Skip to main content

”Jeg går ned for at tegne på den første patient …”

Det er onsdag og operationsdag på Brystkirurgisk Afdeling på Ringsted Sygehus. Der er sygdom, og afdelingslæge Janne Bigaard får hænderne fulde.

Afdelingslæge Janne Bigaard.
Afdelingslæge Janne Bigaard.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

27. jan. 2014
3 min.

6.50 Jeg kører fra Holte ad motorvejen mod Ringsted. Mod trafikken, så det tager normalt en lille time. Hører P4 undervejs pga. trafikmeldingerne, så jeg kan ændre rute undervejs. I dag går det fint.

7.50 Der er to læger syge – en skulle være i ambulatoriet, den anden på operationsgangen. Vi har to på ferie, så jeg får en travl dag. Vi har først MDT-konference – MDT for ”multidisciplinære teams”. Via fjernsynsskærm taler vi med Onkologisk Afdeling i Næstved og Roskilde. Der er røntgenlæge og patolog med. Vi diskuterer de patienter, der er opererede, og hvilken efterbehandling de skal have, når de kommer til svar samme dag. Ved den efterfølgende konsensuskonference diskuterer vi de patienter, der har fået taget en vævsprøve i brystet eller i armhulen – kan de afsluttes, skal de opereres, hvad er den videre plan?

8.40 Jeg går ned for at tegne på den første patient, jeg skal operere. Plastikkirurgen er med, for patienten skal have fjernet en stor knude, der kræver, at en stor del af brystet tages ud. Det er en yngre kvinde, så jeg vil gerne have, at det bliver pænt. Plastikkirurgen vurderer, at jeg kan gøre det ved at tage et kileformet stykke ud og samle brystet bagefter.

8.55 Den første patient skal opereres. Vi skal fjerne et bryst og undersøge lymfeknuderne. Jeg er færdig og kan lade en yngre kollega tage over for at afslutte og lukke såret, og jeg kan gå direkte til den anden operationsstue, hvor næste patient er kaldt ned.

11.00 Jeg venter, til den næste patient – som jeg tegnede på for et par timer siden – er bedøvet. Så sprøjter jeg tracer, der skal hjælpe med at finde sentinel node [lymfeknude], ind i brystet. Så går jeg ud for at vaske mig. Operationen varer til ved ettiden, hvor jeg kan gå ned for at skrive og diktere.

13.35 Jeg når lige at kaste en portion salat i mig, mens næste patient sidder og venter på mig nede på operationsgangen.

13.45 Patienten har været til screening, hvor man har fundet en ganske lille kræftknude på 4-5 mm, som aldrig var blevet fundet uden screening. Knuden skal fjernes. Røntgenafdelingen har lagt en metaltråd ind, der hjælper mig til at finde den, for man kan ikke mærke den. Da jeg har taget vævet ud, sender vi det op på Røntgenafdelingen, der fotograferer den lille vævsklods for at sikre sig, at den knude, de har set, er med. Vi venter på svaret – og på svar fra patologernes undersøgelse af lymfeknuden. Jeg udnytter tiden til at lukke såret. Så kan man åbne igen, hvis det viser sig nødvendigt. Det gør det heldigvis ikke. Knuden er ude, og lymfeknuden er rask.

15.45 Da jeg er færdig med at diktere, siger jeg godnat til den sidste patient. Hun har nogle forkalkninger bag brystvorten, som kan være forstadier til kræft og kan være maligne. Nålen ligger ikke perfekt, men det lykkes at få forkalkningerne med ud. Vi ved ikke, hvad det er, før patologerne har undersøgt dem om ca. 1-2 uger. Derfor har vi heller ikke taget lymfeknuden ud.

16.30 Jeg skal hen og skrive, og bagefter taler jeg med alle dem, jeg har opereret. Derefter er der lidt papirarbejde, inden jeg kører hjemad ved 18-tiden, hvor den værste myldretid er forbi.

19.00 Hjemme i Holte har min mand heldigvis lavet mad. Vi får fisk fra Skagenfood, der kommer med en opskrift, der er mere avanceret end noget, vi lige selv ville have fundet på. Jeg når også at tale med min søn på 17. Min datter på 21 er ikke hjemme.

20.30 Vi tænder for fjernsynet og ser håndbold. Det er omtrent, hvad hjernen kan klare nu. Derefter går vi direkte i seng.