Skip to main content

”IT-systemet er opdateret, så intet fungerer…”

Et døgn med... Lene Petersen er ved at uddanne sig til speciallæge i geriatri og arbejder på Geriatrisk afd., OUH Svendborg..

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. jan. 2015
3 min.

5.00 Min søn på fem vågner, så jeg kan lige så godt gå i gang med alt det morgenpraktiske: Madpakker, morgenmad osv. Hver morgen skriver vi på computeren til min søns børnehave. Han går i en specialbørnehave og kører med taxa. Så det er noget med, at mormor skal hente tidligt, og det skal de lige vide.

6.45 Fra Glamsbjerg til Svendborg tager det normalt 45 minutter, men de har lovet sne, så jeg kører i god tid. Jeg drikker altid kaffe og hører lydbog undervejs for at få noget ud af de mange timer, man bruger i bilen.

8.05 Morgenkonference. Vi har fortsat overbelægning. Vi snakker om patienter, der har været dårlige i løbet af natten og weekenden og diskuterer også nogle af de etiske problemstillinger, vi tit står med i forhold til behandlingsniveauet. Arbejdet fordeles. Jeg skal i dag være i geriatrisk klinik, som er ambulatoriet.

8.45 Vi gennemgår ambulatorieprogrammet. Ambulatoriet arbejder tværfagligt sammen, læge, sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter. Vi skal lige vide, hvor hinanden, for mange af patienterne skal tilses af både sygeplejerske, ergoterapeut, fysioterapeut og mig.

9.15 Min første patient skal til faldudredning, efter at han i 10 år har haft svimmelhed og er blevet udredt løbende. Nu håber han, at jeg kan finde forklaringen på, at han er svimmel og falder. Jeg har en medicinstuderende med, som jeg superviserer, og vi laver en fuld objektiv, neurologisk undersøgelse – det er altid sjovt at have en kommende kollega med. Vi henviser til supplerende scanning og kardiologisk vurdering.

10.15 Jeg forsøger at diktere henvisninger og journal mm., men it-systemet er blevet opdateret i weekenden, så intet fungerer. Det lader sig ikke gøre, og jeg er allerede bagud, så det må vente.

10.30 Yderligere to patienter inden middag. En, hvor jeg mistænker osteoporose og henviser til relevante undersøgelser før opstart af behandling. Og en patient med uspecifikke smerter, som kunne tyde på noget begyndende demens. Jeg forsøger igen at diktere, og det fungerer stadig ikke. Det er ret irriterende.

12.15 Jeg spiser foran computeren mens jeg prøver at genstarte og geninstallere de forskellige programmer til diktering. Det lykkes stadig ikke, og jeg skal nå at se yderligere fire patienter indtil klokken 15. En sender jeg til akut ultralyd af benet, da jeg mistænker en DVT (blodprop i benet, red.) En anden har brækket hoften, og vi skal snakke både smertebehandling, faldudredning og osteoporose.

14.00 Den næste patient har frasagt sig både træning og hjemmehjælp efter en hoftefraktur. Det er tydeligt, at hun er blevet dårligere og dårligere siden hun brækkede sin hofte. Hun har hårdt brug for hjælp, men har svært ved at tage imod den. Det må jeg bruge noget tid på. Den sidste patient har sine pårørende med, der stiller en masse relevante spørgsmål, der også kræver en del tid.

15.00 Jeg har faktisk fri nu, men jeg har endnu ikke fået dikteret noget. Så jeg ringer hjem og siger, at jeg igen kommer lidt senere. Men nu går jeg ind ved siden af til en ny computer, og så virker det! Jeg får dikteret og ordnet alt det andet, som er kommet i dagens løb.

17.00 Endelig færdig. Det er begyndt at sne, men jeg når lige hjem til familien og når at spise med. Jeg hygger lidt med ungerne, inde de skal puttes i seng. Min mand er også læge. Mandag er hans aften så han skal af sted til sport.

20.30 Børnene sover. Vi har børnefødselsdag på torsdag, og jeg har sen vagt både i morgen og på onsdag – så jeg går i gang med at forberede børnefødselsdagen. Når også lige at ordne et par arbejdsmails, inden jeg falder i søvn ved 23-tiden.