Skip to main content

»Jeg er mega nervøs for koncernklinikker«

Det var bred enighed blandt politikerne, der deltog i mandag aftens åbningsdebat: Vi skal væk fra koncernklinikker og stråmandsklinikker.
Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Line Felholt

15. nov. 2022
3 min.

Vi skal af med koncern - og stråmands klinikker. Det kan der åbenbart ikke være to meninger om. I hvert fald ikke hvis man skal tro stemningen på mandagens åbningsdebat, hvor tre politikere deltog for at diskutere.

Men der blev ikke diskuteret ret meget. For debattens hovedemne var store klinikker med ansatte læger, udenlandske ejere og egne vikarteams.

»Jeg mega bekymret for koncernklinikker. Det er jeg«, lød det fra SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

»Den praktiserende læge, der har sit ydernummer og gerne må ansætte læger og sygeplejersker. Det er den model, vi kender, og den er motorvejen frem for os. Hele vejen«, slog socialdemokratisk formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, fast.

»Måske skal vi tilbage til at koble ét ydernummer sammen med én læge, sådan som det var før 2013«, lød det fra sundhedsordfører for de Konservative Per Larsen.

Det sidste kvitterede salen for med aftenens første og også største klapsalve.

Tandlæger skræmmer

Kirsten Normann Andersen (SF) brugte tandlægeområdet som skræmmebillede på, hvad der sker, når man tillader koncernklinikker.

»Pludselig fik de måltal for paradentose og fyldninger. Fokus blev et andet, og dét er ikke en sund måde at udvikle almen praksis på«, mente hun.

Per Larsen var enig og bragte emnet kontinuitet ind i aftenens række af argumenter imod koncernklinikker.

»Kontinuitet er der ikke i koncernklinikker. Almen praksis scorer højt på alle parameter inden for patienters tillid, sikkerhed og lægens arbejdsindsats. Der er ikke en hel masse at komme efter. At drive op til seks praksisser giver ikke samme kontinuitet. Det er utiltalende og giver dårlige sundhedsydelser«, mente Per Larsen.

Byd selv ind

Lige dér var der en nuance af uenighed i panelet. For hverken regionernes Anders Kühnau eller SF’s Kirsten Normann Andersen var det afgørende, om praktiserende læger er ansat eller ejer. Faktisk mente regionsformanden, at det er ’tidens ånd’, at flere unge læger ønsker at blive ansat i praksis fremfor at være ejer.

Han påpegede også, at regionsklinikker er en succes, men understregede også, at lige så snart læger med ydernumre står klar til at overtage regionsklinikker, så får de lov. SF-politikeren var i samme boldgade.

»Det er ikke sikkert, at en ung læge har lyst til at blive stavnsbåndet til en praksis i Nykøbing Mors. Så det er ikke ansættelsesformen, der er bekymrende«, mente hun.

»Det er kontrakten, i form af overenskomsten, som skal udvikle sig, så vi både får kontinuitet, kvalitet og fleksibilitet. Dér må praktiserende læger meget gerne selv byde ind«, lød det fra politikeren.

JA!

Ordstyrer og journalist Nynne Bjerre Christensen øjnede en potentiel ’breaking news’ og spurgte derfor politikerne, om de var klar til at ændre loven om seks læger. Svarene var klare:

»Ja!«, lød det utvetydigt fra Per Larsen (K), som fortalte, at han allerede havde stillet forslag i Folke tinget om at undgå strå-mandsklinikker.

»Ja, det tror jeg den skal«, lød det også fra SF’s Kirsten Normann Andersen om behovet for at ændre loven.

Anders Kühnau fra Danske Regioner var lidt mindre kontant, men retningen var han med på.

Det vil kræve en lovændring.

»For det er ikke noget, vi kan løse i overenskomsten. Men spørgsmålet er, om det skal løses med en lovændring eller med andre ting«, sagde han.

Blevet klogere

Efter debatten mellem politikerne blev DSAM’s Bolette Friderichsen og PLO’s Jørgen Skadborg inviteret op på scenen for at kommentere på de tre politikeres udmeldinger. Her høstede PLO’s formand en meget stor klapsalve ledsaget af smil, da han opfordrede regionerne til at træde i karakter og lave alle de nødvendige regionsklinik-ker, der skal til for at løse lægedækningsproblemer nu og her.

Ordstyrer Nynne Bjerre Christensen noterede sig, at PLO vist havde lavet en kovending her.

»Vi er blevet klogere«, erkendte PLO-formanden.

Vi har fundet ud af, at der er noget, der er værre«, tilføjede han. Og netop her kvitterede salen med førnævnte klap og smil, inden han blev alvorlig igen.

»Vi skulle have været hurtigere til at erkende, hvad der var på vej«, erkendte han med henvisning til koncernklinikker og stråmandsklinikker.