Skip to main content

»Jeg vil gerne takke lægerne og kvittere for ønskerne«

Kliniske retningslinjer, kapacitetsproblemer og mere psykiatrisk forskning. Ugeskrift for Læger overdrager ønsker fra landets læger til en kommende national handleplan på det psykiatiske område til sundhedsminister Astrid Krag. Ministeren påpeger, at arbejdet hen mod en bedre og mere sammenhængende psykiatrisk indsat allerede er gået i gang.

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. okt. 2013
17 min.

Faktaboks

Fakta

»Jeg vil gerne takke lægerne og kvittere for ønskerne.«

Sådan falder ordene fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), da hun modtager lægernes prioriterede ønsker til en kommende national handleplan på det psykiatriske område (se faktaboks).

Ugeskrift for Læger har bedt en række lægelige aktører om at prioritere, hvilke tre konkrete forslag fra den rapport, som regeringens psykiatriudvalg offentliggjorde forrige fredag, de mener, ministeren skal tage fat på, når hun til næste år offentliggør en national handleplan på område.

»Heldigvis er der meget af det, som lægerne ønsker, at jeg skal prioritere, der ligger fint i tråd med, hvad regeringen enten allerede har sat i værk, eller som er noget, der helt sikkert vil være i vores kommende handleplan – uden at jeg vil gå i detaljer«, siger ministeren.

Hvis du skal prioritere blandt alle de mange gode intentioner i rapporten, hvad er så vigtigst for dig?

»Der er ting, der er ekstremt vigtige i forhold til den tidligere opsporing og indsats, og det foregår i sagens natur langt fra hospitalerne, for det handler om, at de her mennesker fanges, før de bliver så syge, at de har brug for hospitalsindlæggelser. Principielt er det jo det, som er det vigtigste, at vi lykkes med på den lange bane. Men jeg er naturligvis ikke blind for, at vi skal hjælpe mennesker, der er så svært syge, at de har behov i vores behandlingssystem«, siger Astrid Krag.

Ministeren roser den omstilling fra stationære sengepladser til ambulant behandling og opsøgende team, der har været i den behandlende psykiatri. Her er sygehusene kommet langt, fastslår udvalgsrapporten, og det kvitterer ministeren for:

»Den omstilling skal vi gøre alt for fortsat at understøtte«, siger hun.

Unikt politisk forløb med satspuljer

Sundhedsminister Astrid Krag havde i sidste uge de første to møder med forligspartierne bag satspuljerne.

For første gang nogensinde er der skabt et såkaldt »psykiatrispor«, hvor socialordfører og sundhedsordfører sidder sammen og skal prioritere i fællesskab. Slut med opdeling i et socialt spor og et behandlingsspor. Ministeren kalder det »unikt«.

Ifølge Astrid Krag vil mange af de elementer, som lægerne ønsker til den kommende psykiatriske handlingsplan komme med. Mens arbejdet på andre områder allerede er i gang.

Eksempelvis henviser ministeren til, at hun på sin første finanslov afsatte 80 millioner kroner til nationale kliniske retningslinjer. Ligesom det i regionernes økonomiaftale sidste år blev aftalt at fortsætte arbejde med visitationsretningslinjer.

»Men det er klart, at skal det have effekt på psykiatrien, skal det tones i den retning, og det skal vi nu til at arbejde med,«siger Astrid Krag og fortsætter:

»Vi kommer også til at vedtage lovgivning om de nye sundhedsaftaler. Og som de gode læger også påpeger i deres ønsker om bedre sammenhæng, f.eks. fra børne- og ungdomspsykiaterne, skal vi have en langt bedre sammenhæng mellem kommunerne og den psykiatriske indsats. Hele diskussionen om, hvem der løfter hvad, skal rummes i den nye lovgivning om de styrkede og forpligtende sundhedsaftaler. Med penge fra satspuljerne lægger vi op til, at vi får en forskningsstrategi, som også udvalget peger på – for vi ved simpelthen ikke nok om, hvad der virker i en dansk kontekst. Så en del af det, som lægerne ønsker, er allerede i pipelinen, mens andet får sin endelige retning med handleplanen«.

Ministeren understreger, at det er vigtigt for hende, at tilgangen til den psykiatriske behandling er evidensbaseret:

»Det må aldrig være bedste mands bedste mening. Også på det psykiatriske område skal vi forvente, at det er dokumenterede metoder, der bruges. Det har der ikke været nogen lang tradition for, så derfor må vi begynde der, hvor vi kan. Og så må vi systematisk prøve os frem. Også derfor bliver det en langsigtet handlingsplan, ikke for at være uambitiøse, men for at kunne være modige. For vi skal nye veje. Og det sker ikke ved et fingreknips. Vi skal både være tålmodige og modige i arbejdet hen mod en bedre indsats for mennesker med psykiske lidelser«, siger Astrid Krag

Læs hele interviewet med sundhedsministeren på Ugeskriftet.dk