Skip to main content

It og arbejdsgiverforening

Jens Peter Steensen

2. nov. 2005
3 min.

Palle Schrøder, gruppen af psykiatere og neurologer, havde fremsendt et forslag til repræsentantskabsmødet om anvendelse af en del af de 15 mio. kr., som der er afsat som en del af overenskomsten til at lette indførelsen af edb i speciallægepraksis.

Udgifterne til forskellige edb-programmer i speciallægepraksis er dyre, både i anskaffelse og drift, selv om en del speciallæger kun har brug for en mindre del af det, som de er nødt til at købe i diverse software-pakker. Schrøder foreslår derfor, at FAPS får udvikler et »basismodul« med afregning og statistik fælles for alle praktiserende speciallæger. Afhængig af behov og interesse kan den enkelte speciallæge eller gruppe af speciallæger så bygge ovenpå med andre programmer.

Der udspandt sig en livlig debat over forslaget. Flere mente ikke, at man nødvendigvis behøvede købe meget dyre software-pakker for at klare de basale forretninger i speciallægepraksis, mens andre advarede imod at binde FAPS til dyre udviklings- og vedligeholdelsesomkostninger ved selv at have ansvaret for basismoduler.

Formanden for FAPS, Jørgen Meibom, påpegede, at der allerede er en vis arbejdsdeling mellem de 13 udbydere, der er på speciallægemarkedet, idet nogle af udbyderne har specialiseret sig i bestemte specialer. Han var betænkelig ved at binde FAPS til selv at vedligeholde et bestemt programmel og henviste til erfaringer i P.L.O. Den fælles sundhedsportal bliver formentlig fremtiden, som alle vil orientere sig imod, og samlet kunne han på bestyrelsens vegne ikke anbefale forslaget. En efterfølgende afstemning viste, at der ikke er tilslutning for arbejde videre med forslaget i FAPS-regi.

Arbejdsgiverforening

Jørgen Meibom refererede kort en intern enquete blandt praktiserende speciallæger, som har vist, at ca. en tredjedel af FAPS-medlemmerne er interesserede i de praktiserende lægers nye arbejdsgiverforening, en anden tredjedel ved ikke og resten er ikke interesserede.

Formanden for P.L.A., Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening, alment praktiserende læge Yves Sales og advokat Jette Galatius fra P.L.A.s sekretariat redegjorde derefter for baggrunden for foreningen og dens opstart pr. 1. januar 2003.

En del P.L.O.-medlemmer har gennem tiden søgt råd og vejledning i arbejdsgiverspørgsmål i P.L.O. P.L.O. skal varetage de praktiserende lægers interesser i forhold til sygesikringen og fokusere på den opgave. Foreningen kan ikke samtidig være en arbejdsgiverorganisation, selv om bestyrelsen erkender et stigende behov for, at medlemmerne har et sted, hvor de kan få varetaget overenskomstforhandlinger med de ansatte og få afklaret en række løbende spørgsmål om barsel, arbejdsmiljø, efteruddannelse osv.

P.L.O. har derfor taget skridt til at oprette en arbejdsgiverforening, som interesserede almen praksis kan melde sig ind i. Der var på forhånd opstillet nogle krav til andelen af praksis, som skulle melde sig, for at man ville oprette en særskilt arbejdsgiverforening, og da det mål er nået, starter den nye forening pr. 1. januar 2003.

De praktiserende læger er åbne over for, at også FAPS-medlemmer kan tilslutte sig den nye arbejdsgiverforening. FAPS' bestyrelse vil i nærmeste fremtid orientere de enkelte FAPS-medlemmer om mulighederne for at melde sig ind i P.L.A. og samtidig redegøre for fordele og ulemper.