Skip to main content

»Jeg sparer ham for en indlæggelse og regionen for en patient …«

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

17. maj 2013
3 min.

6.30 Jeg står op og tjekker vejret for at se, hvad jeg skal have på af cykeltøj til turen fra Klampenborg til lægehuset på Indre Østerbro. Jeg cykler ind med god samvittighed, for jeg har svaret på alle patientmail og læst epikriser i går, søndag.

7.40 Så er jeg fremme. Jeg ramte rigtigt med tøjvalget: Korte bukser og lange ærmer. Efter badet er jeg klar til dagens arbejde. Sekretæren er mødt tidligt og har lavet kaffe og te til os alle. Jeg begynder med te – maven skal holde hele dagen.

8.00 Telefontiden begynder. Efter helligdagene er der travlt, og på en time har jeg mindst 20 patienter: Folk, der skal have prøvesvar, skal ses på i løbet af dagen og forskelligt andet.

9.00 Der er sat 4-5 patienter til pr. time. Derudover skal jeg supervisere vores introlæge, som jeg også sender patienter ind til.

9.30 Et seksårigt barn, som kommer uanmeldt, har i mandagstravlheden fået foden ind i cykelhjulet og har meget ondt i hælen. Jeg får arrangeret en akut røntgenundersøgelse på den lokale røntgenklinik på Trianglen.

10.30 Der er en sms fra min gamle læsemakker og gode ven. Han fortæller, at han er blandt de sidste to i opløbet til en attraktiv stilling som klinikchef på et større hospital. Jeg håber, det bliver ham.

11.00 En kompliceret hjerte-lunge-patient har både KOL og noget hjerteinsufficiens med et lidt uklart symptombillede, og der er usikkerhed om, hvorvidt det drejer sig om det ene eller det andet organsystem. Jeg konfererer patienten med en af vores speciallæger i hjertemedicin, og vi bliver enige om at regulere hans hjertemedicin. Vi arrangerer en hurtig opfølgning. Jeg sparer ham for en indlæggelse og regionen for en patient, der skal ind i et hjertepakkeforløb.

11.30 Jeg har en række hurtige patienter med lidt ondt i halsen, noget dårlig ryg og en med smerter i skulderbladene og så videre, og så er der tid til at supervisere vores introduktionslæge. Han har været her nogle måneder og er rigtig dygtig, så vi nøjes med at tale om de mest interessante patienter: en patient med sukkersyge og en patient med for højt blodtryk.

12.30 Alle mødes til frokost. Vi taler især om vores kommende lægekonflikt. Alle er enige om, at vi vil deponere vores ydernumre, og at det er vigtigt at stå sammen.

13.00 Blandt eftermiddagens patienter dukker barnet med hælen i cykelhjulet op med røntgenbilledet. Der er ikke noget brud. Han bliver sendt hjem – uden at have været på hospitalet.

15.30 Jeg cykler ud til lægevagten på Bispebjerg, hvor jeg frem til klokken 20 passer telefonerne sammen med kolleger fra Frederiksberg, Amager, Nørrebro og andre bydele. Der er moderat travlt i fire timer.

20.30 Hjemme igen, hvor jeg får en varm velkomst af Jarl – vores franske bulldog. Jeg snupper noget hurtigt i køleskabet og taler med vores to sønner, som går i gymnasiet. Den yngste skal have lidt hjælp med en matematikaflevering, men han har styr på det, så det skal bare kigges igennem.

21.45 Jeg deler praksis med min ægtefælle, som har været til PLO’s stormøde i Hillerød. Jeg måtte desværre melde afbud, da det ikke er så ligetil at bytte en lægevagt. Hun kan fortælle, at enigheden var stor og 90 pct. var parat til at deponere ydernumre, men at alle håber på en forhandling.

22.30 Der er sms fra en nabo, som jeg skal på cykeltur i Frankrig med i Pinsen – om vi ikke lige skal snakke over en hurtig kop kaffe.

23.30 Efter kaffen går jeg hjem, lægger hovedet på puden, går ud som et lys og synes, jeg har haft en god dag.