Skip to main content

Kære nye sygehusejer

4. nov. 2005
4 min.

Tillykke med dit nye hverv. Vi kender dig ikke og ved ikke, hvad din baggrund er, og hvornår du skal starte, men vi vil alligevel gerne give dig et par gode og velmente råd om de forhold, du skal fungere med og under i din nye ansvarsfulde position.

Det er et godt væsen, som du overtager. I de fleste internationale undersøgelser ligger det danske sundhedsvæsen højt, både når det gælder brugernes tilfredshed med det, og når det gælder effektiviteten i udnyttelsen af de ressourcer, der bruges på det. Pas derfor godt på det, du overtager, og sørg for at bevare de principper, det er bygget på. Først og fremmest den lige og fri adgang, men dernæst også den kultur, der hidtil har sikret, at de enkelte enheder har kunnet levere kerneydelserne til patienter, uanset hvor mange organisatoriske ændringer enhederne er blevet udsat for.

Patienterne oplever i sundhedsvæsenet at få en pleje og en behandling, der er baseret på evidens, det vil sige bevis på, at behandlingen virker. Det samme evidenskrav stiller man ikke til organisatoriske ændringer, som ofte gennemføres alene baseret på tro. Og der har i adskillige år været grøde i nyreligiøse organisationsbevægelser i sundhedssektoren.

Pas godt på de medarbejdere, der er i sundhedssektoren! De er din garanti for, at patienterne får den behandling, som du ønsker, de skal få, når de har brug for det. Du passer på dem ved at være opmærksom på arbejdsmiljøet, som ikke er lige godt alle steder, siger Arbejdstilsynet.

Det gode arbejdsmiljø, hvor man oplever en respekt for det arbejde, man udfører - ikke mindst fra sygehusejerens side - er en lige så vigtig faktor som de økonomiske incitamenter, der i denne tid tales så meget om. Vær derfor opmærksom på, hvis medarbejderne rejser hurtigt fra et af dine sygehuse. Det er en klar indikator for et dårligt arbejdsmiljø, og det bliver særligt slemt i de kommende år, hvor der vil være mangel på flere grupper af faglige specialister, især speciallæger.

Manglen på speciallæger vil blive en af de store udfordringer til dig som ny sygehusejer, for du skal bruge dem til at stille diagnoser, at udføre patientbehandling, at uddanne nye speciallæger og til forskning. Derfor skal de bruges rigtigt og optimalt. Ikke mindst skal du være opmærksom på samarbejdet mellem sygehusene og speciallægepraksis. De praktiserende speciallæger er i mange specialer det mest decentrale tilbud, du har til befolkningen. Når der om 8-10 år kun er 60% af de nuværende øjen-, øre- og hudlæger tilbage, kan der blive langt til nærmeste speciallæge, hvis ikke du er meget opmærksom på problemet.

Der er dog et speciale, hvor du får flere speciallæger til rådighed fremover. Psykiatrien, som i dag har svært ved at få ledige overlægestillinger besat, vil kunne råde over et noget større antal. Psykiatrien er nok det speciale, som har været mest udsat for organisatoriske ændringer i de seneste 15 år. Det er godt, at der er kommet mange flere tilbud uden for sygehusene, men behandlingstilbudene på sygehusene og i praksis er ikke gode nok. Det får du en chance for at rette op på, når du kan regne med flere speciallæger i psykiatri.

Vi vil ikke lægge skjul på, at du som ny sygehusejer overtager det, der i ejendomsmæglersprog kaldes »et håndværkertilbud.« I rigtig mange år er der ikke blevet investeret nok i tidssvarende bygninger på sygehusene. Og det er desværre gået den forkerte vej, så der i de seneste fem år kun er anvendt det halve af, hvad man brugte for 20 år siden. Der findes adskillige sygehuse, hvor det ville være en bedre investering at bygge nyt end at reparere på det gamle. De helt utidssvarende rammer forringer forholdene for patienterne, men gør det også svært at tilrettelægge arbejdet optimalt, og det har en negativ indflydelse på det fysiske arbejdsmiljø. Udstyret på sygehusene er ofte tættere på Teknisk Museum end på Experimentarium. Når det gælder bygninger og udstyr, har du den bedste mulighed for hurtigt at vise, at nye ejere betyder en forskel. Selvom det ophobede efterslæb er stort, er det beløb, der skal bruges pr. år, kun lille. I dag bruges ca. 2,5% af de samlede udgifter til anlæg og investering. Hvis du forhøjer det til 5% pr. år, vil det i løbet af kort tid gøre en stor forskel.

Hvis du skal kunne fremvise andre gode resultater de kommende år, så du stadigvæk kan være stolt af dit ejerskab, får du brug for en faglig rådgivning. Selvom du nok vil indhente rådgivning fra de lægelige medlemmer af sygehusdirektionerne, dækker det ikke en lægefaglig rådgivning, der har udgangspunkt i klinikken, hvor patienterne kommer. Dem ser de ikke så mange af i sygehusdirektionen. Du bør derfor som noget af det første få oprettet et specialeråd af klinikere, som kan rådgive dig om den fagligt optimale måde at tilrettelægge patientbetjeningen på inden for de forskellige specialer. Økonomiske rådgivere vil du automatisk have mange af, men den faglige rådgivning skal du give plads til.

Der er én opgave, som vi synes, du skal nedprioritere. Lad staten udarbejde den nationale elektroniske patientjournal, som den for længst burde have sørget for. Den bliver måske ikke bedre, men det er for dyrt, at alle skal bruge tid på at udvikle samme værktøj. Der er opgaver nok at bruge dine evner på.

Foreningen af Speciallæger ønsker dig held og lykke med arbejdet.

Venlig hilsen

Karsten Nielsen, formand for Foreningen af Speciallæger