Bugspytkirtelkræft. Hvorfor lige kræft? Og hvorfor lige den trælse type, som flere af hans venner er døde af, og som han som læge har set skyggesiderne af så mange gange? Sådan tænkte den pensionerede narkoselæge Narain Rajani, da han for ca. et halvt år siden fik diagnosen på Regionshospitalet Horsens.
Hans mangeårige arbejde med palliation af netop især patienter med cancer huskede ham dog på alle de ting, han selv har sagt. Som narkoselæge på forskellige jyske sygehuse og ikke mindst som initiativtager til projektet “Hospice uden mure”, hvor døende og uhelbredeligt syge fik mulighed for at blive boende i eget hjem, indtil de døde. Nu står han pludselig på den anden side – som læge og som patient med cancer.
“Jeg har med mit dårlige dansk snakket så mange gange med mine patienter om døden. Nu er jeg selv en af dem, der snart skal dø. Og så må jeg gøre, som jeg selv har sagt til dem: ,Du vil dø, men glem sygdommen, du ved alligevel ikke, hvornår og hvordan den rammer. Tag livet, som det kommer. Nyd den sidste tid'. Jeg er 82 år og er taknemmelig for det, jeg har fået og oplevet”, fortæller Narain Rajani.
Mens hans kone Eva laver kaffe, viser han rundt i huset i Skanderborg, hvor buddhafigurer og almueskabe afslører hans opvækst og kærlighed til Indien og hendes til Sverige.
Han synker ned i en dyb lænestol af læder, kigger ud af terrassedøren og ud på Skanderborg Sø. Og sukker let. Bentøjet er ikke, hvad det har været, smiler han. Det er kræften, der har gjort sit.
Ville være pilot eller kirurg
Narain Rajani blev født den 1. april 1936 og boede som barn nummer fem ud af en søskendeflok på seks sammen med sine forældre i Mumbai i Indien. Han drømte om at blive pilot, men den karrierevej brød hans far sig ikke om og dikterede, at det skulle være lægevejen. Som faren sagde, så gjort. Narain Rajani blev færdig som læge i 1962 som 26-årig og ville allerhelst specialisere sig som kirurg.
“Jeg var nok lidt playboyagtig og troede, jeg var en fandens karl, fordi jeg havde en fin uddannelse og så godt ud. Men min professor sagde nej til, at jeg kunne blive kirurg, og foreslog mig i stedet at blive anæstesiolog. Og sådan blev det”.
Hans storebror var også blevet uddannet læge og var nogle år tidligere rejst til England for at arbejde. Broren havde dog fået et vikariat på Færøerne, og efter at Narain Rajani blev færdiguddannet anæstesiolog i 1966, rejste han fra Mumbai til Torshavn på Færøerne for at støde til sin storebror. Efter kort tid på de forblæste øer fik broren job på Bornholm, mens Narain Rajani fik et vikariat på Århus Kommunehospital, og mens ungdomsoprøret var godt i gang i den vestlige verden, drog de to indiske lægebrødre til København. Han husker tydeligt et af de første minder fra Danmark. Da han tog færgen fra København til Aarhus til sin første arbejdsdag, satte han sig i cafeteriet for at spise morgenmad, og en mand spurgte om lov til at sætte sig ved bordet. De to herrer faldt i snak, og enden blev, at manden hjalp Narain Rajani ind i en taxi og fulgte ham hele vejen op til narkoseafdelingen på kommunehospitalet til den første dag som læge i Danmark.
“Det var det første indtryk, jeg fik af Danmark. Og jeg tænkte: Er alle danskere virkelig så flinke? Alle var så søde og rare”.
Det var om morgenen lørdag den 1. april 1967 – på hans 31-årsfødselsdag – og lægerne begyndte at indfinde sig i mødelokalet, da den danske cheflæge Henning Poulsen startede morgenkonferencen. Han sagde til alle de tilstedeværende læger, at fra nu af talte alle engelsk af hensyn til Narain Rajani. Professoren startede og sluttede i øvrigt altid morgenkonferencerne, husker Narain Rajani.
Han fik desuden en sekretær tilknyttet, som oversatte alle hans konsultationer, så de aarhusianske patienter kunne forstå den smilende indiske læge.
Hans bror arbejdede stadig på Bornholm og havde desuden vikariater på et hospital i det nordlige Sverige og fik i sommeren 1968 også Narain Rajani til det svenske i et sommerferievikariat på Hudiksvalls Sjukhus i Midtsverige. En dag, da han skulle hjem fra arbejde, var hans bil stjålet foran det svenske sygehus. En flink og imødekommende narkosesygeplejerske spurgte, om hun kunne hjælpe, og spurgte siden, om han ville med hjem til hendes familie. Hjemmet viste sig at være den lokale præstegård, og narkosesygeplejerskens søster viste sig at være Eva, som han siden blev gift med.