Skip to main content

Kan man forvente, at praktiserende læger er røngtenkyndige?

Alment praktiserende læge Helle Wiingaard, Lægeansvarsudvalget, hellewiingaard@dadlnet.dk

29. maj 2006
2 min.

Nedenstående forløb beskriver tydeligt svagheden i patientklagesystemet. Der er sket fejl i proceduren, noget er gået galt, men Patientklagenævnet kan ikke give en påtale for procedurefejl, kun for lægefejl.

En praktiserende læge passer en lægevagt på et sygehus, hvor lægevagten kan rekvirere røntgenbilleder. Et barn møder op sammen med sine forældre efter fald på en trampolin med en øm hævet albue. Den praktiserende læge undersøger albuen og rekvirerer røntgenbilleder på mistanke om fraktur.

Røntgenbillederne kommer retur til den praktiserende læge, som ikke er i stand til umiddelbart at se, at der er en fraktur, men lægen forklarer forældrene, at røntgenbillederne vil blive set på røntgenkonferencen den følgende dag, og hvis det alligevel viser sig, at der er et brud, vil familien samt deres egen læge få besked fra hospitalet. Forældrene går hjem, og intet sker.

Men der er et brud

Røntgenafdelingen beskriver tydeligt et brud den følgende dag, men sagen bliver ikke fulgt op.

Der er ganske vist indgået interne aftaler mellem røntgenafdelingen, ortopædkirurgisk afdeling samt lægevagten om, at røntgenafdelingen i sådanne tilfælde skal informere ortopædkirurgisk afdeling, som så skal indkalde patienten. Der er ligeledes aftale om, at egen læge og lægevagten skal informeres, og der foreligger en skriftlig vejledning om ovenstående.

Men noget er gået galt

Ingen bliver orienteret af røntgenafdelingen, og ingen kan efterfølgende finde ud af, hvorfor systemet ikke fungerede, hvorfor familien ikke blev orienteret, hvorfor egen læge ikke blev kontaktet, og hvorfor lægevagten ikke blev orienteret.

Familien klager, efter at armen er vokset skævt sammen, men da Patient-klagenævnet ikke kan påtale en oplagt procedurefejl, og da Patientklagenæv-net mener, at bruddet burde være opdaget, selv af en læge der ikke er røntgenkyndig, ender det med, at det er den praktiserende læge i lægevagten, der meddeles en påtale efter lægelovens § 6.

Denne påtale ændres ikke trods indsigelser.

Patientklagenævnet kan kun placere ansvaret for en hændelse på sundhedspersoner og ikke på sundhedssystemet. Det må kunne gøres anderledes.

Lægeforeningens Lægeansvarsudvalg

Kim Solstad, udpeget af Hovedbestyrelsen

Niels Poul Gammelgaard, FAS

Connie Lærkholm Hansen, FAS

Margit Maltesen, PLO

Marlene Mohr, YL

Morten Gustav Poulsen, YL

Poul Schønbeck, YL

Helle Wiingaard, PLO

Du finder Lægeansvarsudvalgets kommissorium og medlemmer på Laeger.dk

Lægelovens § 6

»En læge er under udøvelse af sin gerning forpligtet til at vise omhu og samvittighedsfuldhed, herunder også ved økonomisk ordination af lægemidler, benyttelse af medhjælp mv.«.

Se også Lægeansvarsudvalgets artikel: »Hvilket ansvar har patienten, den praktiserende læge og speciallægen/hospitalet - når undersøgelse og behandling foregår flere steder?« på Laeger.dk/Ret og Etik/Vejledninger.