Skip to main content

KL: Bedre behandling tættere på borgeren

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

16. mar. 2012
3 min.

Kommunernes Landsforening (Kl), har fremlagt et nyt sundhedsudspil: "Det nære sundhedsvæsen", som indeholder kommunernes vision for, hvordan udfordringerne i sundhedsvæsenet skal løses i en tid med flere ældre og flere kronisk syge, der samtidig ofte får længere til sygehuset.

Ifølge udspillet betyder det f.eks. kliniske retningslinjer, evidens, kvalitet og mere forskning på de områder, som kommunerne skal tage sig af.

Det indebærer også flere "mellemstationer" mellem eget hjem og sygehus som f.eks. akutpladser, korttidspladser mm. Det betyder mere telemedicin - bl.a. i patientens eget hjem eller via links til specialister på sygehusene.

Almen praksis er central

Helt centralt står almen praksis. Forudsætningen for at indfri KLs vision, at "der sker en udvikling af praksissektoren til en medspiller, som er tilgængelig hele døgnet, hele ugen og som indgår i forpligtende samarbejde med kommunerne", som der står. Til gengæld har almen praksis på sigt behov for mere kapacitet, mener KL.

KL er her tydeligt inspireret af Norge, som har en ordning, hvor kommunerne kan trække på plo'erne op til 20 pct. af deres arbejdstid.

KL vil have, at de praktiserende lægers overenskomst-partner, Regionernes Lønnings- og Takstnævn, tænker lignende tanker for Danmarks vedkommende.

»Regionernes Lønnings- og Takstnævn bør overveje, hvordan praktiserende læger kan anvende mere tid på samarbejdet med kommunerne. Det bør overvejes, hvorvidt Norges eksempel bør følges, hvor en større andel af lægernes tid er øremærket arbejdet med de svagest borgere i kommunerne via overenskomsten«, står der således i oplægget.

De praktiserende læger er ikke afvisende. Tove Holm, formand for PLOs Kommune- og Forebyggelsesudvalg mener, at det norske system lyder stift, men at "man skal sætte sig sammen og se, hvordan man kan løse problemerne lokalt".

Hun henviser bl.a. til, at kommunerne har problemer med at få lægedækket f.eks. akutpladser og andre "mellemstationer" mellem sygehus og eget hjem.

Hvilke »pladser« taler vi om?

Netop den funktion hæfter Lægeforeningen sig ved i sin reaktion på KLs sundhedsudspil.

Bl.a. står der i udspillet, at der skal udvikles »kommunale akuttilbud« især beregnet til de ældre medicinske patienter, der i dag for ofte bliver »svingdørspatienter« - dvs. ryger ind og ud af sygehuset, hvor de efter KLs mening burde kunne holdes ude af hospitalet via et bedre tilbud i hjemkommunen. Faktisk mener KL, at kommunale akuttilbud skal være »en hjørnesten« i indsatsen over for de ældre medicinske patienter.

I dag har kommunerne ikke nogen akutte sundhedsopgaver, og Lægeforeningen efterlyser klarhed over, hvad det egentlig er for en størrelse, der er på tale.

»Vi vil gerne have klar besked fra kommunerne om, hvad de egentlig mener. Hvis det alene er særligt indrettede plejepladser - for eksempel til patienter efter en udskrivning - som de har i tankerne, så vil jeg foreslå, at KL kalder dem ved rette navn. Under alle omstændigheder vil vi sætte pris på, hvis de vil garantere, at de ikke har tanker om at etablere et parallelt sundhedsvæsen for ældre medicinske patienter ", siger Mads Koch Hansen, Lægeforeningens formand i en kommentar på læger.dk.