Skip to main content

”Jeg har allerede taget imod 25 nyfødte”

Anas Al-Kahwa på 26 år vil være børnelæge, så derfor tager han sin KBU på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, Grønland, hvor han kan få erfaring inden for specialet. Derudover er han også rigtig glad for at rejse ud i verden.

Anas Al-Kahwa vil gerne være børnelæge, og derfor ser han det som en fordel at tage sin KBU i Grønland, fordi han der kan få erfaring inden for specialet.
Anas Al-Kahwa vil gerne være børnelæge, og derfor ser han det som en fordel at tage sin KBU i Grønland, fordi han der kan få erfaring inden for specialet.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

5. aug. 2015
4 min.

En kvinde har fået veer om natten. Hendes bækkenbund er meget svag efter en tidligere fødsel, og hun skal derfor have akut kejsersnit. Anas Al-Kahwa har vagt på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk og skal derfor stå for at tage imod barnet, der potentielt kan være i livsfare. På grund af risiciene skal der derfor være en læge tilstede, når barnet kommer ud. Alt dette på trods af at han bare er KBU-læge, men selvom det er en kompliceret fødsel, tager han det i stiv arm.

Faktaboks

Fakta

”Jeg har allerede taget imod 25 nyfødte, så jeg har prøvet det et par gange nu. Når man har været med til en del fødsler, begynder man også at få lov til selv at tage imod børnene, men der er selvfølgelig altid en pædiater, man kan ringe til eller tilkalde,” siger Anas Al-Kahwa, der ser det som en klar fordel for hans læring, at han får lov til så meget.

Den unge læge begyndte KBU’en i Nuuk tilbage i april. På Dronning Ingrids Hospital får han prøvet kræfter af med pædiatrien, hvilket der ikke er mange andre steder, man kan. Og det er netop pædiatrien, Anas Al-Kahwa brænder for. Så gør det ikke så meget, at han må rejse langt væk for at få den rette erfaring.

Læge med rejsefeber

Anas Al-Kahwa kom fra Irak til Danmark som 13-årig, og allerede som 19-årig blev han optaget på medicin på Københavns Universitet. Ung og uerfaren besluttede Anas Al-Kahwa sig for at udnytte enhver lejlighed på studiet for at komme ud og rejse og få den livserfaring, som han selv mener, han manglede. I hans studietid blev det både til længere ophold i Sydney og Cape Town.

Nu har jeg nærmest fået rejsefeber Anas Al-Kahwa, KBU-læge på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, Grønland

”Nu har jeg nærmest fået rejsefeber,” fortæller han og tilføjer, at det også er derfor, han har glædet sig til at rejse til Grønland for at tage KBU’en.

”Og hvornår får jeg lige muligheden for at komme til Grønland igen? Selv hvis pædiatrien ikke havde været mit drømmespeciale, var jeg nok også endt med at benytte muligheden i KBU’en for at komme til udlandet og få den ekstra erfaring,” siger han.

Nuuk kan være ensomt

Selvom rejsefeberen brænder, så kan det godt blive lidt ensomt og isoleret i Nuuk, fortæller Anas Al-Kahwa. Vejene stopper uden for byen, når isen begynder, og det er ikke altid lige let at komme fra Grønland hjem til Danmark på grund af vejrforhold og dyre flybilletter.

”Jeg vænner mig aldrig til at savne dem, jeg holder af. Når det er sagt, så har jeg mødt en hel del fantastiske mennesker her, som jeg har rejsefeberen tilfælles med,” siger Anas Al-Kahwa.

Da han tog til Grønland, var der også 25 andre danskere, der tog af sted for at arbejde – blandt andet jurister og sygeplejersker.

”Vi hænger meget ud sammen og tager os lidt af hinanden. Hvis man ikke snakker med nogen, kan man ret hurtigt blive ensom her, så det er vigtigt at skabe sig et netværk og dyrke det,” siger han.

Han fortæller, at det grønlandske folk i forvejen også har en meget inddragende kultur, hvilket er rart som nyankommen. Der er mange åbne arrangementer såsom kaffemik og åbne fødselsdage, hvor alle er velkomne – også selvom man ikke kender fødselaren.

”Man kan derfor selv gøre meget for, at det ikke skal blive ensomt, men engang i mellem tager hjemveen bare over,” siger Anas Al-Kahwa.

LÆS OGSÅ: Ikke én dårlig ting ved Aabenraa