Skip to main content

»Jeg har altid et par kondomer i lommen«

32-årige Lise Dokkedahl Christensen er introlæge på Afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler i Aabenraa, men om sommeren er hun frivillig læge på festivaler rundtom i landet med organisationen Event Safety. Denne dag er hun på Smukfest og ser både flækkede øjenbryn, rosen og en politianholdelse.

Lise Dokkedahl Christensen har arbejdet som frivillig i Event Safety siden 2017. Foto: Laura de Vos

Fortalt til Charlotte Kiil Poulsen

16. aug. 2024
5 min.

07.44 Jeg sover sammen med de andre frivillige i en gymnastiksal. Jeg har arbejdet som frivillig i Event Safety siden 2017, så jeg har mange venner her. Jeg kan godt lide blandingen af det sociale og at bruge min faglighed på at hjælpe andre.

08.45 Af sted til behandlerstationen »Kærligheden«, som ligger på et campingområde for unge mennesker. Lidt hurtig morgenmad og på med radioen. Vi har et småskaderum, tre behandlerrum med ambulancebårer, LP-15 og diverse udstyr. Bagerst har vi et »afruserrum« med fem feltsenge. De senge er tit i brug. Jeg starter med en patient med en løsrevet negl. Ingen tegn på infektion. Vi renser op, pakker den ind og giver infektionsvarsel. Jeg tilser også min kollega, som har et sår på en ankel, der viser sig at være rosen.

09.30 Jeg stiller mig i teltdøren for at visitere. Nogle kan jeg vejlede direkte, andre må ind. Det handler typisk om fortrydelsespiller, vabler, forbindinger, insektbid og folk, der har slået sig i løbet af natten. Vi uddeler også kondomer, og jeg har altid er par kondomer i lommen, jeg kan uddele.

10.10 En »social worker«, der går rundt på pladsen, har mødt en ung kvinde, som er ked af det og måske har oplevet noget ubehageligt. Vi går straks i gang med vores plan for den slags hændelser – men da mine kollegaer går ned til stedet, er kvinden væk. Jeg tilser i stedet et forvredet knæ. Lille obs for noget menisk. Skaden er så ny, at det er svært at vurdere, om det er alvorligt eller ej. Patienten får besked om at tage fat i egen læge efter to uger ved fortsat ubehag eller forværring.

Visitering i teltdøren. Foto: Laura de Vos

10.30 Tid til kollegakaffe. Vi er en god blanding af sundhedsfaglige og ikkesundhedsfaglige hos os. Event Safety uddanner i førstehjælp, og det er en ret krævende uddannelse med mange timers oplæring og med lægeeksaminerede prøver. Vores behandlere må bl.a. give fentanyl, nitroglycerin, glukagon, nalaxon og midazolam intranasalt. Kaffen skylles hurtigt ned, for der kommer en mand med en flænge i hovedet og to flækkede fortænder. Flængen kan stripses. Han har ingen tegn på hjernerystelse, og jeg konfererer med en tandlægeklinik om de to fortænder. Patienten er træt af situationen, men har det ellers godt.

12.44 Tre gange om dagen serveres dejlig mad til os frivillige – i dag står den på ris og kylling. Efter frokost tilser jeg forskellige småskader og superviserer forbindinger og vabelbehandlinger.

15.25 En festivaldeltager har fået et hvepsestik og frygter en allergisk reaktion. Personen er lidt utryg, men efter antihistamin og 15 minutters observation og rådgivning går det fint. Herefter skal en nærgående flåt fjernes fra en navle. Jeg griber den gode tægetang og får den relativt nemt fjernet igen og informerer om tegn på Borrelia og andet.

16.05 Jeg behandler en vabel, mens jeg superviserer et brud på en tå på nabobænken. Lidt efter kommer en ung mand ind med en flænge i øjenbrynet og en ung kvinde, der har slået albuen på en powerbank. Der er også tid til at hyggesnakke om musikprogrammet. Jeg plejer at arbejde på hospitalet ved siden af min frivilligtjans, så det er ikke tit, jeg når at høre koncerter. I år satser jeg dog på Magtens Korridorer.

En forvredet ankel får støtte. Foto: Laura de Vos

18.00 Min første vagt er færdig. Der er kommet en sygemelding, så jeg har taget en vagt igen ved midnat. Jeg skifter tøj, spiser aftensmad og tager med en gruppe af frivillige til rundvisning på »Stjernescenen«. Det er imponerende, hvor hurtigt de kan skifte fra ét set til et andet. Vi tager lidt selfies og går en tur i bøgeskoven.

21.00 Lægger mig i en feltseng for at få en kort lur. Det bliver mest til lidt afslapning med lukkede øjne. Jeg ligger ved siden af afrusningslokalet og kan høre, at der bliver kastet op om kap.

00.00 En ny vagt begynder med briefing og overlevering. Jeg går ud til en ung mand, der er ked af det. Det hjælper at have en, der vil lytte, så han går tydeligt lettet ud igen.

01.24 Vores folk, der går på pladsen og sørger for ro og orden, har fundet en »afruser«, der ikke vil samarbejde. Han tisser på stolen og er ubehagelig over for os alle, så vi tilkalder politiet. Dem får han også sagt nogle uheldige ting til, og han ender i håndjern og bliver taget med. Jeg går i gang med at gøre rent på stol og gulv, inden jeg går til køjs i en feltseng. Om natten er der bare én, der skal være vågen ad gangen.

04.00 Jeg bliver vækket, for der er et sår på en knæskal, der skal tilses. Vi renser og sætter steristrips og plaster på. Patienten må ind til den større »Skovskadestue« for at få en stivkrampevaccine. Et par timer efter bliver jeg vækket igen med endnu et sår. Når sårene er mere end seks timer gamle, skal der altid en læge indover.

07.15 Jeg bliver kaldt ud til en kvinde med et insektstik ved læben, der hæver en del. En ung mand kommer ind med ondt i tæerne. Han har nedgroede tånegle på begge storetæer. Jeg forsøger at fjerne pus og vippe de indgroede dele af neglen op. Min vagt slutter klokken otte, så jeg laver en vagtoverlevering. Jeg kan lige nå morgenmad, inden jeg tager tilbage til gymnastiksalen. Det var heldigvis et døgn uden så alvorlige episoder. For nogle år siden var der rigtig mange unge, der gik i respirationsstop på grund af stoffer, men vi ser heldigvis ikke så mange stofrelaterede tilfælde i år.

»Kærlig førstehjælp« Foto: Laura de Vos