Skip to main content

Jørgen Stougaard

16. okt. 2006
2 min.

13.2.1932-2.6.2006Jørgen Stougaard var født i det midtjyske, hvilket han ofte påpegede ved diskussioner om Midtjylland. Hans uddannelse kom til at foregå på Sjælland. Han blev læge i 1958 og uddannede sig inden for kirurgi, således at han blev speciallæge i såvel dette som i ortopædisk kirurgi i 1968.Under ansættelse på Ortopædkirurgisk Hospital i Køben-havn fattede han interesse for håndkirurgi og erhvervede efterhånden en omfattende viden om dette subspeciale. Han fik en bred uddannelse, bl.a. ved en længere ansættelse i kirurgi på Holbæk Sygehus, indtil han i 1975 udnævntes til overlæge ved Ortopædkirurgisk Sygehus i Sorø.Dette sygehus havde under ledelse af overlæge Erin Madsen varetaget ekstremitetskirurgien i samarbejde med Slagelse Sygehus.

Jørgen Stougaard, som afløste Erin Madsen, overtog dennes princip med prolongeret behandling af primære sårskader, hvilket medførte, at Jørgen Stougaard var i stand til i dagtiden at fuldføre behandling på bedste niveau.

Jørgen Stougaard opererede meget. Til sin sidste arbejdsdag sad han bøjet over operationsbordet, og i kraft af sin enorme rutine arbejdede han hurtigt og elegant med stor respekt for vævene.

Tidligt påbegyndte han skulder- og albuealloplastikker, som han lærte sig i udlandet, så overekstremitetskirurgi blev hurtigt en stor del af arbejdsområdet på Sorø Sygehus. Sygehuset flyttede i 1988 til Slagelse Sygehus, hvor Jørgen Stougaard måtte indordne sig under rutiner og normer, som undertiden kolliderede med hans selvstændige natur. Han mestrede dog samarbejdets kunst i god forstand for de nye vilkår.

I hele sit liv var Jørgen Stougaard en god læremester som hyldede mesterprincippet, hvilket især mange nuværende håndkirurger har nydt godt af.

Før han blev pensioneret, da han blev 70, har han i perioder arbejdet for Røde Kors og Danida, bl.a. i Afghanistan.

Efter sin pensionering fortsatte han med at arbejde med håndkirurgiske patienter, dels som konsulent for amtet, dels i egen speciallæge praksis.

Hans fritidsinteresse var først og fremmest ornitologi. Hans minde vil leve længe i Sorø og Slagelse.

Erik Hammersgaard

Ellen Appelquist

Peter Bernt

Carsten Bo Nielsen

Kurt Skovgaaard Jacobsen