Skip to main content

IRF blev ramt af hårde besparelser; ny chef vil se frem

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

13. apr. 2012
5 min.



»IRF er blevet ramt af besparelser - ligesom alle andre dele af centralforvaltningen. Det er hårde besparelser. Nok en af de hårdeste i nyere tid«.

Således lyder ordene fra den nye faglige chef for det i disse måneder så omtalte Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Han sætter sig i den chefstol, der har stået tom, siden overlæge Steffen Thirstrup sidste sommer fratrådte stillingen.

»Besparelserne har ramt særligt hårdt på de finanslovsfinansierede dele af den gamle Lægemiddelstyrelse. Inklusive IRF. Det er en politisk realitet, som jeg tager til efterretning. Og som jeg nu som ny chef prøver at få det bedste ud af«, siger Søren Brostrøm.

Han vil ikke kommentere på, hvor mange stillinger der er nedlagt i forbindelse med den fyringsrunde, der blev gennemført i forbindelse med, at Lægemiddelstyrelsen blev sammenlagt med Sundhedsstyrelsen den 1. marts.

Derfor vil han hverken be- eller afkræfte de oplysninger, som Dagens Pharma er fremkommet med: At IRF fremover skal bestå af fire fuldtidsansatte: en læge, to farmaceuter og en sekretær. Herudover to deltidsansatte lægekonsulenter og en studentermedhjælper.

En reduktion i bemandingen fra seks fuldtidsansatte medarbejdere til fire siden årsskiftet. En reduktion, der har været kraftigt kritiseret.

Søren Brostrøm vil hellere fortælle, at IRF igen har fået en faglig leder, nemlig ham selv. Og at der nu vil blive opslået en lægestilling, gerne en klinisk farmakolog. Vedkommende skal dog ifølge Ugeskriftets oplysninger afløse den nuværende eneste ansatte læge i IRF, der er almenmediciner, da han går på pension den 1. maj.

»Det er klart, at besparelserne vil berøre IRF's aktiviteter. Men vi vil fortsætte kerneopgaverne i den nye Sundhedsstyrelse - uafhængig lægemiddelinformation med fokus på de praktiserende læger. Månedsblade, præparatanmeldelser, studieanmeldelser og hjemmeside vil fortsætte, men det er ikke sikkert på samme fulde tryk som tidligere«, siger Søren Brostrøm.

Færre månedsblade

Konkret er det allerede besluttet, at antallet af månedsblade skal reduceres fra 12 til ti, at kursusgebyrerne bliver øget, samt at antallet af kurser bliveret reduceret.

Særligt de praktiserende læger frygter - støttet af Det Nordiske Cochrane Institut og flere ledende kliniske farmakologer - at færre udgivelser med neutral lægemiddelinformation fra det uafhængige IRF vil give medicinalindustriens markedsføring mere plads.

»Vi er i en ny situation og må prioritere. Hvor meget der kan opretholdes, kan jeg endnu ikke sige«, siger Søren Brostrøm.

Det er helt nye toner fra styrelsen i den debat om IRF's fremtid, der i pressen både har været nedlagt, er genopstået, er bevaret, og som nu ifølge Sundhedsstyrelsen selv bliver »reduceret« - ikke at han vil bekræfte det på antallet af ansatte - men så i opgavernes omfang.

IRF's konkrete bemanding er jo et vigtigt styrkebarometer, når man vil vide, om IRF er blevet svækket af fyringsrunden eller ej?

»Jeg har mere lyst til at se frem og se på de resurser og kompetencer, som vi har. Men IRF har fra 1. marts igen fået en faglig chef efter et års vakance«.

Steffen Thirstrup var jo alene IRF-chef. Du har mange kasketter som enhedschef og skal også stå i spidsen for specialeplan, nationale kliniske retningslinjer mv. Så det er jo ikke en faglig chef på fuld tid som før?

»Det kan der både være fordele og ulemper i. Men sådan er det besluttet, at det skal være. Og jeg tager opgaven på mig med krum hals. Og jeg tror, at jeg kan bidrage med et bredt perspektiv på, hvad opgaven kan være, blandt andet ser jeg nogle klare synergieffekter i forhold til det arbejde, som vi skal lave med nationale kliniske retningslinjer. Det ny IRF kommer også til at sidde i et miljø, hvor vi har brede faglige kontakter. Det, tror jeg, vil kunne styrke IRF og arbejdet«, siger Søren Brostrøm.

Han synes, at antalsdiskussionen er »mindre meningsfuld«, når IRF er placeret i ny stor organisation, hvor der kan trækkes på forskellige resurser.

IRF har eksempelvis et årsmøde i maj, hvor praktiske ting kan løses af andre i huset og dermed aflaste de IRF-ansatte, påpeger enhedschefen.

Du siger, at du er faglig leder. Men du er jo gynækolog, ikke klinisk farmakolog?

»Jeg har arbejdet 17 år i sygehusvæsenet og arbejdet både med klinisk og teoretisk farmakoterapi, så jeg tror nok, at jeg har noget fagligt at bidrage med som chef. Uanset min baggrund«.

Sundhedsstyrelsen fastslår, at IRF's uafhængighed vil være fuldstændig uforandret, som da det lå i Lægemiddelstyrelsen. Hvor dele af styrelsen godkendte nye lægemidler, mens IRF anmeldte dem.

»Vi har nu i 13 år bevist, at den konstruktion kan lade sig gøre. Og der er tænkt over det juridisk. Så den nye organisation kan godt rumme IRF«, siger Søren Brostrøm.

IRF har sikret besparelser på medicinudgifterne. Hvorfor så skære her og ikke prioritere andre områder i den nye Sundhedsstyrelsen fra; uge 42-kampagnen eksempelvis?

»Det må du spørge andre om. Det er besluttet på højeste sted, før jeg kom ind i billedet. Min opgave er at sikre uafhængig lægemiddelinformation til læger under sloganet den rigtige pille i den rigtige mund til den rigtige pris - ud fra de resurser, som IRF har. Og det vil jeg levere. Så der går en rød tråd fra oprettelsen i 1999 og til nu. Og så håber jeg på synergieffekter fra resten af huset«, siger han og fortsætter:

»Jeg vil ikke male fanden på væggen, for jeg er et relativt optimistisk menneske, og jeg tror faktisk, at det er muligt at løfte opgaven«.

Læs også debat mellem professor Kjeld Møller Pedersen og Søren Brostrøm i dette nummer.