Skip to main content

Kampvalg til pensionskassen

Læger for Klimaet og Lige Pension er kommet på stemme­sedlen sammen med Læge­foreningen og FADL, når medlemmerne skal vælge de 125 delegerede til Lægernes Pension.
Illustration: Creative Zoo
Illustration: Creative Zoo

Ditte Damsgaard dd@dadl.dk og Bodil Jessen boj@dadl.dk

25. jan. 2021
9 min.

Der er blot 125 delegerede i repræsentantskabet i Lægernes Pension, men i år er der hele 191 kandidater, der stiller op, og dermed er der for første gang i mange årtier kamp om pladserne.

Medlemmerne af pensionskassen kan stemme fra 21. januar til 7. februar.

På stemmesedlen er Læger for Klimaet, Lige Pension, FADL og Lægeforeningen.

Bæredygtige investeringer

Læger for Klimaets tre politiske forslag til en strategi for bl.a. frasalg af kul er inspireret af den politik, der allerede føres i andre pensionsselskaber, siger listefører Anna Roe Rasmussen. Foto: Palle Peter Skov, generalforsamling i Lægernes Pension, 2019.

En af de lister, som medlemmerne i år kan stemme på, er Læger for Klimaet. De stiller med 14 kandidater.

Læger for Klimaet arbejder for en bæredygtig tilgang til investeringspolitikken i ­Lægernes Pension, siger listefører Anna Roe Rasmussen, læge og klinisk assistent ved Center for Bæredygtige Hospitaler, Region Midtjylland.

»Klimakrisen er også en sundhedskrise. WHO og The Lancet har gentagne gange ­understreget, at en af de største trusler imod global sundhed er klimaforandringer og ­luftforurening. Lægernes Pension investerer ikke længere i tobak. Det virker umoralsk, at vores pensionsselskab så fortsætter med at investere i fossile brændstoffer, som udgør en langt større trussel for global sundhed«.

Til sammenligning nævner Anna Roe Rasmussen Lærernes Pension, som har valgt at satse på frasalg, hvis investeringerne ikke lever op til deres etiske kodeks.

F.eks. står der i deres etiske kodeks, at de ekskluderer investeringer i firmaer, der udvinder kul og olie fra tjæresand og arktiske boringer.

Fra december 2020 ekskluderer de investeringer i olie-, gas- eller energiselskaber, der ikke har en klar plan for, hvordan de vil leve op til Parisaftalen, oplyser Lærernes Pensionskasse til Ugeskrift for Læger.

Lærernes Pension har aldrig haft aktivt ejerskab, og baggrunden er, at de ikke mener, at de er store nok til at påvirke beslutningerne i de store selskaber.

»Lægernes Pension har bidt sig fast i, at de tror på, at de kan gøre mere ved aktivt ejerskab og at gå i dialog. Vi opfatter det som et fripas til at beholde de fossile investeringer«, siger Anna Roe Rasmussen.

Læger for Klimaet har fokus på Verdensnaturfondens opgørelse for 2020, som rangerer pensionsselskabernes klimafokus, hvor Lægernes Pension er rangeret som et af de dårligste. Netop fordi der ikke er en strategi for grønne investeringer, siger Anna Roe Rasmussen.

Hvad med driften af pensionskassen – er det også noget, der ligger jer på sinde, eller hvad får man, hvis man stemmer på jer?

»Vi skal have en pension at se frem til som læger. Det ved jeg, at ledelsen arbejder meget målrettet for. Men jeg synes netop, at det er medlemmerne, der skal sætte grænser. De fleste medlemmer ønsker en god og stabil pension, men mange medlemmer ønsker også, at vores pensionsopsparing ikke kommer fra investeringer i fossile energikilder, som har betydning for, hvordan vi kommer til at leve, den dag vi går på pension«.

Risikerer lægerne, at det bliver dyrt at have dig som delegeret, hvis du kommer igennem med dine forslag?

»Jeg mener på ingen måde, at det vil koste os dyrt at gå i denne retning. Vi har set inden for de seneste år, at vedvarende energikilder er en langt bedre investering end fossile brændstoffer. Hele fortællingen om, at det bliver dyrt, er forkert. Jeg tænker snarere, at det bliver dyrt, hvis vi ikke gør det«.

Afskaf forskelsbehandling

Lige Pension vil afskaffe den kønsdifferentierede ordning, som gør, at kvindelige medlemmer, der er indmeldt i Lægernes Pension & Bank før 1998, får omkring 10 procent mindre udbetalt i årlig pensionsydelse end deres mandlige kolleger. Foto: Nikolai Linares.

En anden af de nye lister er Lige Pension, hvor 37 kvinder stiller op.

Formålet med listen er at afskaffe den kønsdifferentierede ordning, som medfører, at kvindelige medlemmer, der er indmeldt i Lægernes Pension & Bank før 1998, får omkring 10 procent mindre udbetalt i årlig pensionsydelse end deres mandlige kolleger.

Forskellen skyldes oprindeligt kvinders forventede længere gennemsnitlige levealder.

»Vi har ligeløn i Danmark, og pensionen er en del af vores løn. Derfor er det forskelsbehandling, at kvinder får mindre udbetalt, selvom vi indbetaler fuldstændig det samme. Der er ingen af os, der ved, hvornår vi dør, men vi ved med sikkerhed, at kvinder får en lavere levefod som pensionister end mænd. Det burde interessere alle i Lægeforeningen, fordi vi normalt brander os på at gå ind for ligestilling og lige behandling«, siger listefører Iben Sorgenfrei, som er overlæge i anæstesiologi på Nordsjællands Hospital, og som selv stiller op.

Kvindernes krav har vakt opsigt i lægekredse og har fået knubbede kommentarer med på vejen fra flere mænd.

Iben Sorgenfrei forventer flest stemmer fra kvinder, men hun pointerer, at også mænd støtter deres sag.

Hvis I skal have flere penge, er der vel nogle, som skal aflevere penge til jer. Hvem er det?

»Det kommer fuldstændig an på, hvordan man håndterer det. Vi er ikke juridiske eller finansielle eksperter, så vi kan ikke sige, hvordan problemet skal løses. Hvis vi kan blive enige om, at der er et problem, så finder vi nok eksperter, der kan løse det. Hvis man vil anmelde en forbrydelse, skal man jo heller ikke selv fortælle politiet, hvordan efterforskningen skal foregå«.

Hvad mener I egentlig om andre sager end lige denne mærkesag?

»Det er dette budskab, der er det centrale for os, men vi har drøftet andre spørgsmål, og der er også andre ting, som kandidaterne på listen kan blive enige om. Vi har f.eks. talt om, at et begreb som ægtefællepension er et levn fra fortiden, som ikke er tilpasset de familiemønstre, vi ser i dag med regnbuefamilier, singleforældre osv. Vi kunne også godt tænke os, at vi gør som andre pensionsselskaber, hvor halvdelen går til en livrente og halvdelen til en ratepension. Det sikrer mere til de efterladte, hvis man dør før pensionsalderen, end hos Lægernes Pension, hvor det hele går til en livrente. Her arver din familie intet, hvis du dør før pensionsalderen«.

FADL: Husk de lægestuderende

I FADL mener formand William Wendler Thomassen, at det er positivt med flere lister på stemmesedlen.

»Jeg er dog betænkelig ved, om kampvalget går ud over vores pladser i Lægernes Pension. Selvom klimaet også berør mange af mine medlemmer, og klimakorrekte investeringer er vigtige, kan jeg godt være bange for, om det bredere billede i det at være studerende også vil være repræsenteret, hvis vi mister vores pladser«, siger han og fastslår:

»Det skal være klimarigtigt, men samtidig også en god investering. Der skal både være en verden, man kan leve i, men der skal også være en pension, man kan leve af«.

William Wendler Thomassen mener, at FADL skal være repræsenteret i Lægernes Pension, selvom de lægestuderende er unge, og der er længe til pensionsalderen.

»Det er vigtigt, fordi vi er medlemmer af pensionskassen. Selvom vi ikke har de samme summer i pensionskassen endnu, har vi dog alligevel pensionsopsparinger og skal forhåbentlig være medlemmer i mange år. Jeg synes, det er vigtigt, at vores synspunkter er repræsenteret. At man husker de studerende. Og at de studerende har et talerør ind til pensionskassen og kan være med til at sætte dagsordenen for, hvordan en pensionskasse skal drives«.

FADL har en liste på 11 kandidater til valget. Indtil nu har foreningen haft 11 delegerede ud af de 125.

Hvilke konsekvenser vil det have for jer, hvis der slet ikke bliver valgt nogen af de studerende?

»Det handler om, hvilken vej de andre går. Der vil ikke være nogen, hvis eneste formål er at repræsentere den almene lægestuderende. Jeg betvivler ikke, at der kan blive taget gode beslutninger, hvis vi ikke er der. Men jeg tror, at hensynet til den lægestuderende vil blive glemt, hvis der kun sidder færdige læger. Vi har f.eks. snakket om boliglån. Det kan være svært at få lån som medicinstuderende i Lægernes Pension, og det vil vi gerne arbejde for bliver lettere«.

Indsigt og kontinuitet

Næstformand i Lægernes Pension og yngre læge Helle Søholm genopstiller til pensionskassens bestyrelse, som består af syv medlemmer. Helle Søholm er også kandidat til repræsentantskabet, og hun er ligesom FADL-formanden glad for, at flere kandidater stiller op.

I år er der 129 medlemmer på Lægeforeningens liste, og de pensionerede læger opstiller også et antal medlemmer på listen.

»Det er godt at se, at der er kommet mere interesse for pensionsområdet. Det har der jo ikke været i samme udstrækning de øvrige år«, siger Helle Søholm, der er i hoveduddannelse i kardiologi.

De 129 kandidater på Lægeforeningens liste vidner også om, at der har været mange interesserede i pensionskassen, siger Helle Søholm.

Hun mener, at det er nødvendigt, at medlemmer af repræsentantskabet har forståelse for strukturen i pensionskassen, og hvilke muligheder og begrænsninger der er i forhold til investeringer og hele den branche, der ikke er så ens med den lægelige verden.

Er de nye lister ikke i stand til det?

»Det ved jeg ikke, for jeg kender ikke kandidaterne. Det kan sagtens være, at de er lige så gode som dem, der har været med før. Og det kan også sagtens være, at nogle fra listerne har været med før som delegerede. Det vigtige er, at der er øget interesse, og det er kun positivt«.

I skriver, at Lægeforeningen bakker op om omstillingen til grønnere investeringer, men at I også lægger vægt på et konkurrencedygtigt afkast – er der et modsætningsforhold?

»Både og. Vi arbejder med at sikre aktivt ejerskab. Nogle firmaer leverer sort energi, men er med i en omstilling til grøn energi. De har brug for midler til at lave omstilling, og hvis vi kan se, at de arbejder hen imod det, kan det give mening at investere, hvis man får nogle af de store firmaer til at omstille sig. Hvis man melder sig ud, kan det være sværere for firmaerne at lægge om«.

Helle Søholm mener, at Lægernes Pension er langt fremme i investeringerne i grøn energi.

»Der er lavet nye beregninger i forhold til vores CO2-aftryk i vores investeringer, som ser rigtig fornuftige ud. Vi ligger fint i de opgørelser, der bliver lavet«.

Men i Verdensnaturfondens opgørelse rangerer I lavt i forhold til grønne investeringer?

»Ja, på den måde, de opgør det på, rangerer vi lavt. Der er forskellige måder at se det på. F.eks. om man tager aktivt ejerskab, eller om man melder sig mere ud. Der er forskellige strategier. Ingen ved, hvad det rigtige er, men vi har vurderet, at det er den vej, vi går«.

Fordi Lige Pension har en sag hos Ligebehandlingsnævnet, udtaler Lægernes Pensions bestyrelse sig ikke om deres dagsorden, siger Helle Søholm.

Er Lægeforeningen bekymrede for at miste pladser?

»Nej. Det er vigtigt at have engagerede delegerede, men det er på den anden side vigtigt, at man på generalforsamlingen kan se de store linjer, så det ikke kun handler om enkeltsager«.