Skip to main content

»Jeg sikrer mig, at alle er fit for fight …«

Jan Hede har – foruden sin ortopædkirurgiske speciallægepraksis i Herning – et bijob som klublæge for FC Midtjylland.

Speciallæge Jan Hede (tv) er i aktion som klublæge for FC Midtjylland - denne dag i returkampen på hjemmebanen mod Apollon Limassol. Foto: FCM
Speciallæge Jan Hede (tv) er i aktion som klublæge for FC Midtjylland - denne dag i returkampen på hjemmebanen mod Apollon Limassol. Foto: FCM

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

4. sep. 2017
3 min

6.15 Morgenrutiner og tjek af nyheder. Der er også nogle papirer fra et møde i aftes med en UEFA-repræsentant om den kamp, vi skal spille i aften. Så cykler jeg hen til klinikken.


 


8.00 Jeg åbner, tjekker mails og henvisninger og tager imod den første patient. Dagen går med almindelige ortopædkirurgiske problemstillinger og småoperationer.


Faktaboks

Fakta


 


17.15 Jeg er færdig med den sidste patient, har visiteret dagens henvisninger og ringet til dem, der skal ringes til. Nu skal jeg bare hjem og have jakkesættet på, så jeg kan komme standsmæssigt til fodbold. På stadion møder man ikke op i træningstøj, når der er kamp. I aften gælder det en Europa League-kvalifikationskamp – en returkamp mod Apollon Limassol, som vi tabte til på Cypern i sidste uge.


 


18.15 På stadion har jeg et kort møde med en UEFA-delegat, som har ansvaret for afvikling af kampen, og jeg bliver informeret om, at der vil være dopingkontrol efter kampen. Jeg hilser på en italiensk læge, som skal stå for kontrollen.


 


18.25 I omklædningsrummet hilser jeg på trænere og spillere, og jeg sikrer mig, at alle er fit for fight. En enkelt har lidt ondt i maven, men ellers er alle spilleklar. Det er jo ikke de skadede spillere, der udtages, så det handler mere om lige at hilse på.


 


20.00 Efter en stille periode med omklædning og opvarmning er der kampstart. Der er ingen behandlinger i første halvleg, og spillerne går til pausen med en 1-0-føring. Jeg tager en runde i omklædningsrummet for at tjekke op på spillerne.


 


21.50 Anden halvleg er også forløbet uden skader – bortset fra, at cyprioterne udligner til 1-1. Dermed er FC Midtjylland desværre ude af årets Europa League. Et kvarter før kampen slutter, har vi en repræsentant inde til lodtrækning om, hvilke to spillere der skal til dopingkontrol. Min opgave er at få fat på de to spillere, for de må ikke gå i omklædningsrummet før kontrollen. De skal orienteres, og så skal de i gang med at drikke, så de kan aflevere en urinprøve.


 


22.00 I dopingkontrolrummet skal jeg være med, mens spillerne udfylder papirer med oplysning om, hvad de har fået af medicin og kosttilskud i den sidste uge. Alt – selv et par Panodiler eller vitaminer – skal angives. Nogle medikamenter kan være lumske, så man uforvarende kan komme i problemer. Der er et hæmoridemiddel, der er dopinglistet som stikpille, men bruger man det som creme, er det legalt.


 


22.30 Mens de to spillere i kontrolrummet venter på at kunne tisse, går jeg i omklædningsrummet for at tjekke op på, hvad der måtte være af små slag og vrid fra kampen.


 


23.00 Den første spiller får ladt vandet og afleveret sin prøve, så han kan gå i bad og komme op og spise med de andre i truppen.


 


23.20 Jeg har en samtale med en af vores unge spillere, som har en bruskskade i foden, som giver ham problemer, og som han nok skal opereres for. Det er han noget ked af, da det formentlig vil koste ham fire måneders pause.


 


23.30 Den sidste af de to spillere får ladt vandet, og mens stadion er ved at være tomt, får jeg en øl med vores italienske dopingkontrollør, som fortæller, at han er leder af et traumecenter i Verona. Bagefter kører jeg ham hen til hans hotel.


 


24.00 Det er midnat, da jeg kører hjem.