Skip to main content

»Jeg bliver ikke til at rokke væk fra Thy-Mors«

I slutningen af august i år afslutter Morten Falshøj Pedersen speciallægeuddannelsen i almen medicin, og allerede før jul købte han praksis i Thisted. For det er her, at han vil bo og arbejde. Dermed indfrier han netop forventningerne til, at Nordjylland med egen lægeskole ville kunne forsyne sig med egne læger.
Læge Morten Falshøj Pedersen var en af de første, der afsluttede medicinstudiet på Aalborg Universitet. Nu har han købt praksis i Thy og bor på Mors. Han kunne ikke tænke sig at flytte fra landsdelen. (Foto: Lars Horn/Baghuset)
Læge Morten Falshøj Pedersen var en af de første, der afsluttede medicinstudiet på Aalborg Universitet. Nu har han købt praksis i Thy og bor på Mors. Han kunne ikke tænke sig at flytte fra landsdelen. (Foto: Lars Horn/Baghuset)

Dorte R. Jungersen dorte@jungersenjournalistik.dk

18. feb. 2022
5 min.

En dag i december og otte måneder inden 38-årige Morten Falshøj Pedersen er færdig med sin speciallægeuddannelse i almen medicin, underskrev han en købskontrakt på en solopraksis i det centrale Thisted.

»Det er et stort skridt, og jeg tror heller ikke helt, jeg har fattet, hvad jeg kaster mig ud i«, siger Morten Falshøj Pedersen, der fejrede hvervet som klinikejer med at spise en bøf og dele en flaske vin med sin kone.

Efter nogle år som gasservicetekniker og planer om at læse til maskiningeniør skiftede han i 2010 spor og afsluttede i 2016 medicinstudiet på Aalborg Universitet som en af de allerførste.

Som kommende almenmediciner i det nordjyske indfrier han således profetien om, at landets fjerde lægeuddannelsesuniversitet ville kunne medvirke til at afhjælpe manglen på ikke mindst de praktiserende læger, som i mange år har redet Region Nordjylland som en mare.

Erfaringen viser, at der er en tendens til, at man forbliver der, hvor man er uddannet, og Morten Falshøj Pedersen har da også for længst slået sig ned i byen Erslev på Mors med sin kone og sine tre børn.

»Jeg bliver ikke til at rokke væk fra Thy-Mors. Og jeg har ikke på noget tidspunkt overvejet eller haft behov for at vente lidt, være ansat og dermed fri for de forpligtelser, der følger med som klinikejer.

Selvom jeg nu kastes ud i både at skulle være driftsleder og arbejdsgiver, er det det, jeg vil.

Jeg har under min uddannelse været i både en stor og mellemstor kompagniskabspraksis samt i en solopraksis, så jeg har ikke brug for at prøve mig yderligere af, hverken i forhold til praksistype eller geografi«, siger Morten Falshøj Pedersen og fortsætter:

»Det har været helt naturligt for mig, at jeg skulle være klassisk familielæge og opbygge et tillidsforhold til min egen patientpopulation og deres familier. Det synes jeg er af stor værdi.

Men derfra og til at skrive under på købskontrakten, inden jeg overhovedet er færdig med min speciallægeuddannelse, er der da et stykke vej.

Jeg har haft mange søvnløse nætter og samtaler med min kone om, hvorvidt det nu var det rigtige at gøre. Bekymringen er mest gået på, om jeg ud over at være læge også ville kunne overskue at blive fortrolig med 1.450 nye patienter, ansætte personale og alt det andet, der følger med«.

Kompagniskab er et værn mod ikke at brænde ud

Morten Falshøj Pedersen skal ikke være sololæge som sin forgænger, men indgår kompagniskab med sololæge Søren Kæseler Andersen, der driver praksis i behandlerhuset Dokken i Thisted, hvor Morten Falshøj Pedersen har været ansat under en del af sin speciallægeuddannelse.

Søren Kæseler Andersen har bl.a. været pioner, når det kommer til at folde ud for uddannelseslæger og medicinstuderende, hvad Thy kan byde på både fagligt og geografisk.

»At finde en, jeg deler værdier med, har været altafgørende for, at jeg tør kaste mig ud i at være klinikejer fra dag ét. Vi har den samme opfattelse af, hvilken faglighed og service vi vil tilbyde patienterne, og har desuden begge ønsker om et fleksibelt arbejdsliv, der giver plads til f.eks. forskning og studenterundervisning, og som skal modvirke, at vi brænder ud.

At finde en, jeg deler værdier med, har været altafgørende for, at jeg tør kaste mig ud i at være klinikejer fra dag étMorten Falshøj Pedersen

Alene tanken om at skulle ud og have fod under eget bord kan få en til at ryste lidt. Dertil kommer alle de administrative opgaver – at man skal drifte et personale og en klinik, og hvad der ellers hører med af diverse finurligheder. Men de snakke, vi har haft over flere aftener, har betrygget mig i, at min kommende kompagnon og jeg er et godt match.

Ud over at være en stor entreprenør besidder han en robusthed, der gør, at jeg som nyuddannet almenmediciner føler mig tryg ved at kunne læne mig op ad ham«, siger Morten Falshøj Pedersen, der endnu ikke kan sige noget om, hvor den kommende kompagniskabspraksis skal placeres.

Falder på et tørt sted

Egentlig havde Morten Falshøj Pedersen planer om at blive øre-næse-hals-læge og havde også »forsket lidt«, men under sit KBU-forløb kom han på andre tanker.

»Almen medicin har en fremtrædende plads på Aalborg Universitet, hvor det anses for at være ligeværdigt med kirurgi og medicin, og det har nok præget mig. Men den afgørende faktor for, at jeg nu snart bliver almenmediciner, bør tilskrives, at jeg landede i den rette praksis i mit KBU-forløb.

En kompagniskabspraksis med et supergodt arbejdsmiljø og en inspirerende tutorlæge, og hvor jeg for alvor blev tændt på specialet.

Jeg fik en introstilling i Thy, hvor der er et rigtig godt sammenhold både blandt de yngre læger på hospitalsdelen i Thisted og Aalborg og blandt områdets praksislæger.

Thy kan noget helt særligt, og thyboerne er sindige folk, som i mange henseender ligner morsingboere som mig selv«.

I 2016, da Morgen Falshøj Pedersen dimitterede fra Aalborg Universitet, manglede der 36 praktiserende læger, og en tredjedel af de godt 300 praktiserende læger i landsdelen var tæt på pensionsalderen.

Godt nok lysner det. Sidste år overgik to udbuds- og tre regionsklinikker – svarende til cirka 15 lægekapaciteter – til at blive drevet på almindelige overenskomstmæssige vilkår.

Men Region Nordjylland er fortsat indehaver af flere kedelige rekorder. Ifølge de seneste tal fra PLO har de nordjyske praksislæger gennemsnitligt tilknyttet 1.752 patienter pr. praksis – 115 flere patienter end landsgennemsnittet – og 72 procent af praksis har lukket for tilgang.

Som nyuddannet almenmediciner falder Morten Falshøj Pedersen på et tørt sted.