Bindegale australiere
I Peter Bytzers kandidatår – 1981 – var det første medicinske gennembrud netop sket, da det syrehæmmende Tagamet (cimetidin) kom på markedet. Opfinderen, James Black, fik i 1988 en Nobelpris. Senere, omkring 1989-1990, kom protonpumpehæmmeren Losec (omeprazol) i brug. Det havde den samme effekt – bare langt kraftigere.
»Vi var begyndt at høre rygter om, at nogle australske læger mente, at mavesår skyldtes en bakterie. Men vi mente som alle andre, at de nærmest var bindegale. Det var først i begyndelsen af 1990’erne, at vi ændrede holdning«, siger Peter Bytzer.
Opdagelsen af en bakterie som sygdomsårsag skete i nogen grad tilfældigt – og trods udbredt kollegial skepsis. En ung australsk læge, Barry Marshall, forskede som led i sin uddannelse i bakterieteorien, som de fleste rystede på hovedet af: Enhver vidste da, at der ikke kunne leve bakterier i det sure miljø! Det lykkedes da heller ikke for Barry Marshall og hans vejleder Robin Warren at dyrke på prøver fra forsøgspersoners maveslimhinde – indtil nogle prøver blev glemt i et varmeskab i en påskeferie.
Det viste sig, at den nyopdagede bakterie – Helicobacter pylori – som findes i mavesækken hos halvdelen af alle mennesker, altid var til stede hos patienter med mavesår. Men selv om så mange er inficerede, er det kun 10-15 pct. af de inficerede, der får mavesår. Resten er historie – og opdagelsen udløste endnu en Nobelpris.
Gennembruddet
Gennembruddet skete dog langsomt.
»Cimetidin og omeprazol kunne godt få mavesåret til at hele. Men når man holdt op med at hæmme mavesyreproduktionen, kom det uvægerligt igen inden for et år, for bakterierne kan kun leve i en slimhinde, hvor der er mavesyre«.
»Da vi hørte om den nye opdagelse, var vi meget skeptiske. Og vi var ikke de eneste«, siger Peter Bytzer.
»I hjemlandet Australien havde det gastroenterologiske selskab afvist de to forskeres abstrakt til årsmødet. Det var de mildest talt rasende over og skrev derfor to artikler, som de sendte til The Lancet, der trykte dem to måneder senere. Og det er de to mest citerede artikler i gastroenterologien overhovedet«.
Det var i 1983 – omtrent samtidig med, at Peter Bytzer startede i gastroenterologien og begyndte at interessere sig for mavesår. Den nye behandling – et par uger med antibiotika i kombination med bismut og syrehæmmer – blev dog først introduceret omkring 1990.
»Det viste sig, at man ved at behandle mavesårspatienter med antibiotika kunne slå Helicobacter-bakterien ned. Mavesåret forsvandt – og kom ikke igen«, siger Peter Bytzer og tilføjer:
»Jeg har oplevet det som en revolution«.
»I langt de fleste tilfælde lykkes det at fjerne infektionen – og den kommer ikke igen. Det har vendt op og ned på hele det felt, jeg interesserer mig for. Nu fjerner vi bakterien, når vi møder den, og derfor er der langt færre mavesårspatienter i dag, end der var for 20-30 år siden«.
Den kirurgiske behandling er i dag last resort i sjældne tilfælde, f.eks. ved vedvarende blødning. Også den kirurgiske behandling er langt mindre omfattende, da man i dag kan standse blødningen ved et mindre, gastroskopisk indgreb.
Helicobacter og mavekræft
Mavesår forekommer stadig, men nu har sygdommen i de fleste tilfælde andre årsager: Først og fremmest lægemidler, nemlig NSAID og acetylsalicylsyre, der har masseudbredelse i form af forebyggende, daglig »hjertemagnyl«.
»Ser man på 100 mavesårspatienter, vil de fleste have fået deres mavesår pga. medicin, mens Helicobacter er rykket ned på andenpladsen som sygdomsårsag«, siger Peter Bytzer.
I dag kan op mod 95 pct. af de bakteriefremkaldte mavesår helbredes. Og ikke nok med det:
»Helicobacter er også årsag til kræft i mavesækken«, siger Peter Bytzer.
»For et par generationer siden havde vi omkring 2.500 mavekræfttilfælde om året. Nu er vi nede på omkring 500 om året – primært, fordi Helicobacter næsten er forsvundet fra vores befolkning«.