»Der er weekender, hvor jeg egentlig havde andre planer, men så kommer der en begravelse, og det er meget vigtigt, at den bliver holdt lige dén lørdag. Så får jeg ikke altid sagt til folk, at jeg ikke kan. At jeg egentlig havde andre planer privat. Og så ender det med, at jeg må melde afbud til det, jeg havde planlagt, fordi jeg skal have en begravelse«, siger hun.
Slider det på dig?
»Ja, det gør det nok, men jeg er opmærksom på det. Det er bare ikke altid så let at sige nej. For det er da også mit eget billede af det at være præst – at man er der, når folk har brug for en. Og værre er det ikke. Det er sådan, det er. Men nogle gange er jeg nået til det punkt, hvor jeg har sagt til mine børn, at det er nu, det er sådan. Og engang når jeg ikke er præst mere, er det en anden end mig, der skal tage telefonen«.
Sjælesorgssamtaler med sognebørn, der er i livskrise, er en naturlig del af Mette Geils virke som præst. Det kan være tungt, men hun fortæller, at det ikke er noget, hun har slæbt med hjem til familien. Hun har ikke haft trang til at »spille hele pladen igen«, når hun kom hjem.
Når det er sagt, har der været et par nedslag i Mette Geils arbejdsliv, hvor arbejdsmængden blev for stor. Og hvor de tunge menneskeskæbner fyldte, og det hele var ved at blive for meget for hende.
»Kisterne stod for tæt, og der var nogle meget vanskelige historier, som jeg skulle forholde mig til. Det lå for tæt på hinanden …«
Mette Geil holder en lille pause og siger så:
»Man ved godt, hvad et selvmord er. Men indtil en vis dag vidste jeg ikke, hvad to selvmord i en familie er. Det skulle jeg lære. Og det var en hård lære«.
At finde modet
For Line Modin har det ikke været så ligetil at stille sig frem i Ugeskrift for Læger og fortælle andre læger om de tanker, hun går med. Det er sårbart, og det går ubehageligt tæt på.
»Det er noget, jeg skal finde mod til. Men hvis jeg ikke gør det, føler jeg, at jeg er med til at holde gang i et tabu. Og det vil jeg ikke, for jeg vil godt være med til at vise, at man som læge godt kan være åben for denne dimension uden at miste sin faglighed og lægeidentitet«, siger hun og uddyber:
»Jeg har selv oplevet, at jeg får større og større behov for at kunne se nuancerne. At jeg får behov for, at andre kaster lys på det, jeg selv har svært ved at se i den firkantede kasse, jeg bevæger mig rundt i til daglig. Fornemmelsen af at få øjnene op for noget nyt har jeg til gengæld fået andre steder end på mit arbejde – for eksempel når jeg går i kirke«.
Det har været svært at finde modet til at fortælle netop dette. At hun selv går i kirke.
Det er nok mest noget, hun forestiller sig inde i sit hoved, siger Line Modin, for der er aldrig nogen af hendes kolleger, der har sagt, at de synes, at det er underligt at gå i kirke. Det er bare ikke noget, de har snakket om.
Måske fordi læger har travlt, og fordi deres fokus er et andet sted? Et sted, hvor det ikke handler om alt det uforklarlige og om alt det, hvor der ikke findes rigtige og forkerte svar.
»Læger har ikke supermeget rum til tvivl, og det er heller ikke det, vi bliver belønnet for, når vi sidder der i vores hvide kitler og fremlægger patienter til morgenkonferencen. Som læger vil vi rigtig gerne vise andre læger, at vi har overblik og kontrol. Vi rækker hånden op, hvis vi kender svaret, men vi rækker ikke hånden op for at sige, at vi er i tvivl. Og jeg synes måske heller ikke, at vi er supergode til at gribe hinanden i de situationer, hvor vi ikke kender det rigtige svar. Det vil jeg gerne blive bedre til«.
Læs mere:
Lægen og præsten – kan de lære af hinanden?