskning, som projekt »Bedre sundhed for mor og barn« hører under, har valgt at lukke for tilførs-len af resurser. Forskningsfonden giver principielt ikke penge til projekter i mere end ti år, og »Bedre sundhed for mor og barn« overskrider den grænse i år 2004.

Direktør Ole Fejerskov, Danmarks Grundforskningsfond, forklarer: »Grundforskningsfonden arbejder på at få forskningsprojekterne op på et internationalt frontplan, så de kan opnå støtte internationalt eller nationalt. De fleste af vores centre er i stand til at rejse betydelige midler fra nationale og internationale fonde. Center for Epidemiologisk Grundforskning har ikke kun leveret, hvad det har lovet, men udviklet sig til et betydeligt internationalt kraftcenter. Men støtte fra Danmarks Grundforskningsfond er ikke en permanentgørelse. Ellers ville det være umuligt at få dynamik i det danske forskningssystem«.

Ole Fejerskov tilføjer dog, at tiårsgrænsen for tiden er til debat i Grundforskningsfonden. Her overvejer man at gøre grænsen mere fleksibel, så den maksimale støtte fra fonden bliver kortere eller længere end de ti år afhængig af de respektive forskningsprojekters karakter.

Jørn Olsen finder ikke Grundforskningsfondens støttepolitik fornuftig og siger klart: »Vi har bevist vores værd. Det er tåbeligt at lukke et forskningscenter, som på sit felt er blandt de førende i verden«.

Hans væsentligste argument er, at forskningen på baggrund af det biologiske materiale mister dynamik, for allerede nu, halvandet år før det er slut med centret, kan han mærke, at de ansatte læger og andre forskere kigger sig om efter andet arbejde.

»For nylig mistede vi en meget god kollega til en forskningsinstitution i USA, for vedkommende ønskede ikke at fortsætte sin forskning under ændrede organisatoriske rammer, som blandt andet indbefatttede undervisningsforpligtigelse«, oplyser Jørn Olsen.

Fra år 2002 bliver alle data fra projekt »Bedre sundhed for mor og barn« overdraget til Sundhedsstyrelsen.

Læs eventuelt mere om projekt »Bedre sundhed for mor og barn« på www.bsmb.dk