Skip to main content

Jeg, en ug-pige

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

26. aug. 2013
2 min.

Jeg kan godt huske første gang, jeg skulle optage journal på en patient. Jeg skulle nærmest skubbes ind ad døren. Det var svært«.

Ordene er Hanne Vestergaards. I dag er hun overlæge på Hæmatologisk Afdeling X på Odense Universitetshospital, men i 1995 var hun ung læge frisk i klinikken efter ikke blot veloverståede medicinstudier, men også en ph.d. og barselsorlov. Det var en udfordring.

»Jeg havde svært ved at komme i gang. Jeg var en ug-pige, der kunne det hele og havde læst alle siderne«, fortæller hun.

»For det første kunne jeg ikke huske teorien, men derudover var det også svært at komme ud og få omsat den viden, man har, i praksis«, siger hun.

Men om der er en årsagssammenhæng mellem dygtigheden som studerende – ug-pige fænomenet – og vanskelighederne i klinikken, er hun ikke sikker på.

»Jeg kan ikke sige, om det var fordi jeg var en ug-pige, eller om det var fordi, der var gået fem år«.

Såvidt 1995. I dag synes Hanne Vestergaard, at der er kommet mere fokus på f.eks. kommunikation på medicinstudiet, men der er stadig et dygtighedssyndrom hos nogle af de nyudklækkede læger.

»Når der kommer nye læger, er der nogen, der har svært ved at komme i gang. Jeg tror, de kommer sig, men at det godt kan tage tid. Man skal ikke kun kunne sine egne handlinger perfekt. Man skal også kunne rumme patienten. Nogen har svært ved at turde det. De er så optagede af at gøre tingene perfekt«, siger hun.

»Der havde jeg selv et problem. Man vil gerne gøre det godt. Det kan tage lang tid at lære, at man godt må sige: ’Det ved jeg ikke, men jeg skal finde ud af det’«.

Synes du, at det store antal kvindelige læger er et problem?

»Jaaeeh, det gør jeg på sin vis«, siger Hanne Vestergaard.

Men det skyldes ikke alene ug-pige-fænomenet.

»Det er fordi, det stadig er kvinderne, der primært tager sig af børn, hus og hjem. Så er der meget lidt tid at investere i ekstra timer, og det går ud over forskning, instrukser og alt det, der foregår på afdelingen. Der findes også mandlige kolleger, der tænker på den måde, men der er nok flest piger«.