Skip to main content

»Jeg tænker aldrig over, at jeg har KOL«

Christian Andersen, chr.cph@gmail.com

25. apr. 2013
3 min.

For Hans Kornø Rasmussen, 64, er KOL, »rygerlunger«, ikke en tabersygdom, som mange vil gøre den til.

Tværtimod.

Efter han for otte år siden fik konstateret KOL med et tab på 32 pct. af sin lungekapacitet, har han paradoksalt aldrig haft det bedre.

Dagligt dyrker han motion, styrketræner og spiser fornuftigt. Medicin tager han også. Og smøgerne er – med få svipsere – fortid.

Før var økonomen og forfatteren Hans Kornø Rasmussen med egne ord »en afdanket levemand«. God mad i rigelige mængder, alkoholen fornægtede han heller ikke, masser af smøger.

Han tog sig sammen. For der var ikke andre til at gøre det, følte han, da han fik sin diagnose.

Han har siden fået forbilledlig hjælp fra både speciallæger i lungesygdomme og sin alment praktiserende læge, men den første besked fra overlægen på hospitalet, hvor han fik sin diagnose var i sin brutale korthed:

»Hvad, der er tabt, er tabt. Nu må du bare få det bedste ud af det«.

Det må man sige, at han har gjort!

Tre gange har han som KOL-patient f.eks. besteget det berømte bjerg Mont Ventoux på cykel. En 21 km og 200 m lang strækning med en gennemsnitlig stigning på 7,3 pct. – et bjerg, som ofte er på Tour de France-ruten.

Kampen for at bestige Mont Ventoux - og vende tilbage til livet - har han beskrevet i bogen »Hans og bjerget«.

Ikke nogen ulykke

Hans Kornø Rasmussen er træt af, at KOL har et ry som en tabersygdom, og at rygere nærmest er en slags undermennesker i sundhedsvæsenet.

I bogen »Hans og bjerget« beskriver han KOL-patientens følelse over for de holdninger, som gennemrisler sundhedsvæsenet:

»Kampagnen mod os rygere bliver ført med en blanding af uhørt selvretfærdighed og fuldstændig utilslørede trusler. Det er åbenbart, at vi rygere ikke bare er folk med en slet karakter og en ussel viljestyrke. Nej, vi kan også imødese en langsom, kvælende død«.

Hans Kornø Rasmussen er sikker på, at sundhedsvæsenet ikke opsporer mange nye patienter med KOL med den holdning.

»Det er vigtigt at afdramatisere og afmystificere KOL. Ja, KOL er en alvorlig sygdom, men det er ikke nogen ulykke. Der er så mange andre problemer, som mennesker slås med. KOL er bare et af problemerne. Tag din medicin og gå i gang med at træne, så kan du få et godt liv. Jeg tænker aldrig over, at jeg har KOL«, siger han.

»KOL er faktisk en god sygdom, for man kan mærke, at man ikke skal ryge, hvis man tager en cigaret. Hjertepatienter og diabetespatienter, som ofte også er blevet syge på grund af rygning, kan ikke mærke, at de ikke skal ryge«, tilføjer han.

»Gør KOL til en folkesag«, opfordrer Hans Kornø Rasmussen.

»KOL er en blevet en folkesygdom, fordi vi er mange, som har sjusket med vores liv ved at ryge for meget. Men os, der har sjusket med livet, er gode mennesker alligevel«, pointerer han.