Skip to main content

Jeg er sikker på, at jeg bliver en bedre læge af at have været her

Flere læger burde ud på
de små sygehuse i løbet af deres uddannelse, mener Julie C. Gaardbo. Gevinsten er en bredere sygdomsforståelse.

Julie Gaarbo er uddannelseslæge på Nykøbing Falster Sygehus.
Julie Gaarbo er uddannelseslæge på Nykøbing Falster Sygehus. (Foto: Finn John Carlsson)

Jannie Iwankow Søgaard, mail@jannieiwankowsoegaard.dk / Foto: Finn John Carlsson

3. mar. 2016
3 min.

Flere læger burde ud på de små sygehuse i løbet af deres uddannelse, mener Julie C. Gaardbo. Gevinsten er en bredere sygdomsforståelse.

Hun tilbagelægger to gange 30 kilometer på cykel hver dag for at komme på arbejde og hjem igen. Hun elsker de vagter på sygehuset, hvor pauserne er få, og folk rigtig syge. Og så synes hun, at de unge KBU-læger pylrer lidt rigeligt, når lodtrækningen sender dem til landets yderområder.

»Vi får trods alt en lang, gratis uddannelse, hvor vi fra start har kendt vilkårene, og det er altså kun ét år af dit liv, det drejer sig om.«

Faktaboks

Fakta

Kvinden bag ordene er Julie C. Gaardbo, som netop nu er i en introduktionsstilling på Intern Medicinsk Afdeling på Nykøbing Falster Sygehus. Hun trak selv et højt nummer i sin KBU og tilbragte et tvungent år på Lolland Falster. Når hun efterfølgende frivilligt søgte en introduktionsstilling på sygehuset, var det både fordi, hun, hendes mand og deres tre børn allerede havde fundet sig godt til rette på den bondegård, de havde lejet i nærheden af Maribo, men også fordi, hun øjnede faglige fordele.

»Her får du alt det, du ikke gør på de store sygehuse. Du får et bredt indblik i sygdom og i den fulminante syge menneskelige organisme. Mange læger ender med stort set kun at have set én slags patienter, fordi de så hurtigt snævrer sig ind og specialiserer sig. Jeg er sikker på, at jeg bliver en bedre læge af at have været her,« siger Julie C. Gaardbo.

Den 35-årige læge drømmer dog ikke om at tage sin hoveduddannelse på Lolland Falster. Hun har skrevet ph.d. om HIV og ved godt, at de fremmeste forskningsmiljøer findes på de store sygehuse.

»Jeg kan ikke få honoreret mine ønsker om at forske på højt plan inden for mit område hernede. Men samtidig kan jeg ikke forestille mig ikke at bevare en tilknytning til sygehuset. Måske som vikar,« siger Julie C. Gaardbo.

På Lolland-Falster er lægemanglen stor, og ikke sjældent oplever Julie C. Gaardbo, at hun må ringe til et hospital i hovedstaden for at få fat i en af de speciallæger, som Nykøbing Falster Sygehus ikke råder over. Men hun oplever det som uproblematisk.

»Jeg får altid positiv respons, når jeg ringer ud og har aldrig følt mig utryg. Jeg er ikke sikker på, at alle ville trives med den måde at arbejde på. Hvis man ikke kan lide at tage ansvar, skal man nok ikke herned. Men det passer godt til mit temperament. Det må gerne gå stærkt, og folk må gerne være syge. Der er ikke noget værre end en vagt, hvor man kan sove otte timer i streg,« siger Julie C. Gaardbo. À