Skip to main content

Kære Astrid Krag

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

10. okt. 2011
3 min.

Først til lykke med posten som minister for sundhed og forebyggelse. Det bliver en krævende post, for du overtager et ministerium, som manges øjne er rettet mod med krav om hurtig handling. Både når en kræftpatient ikke har fået den rigtige behandling, og når ambulancen ikke når frem i tide til en hjertepatient. Men det er også det mest spændende job i den nye regering, i hvert fald set fra denne stol.

For Lægeforeningen er det en mærkesag, at det skal være slut med at stille patienter ringere, fordi deres sygdom er psykisk. Derfor er det en fornøjelse, at du i et interview med Ugeskrift for Læger klart siger, at regeringen vil ligestille psykisk og fysisk syge. Regeringsgrundlaget stiller en national handlingsplan for psykiatrien i udsigt. Selvfølgelig kræver det mere konkrete planer, som også omfatter økonomi, inden jublen for alvor bryder ud blandt fagfolk og patienter. Men det er en god start.

Det er også positivt, at du vil indføre en ny og mere fornuftig behandlingsgaranti end den, vi har i dag. Den har stået helt i top på lægernes ønskeseddel til en ny regering. De ser nu frem til en ny garanti, som omfatter alle patienter, og som prioriterer de mest syge først.

Jeg er glad for, at ordet forebyggelse indgår i din titel. Rygning, alkohol, usund kost og for lidt motion er årsag til ca. 40 pct. af alle sygdomme og for tidlige dødsfald, og det problem kan vi naturligvis ikke behandle os ud af. Derfor er det positivt, at du vil gøre det dyrere at drikke og ryge og vil kræve konkrete mål for forebyggelsesarbejdet i kommunerne. Deres indsats på området er der ingen, som har overblik over i dag, og Lægeforeningen anbefaler, at du siger »skal« i stedet for »bør«, når du går i dialog med kommunerne.

Specialeplanlægningen og de nye sygehusplaner er ikke nævnt i regeringsgrundlaget. Det vælger Lægeforeningen at tolke, som at der ikke røres ved dem. De indgår i et moderne sundhedsvæsens bærende konstruktioner, og derfor er det vigtigt, at de bliver til virkelighed som planlagt.

Nationale kliniske retningslinjer er ikke særskilt nævnt i regeringsgrundlaget. Men jeg tillader mig at gå ud fra, at du er opmærksom på, hvor vigtige de er, hvis regeringsgrundlagets løfte om høj og ensartet kvalitet i alle dele af landet skal føres ud i livet.

Heller ikke sundheds-it er nævnt, og det er til gengæld en svipser. Mange læger ærgrer sig over systemer, som bruger lang tid på at komme i gang, og som ikke taler sammen på tværs. Det problem skal løses hurtigst muligt, og derfor vil jeg opfordre dig til at følge op på regionernes indsats. Vi skal også styrke udviklingen af nye måder at bruge it på overalt i sundhedsvæsnet. Eksempelvis så flere patienter selv kan monitorere kroniske lidelser og dermed få et liv, som er mindre præget af sygdom.

En ny minister skal have lov til at lige at sætte sig ind i, hvad det nye job indebærer. Du ved, hvor du kan finde Lægeforeningen, og vi ser frem til et godt samarbejde.