Skip to main content

Kåre W. Strunk

Hans Asger Holmsgaard

19. apr. 2013
2 min.

22.12.1930-1.4.2013

Den 1. april mistede dansk almen medicin en af sine store personligheder.

Kåre W. Strunk blev født i, hvad han selv kaldte en »borgerlig middelstandsfamilie« på Christianshavn: men det blev i fiskerbyen Thyborøn på spidsen af Harboøre Tange, han fik sin livsgerning som praktiserende læge.

Han ville oprindeligt have været almen kirurg, men sadlede om og startede i almen praksis i Thyborøn i 1961. Visionerne var store: Han ville give patienterne den bedst mulige behandling og klare mest muligt selv – herunder også al skadestuekirurgien. Han sparede ikke sig selv og ville gøre alt for sine patienter. En tidligere praksisreservelæge, som dengang boede i lægehjemmet, fortæller, at hvis telefonen ringede, så var det af sted til patienten, også selv om man var midt i et måltid.

Kåre W. Strunk holdt altid den almenmedicinske fane højt. Han havde store ambitioner på sit fags vegne. Så tidligt som i 1968 skrev han i Ugeskrift for Læger en artikel om »Elektrokardiografi i almen praksis« i en femårig periode, hvor han understregede vigtigheden af korrekt visitation til sygehusvæsenet. Han argumenterede i 1974 for indførelse af hjerteambulancer med telemetri og defibrillator. Han anskaffede selv en firhjulstrukket Land Rover udstyret med avanceret udstyr og blåt blink på taget, så patienterne kunne få livreddende behandling og hentes på de mest uvejsomme steder. Han skrev i Ugeskriftet om erhvervssygdomme, arbejdsmedicin og bedriftssundhedstjeneste. På mange måder var han således langt forud for sin tid.

Strunk blev en institution i byen. Han engagerede sig og hjalp, hvor han kunne og levede på forbilledlig vis op til lægeløftets ord om ikke at gøre forskel på rig og fattig. Mange er historierne om hans bedrifter, blandt andet operation i høj sø på redningsskibet »Vestkysten« – malerisk beskrevet af ham selv i erindringsbogen »Fiskerlægens beretninger«.

Også uden for Thyborøn stod der respekt om Kåre W. Strunk. Han bestred flere tillidsposter, blandt andet var han formand for Ringkøbing Amts Lægekredsforening, formand for Lægeforeningens Etiske Nævn samt medlem af Den Videnskabsetiske komite for Ringkøbing, Ribe og Sønderjyllands amter.

I 1969 blev han tildelt Carlsbergs Mindelegat for sin indsats.

Efter sin pensionering fik han en ungdomsdrøm om et halvt års sommervikariat som distriktslæge på Nordgrønland opfyldt. Gennem alle årene blev han trofast støttet af sin kone Karen, der var uddannet sygeplejerske. Hans sidste år blev præget af tiltagende svær sygdom.

Kåre W. Strunk blev begravet på en solbeskinnet 4. april på den forblæste Thyborøn Kirkegård. Han vil dog også i fremtiden stå som et forbillede for nuværende og kommende praktiserende læger. De sidste ord, der blev sagt ved graven var:

»Han ofrede sig for det, han troede på«.