Skip to main content

»Jeg tænker mere på mit fag end på noget andet«

Morten Hedegaard skal fortsat arbejde med patienter, men han skal ikke administrere. Og så får den afgående klinikchef på Rigshospitalets obstetriske klinik mere tid til at forske – og fange laks.

Morten Hedegaard er klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling indtil 1. januar 2017. Foto: Torben Kitaj
Morten Hedegaard er klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling indtil 1. januar 2017. Foto: Torben Kitaj

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

7. dec. 2016
4 min.

Da Morten Hedegaard forleden i en mail til sine medarbejdere meddelte, at han ikke søger sin egen stilling, når hans kontrakt udløber til nytår, havde han ikke forudset, at trykket på »send«-knappen ville gøre ham til ugens mand i skysovs.

Fakta

Fakta

Men det blev han, da beslutningen sivede og landede på Politikens forside.

Hans selvvalgte sortie – han var blevet opfordret til at søge stillingen igen – har foreløbig udløst 400 sympatimails, en tsunami af støtteerklæringer på de sociale medier og fra næsten samtlige overlægeråd i Region Hovedstaden. Og forude venter både et ministersamråd og en høring på Christiansborg om forholdene på landets fødeafdelinger.

At Morten Hedegaard i den brede offentlighed er kendt som den læge, der har hjulpet seks prinser og prinsesser til verden, har, direkte adspurgt, »da sikkert spillet en rolle« for den massive bevågenhed.

Og selv om »diskret« og »privat« er skudsmål, der går igen fra kolleger, har han stillet sig til rådighed både tidligt og sent for at uddybe over for journalisterne, hvorfor smertegrænsen er nået.

»Den eksponering har jeg ikke prøvet før. Men hvis det får en betydning i den politiske proces, så kan de bare komme an. Jeg har kæmpet her på Riget i 14 år og har løbende givet min mening til kende til mine chefer. Jeg tror ikke, de er tonedøve. Jeg tror på, de har gode intentioner, men de er også bundet ovenfra«.

Han er diskret og vidt respekteret, og jeg har aldrig hørt ham tale grimt om nogen. Kristjar Skajaa, leder på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet

Diskret og respekteret

»Han er diskret og vidt respekteret, og jeg har aldrig hørt ham tale grimt om nogen. Men det her havde jeg ikke set komme«, siger Kristjar Skajaa, leder på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, og hos hvem Morten Hedegaard i sin tid var »elev« på Gynækologisk Afdeling på Fødselsinstitutionen i Jylland – nu Aarhus Universitetshospital, Skejby.

Fra overlæge på Rigshospitalets fertilitetsklinik, Henriette Svarre Nielsen, lyder det: »Kom hans beslutning bag på mig? Ja, fordi jeg ved, han elsker sig fag. Og nej, for han har en utrolig høj faglig standard. Og så synes jeg, det er beundringsværdigt, at han i den stilling også interesserer sig for faget i en global kontekst«, siger hun med henvisning til Morten Hedegaards engagement i Maternity Foundation, der har til formål at sikre kvinders liv i forbindelse med graviditet og fødsel i udviklingslande. Et engagement, der indebærer, at han to gange har været i Vestetiopien.

Han har også ad flere omgange været i Grønland og »fatter ikke, at flere læger ikke tager ophold der«: »De kulturelle og naturmæssige oplevelser er langtidsholdbare. Og når du er der, så er du der og må håndtere de problemer, der opstår«.

Line Thellesen har som ph.d.-studerende netop haft ham som vejleder: »Han er passioneret, engageret og nysgerrig. Og ringer man til ham og har virkelig brug for hjælp, er han der med støtte og opbakning – selv om han altid har gang i mange ting«.

Ikke mere administrator

Mange jobtilbud er modtaget, men kun dette ligger fast:

»Jeg skal ud og behandle patienter, ikke være administrator. Jeg tænker mere på mit fag end på noget andet – bortset fra min nærmeste familie«.

Men der bliver dog plads til andet. Ved sommerhuset i Sejerøbugten sejler Morten Hedegaard ud i sin jolle, sætter garn og fanger en masse fladfisk, men også laks. Væggene i sommerhuset er fyldt med billeder af Morten Hedegaard med en laks i favnen. Han er også vinterbader. Og ivrig løber.

Og så har han hidtil prioriteret at gå på »tre ben« ved både at være i klinik, være administrator og holde gang i sin videnskabelige produktion.

Det sidste skulle der blive mere tid til fremover.