Punkt 21 og 22 handler om, at lægen har pligt til at sige til, hvis der er noget galt. Det gælder både ”uhensigtsmæssige forhold”, og hvis der er ”love, regler og retningslinjer, som er relevante for lægens arbejde”, der er uhensigtsmæssige.
Hvad er uhensigtsmæssige forhold?
”Hvis du f.eks. opdager, at ressourcer bruges uhensigtsmæssigt, så kan du sige det og foreslå, hvordan de kan bruges bedre. Der er en aktuel sag inden for svangreomsorg, hvor der bruges mange ressourcer på, at alle patienter tilbydes det samme antal rutinekontroller. De raske, og hvad man kan kalde stærke patienter, synes ikke, at alle de kontroller giver mening. Derfor har fødselslægerne foreslået at flytte de potentielt frigivne ressourcer til dem, der har rigtig meget behov for det”.
Opfordrer I læger til at råbe op?
”Du skal ikke nødvendigvis råbe op, lige hvor du er – det kunne også være at rette henvendelse til Lægeforeningen og bede os om at tage det op”.
Det er vel ikke altid risikofrit at gøre opmærksom på kritisable forhold?
”Nej, det viser historien, at det ikke er. Der er i de fleste regioner eksempler på, at læger, der har kritiseret noget, bliver kaldt til en kammeratlig samtale efterfølgende. Det holder selvfølgelig nogen tilbage, og så må vi sige, hvis du ikke vil det, så henvend dig til Lægeforeningen”.
Dette punkt taler vel ind i det her?
”Ja, men du har etisk forpligtelse til at gøre opmærksom på det, hvis noget bliver brugt helt galt.”
Lægen skal gøre opmærksom på det, hvis der er uhensigtsmæssige love og regler – det var vel det, læger gjorde i forbindelse med Svendborgsagen – at det ikke er realistisk at overholde journalføringsreglerne, uden at det kan gå ud over den næste patient. Er det den slags aktivisme, der opfordres til?
”Jeg vil ikke kalde det aktivisme, men rettidig omhu at pege på, at tiden er løbet fra de gældende journalføringsregler. For mit eget vedkommende havde jeg ikke loven helt present, men læste den og blev lige som alle andre, tror jeg, ret overrasket over, hvilke krav der egentlig er – og måtte erkende, at det er ikke realistisk at leve op til de krav, sådan som verden er nu. Så sagen er, at indimellem må du være ridderen, som kæmper for sin sag og sin tro”.
Idealer og modsatrettede regler
Hvilken status har de her principper?
”Det er forpligtende idealer. Vi har beskrevet lægen i den bedste version. Det er principper, vi gerne vil have, at alle læger stræber efter. Men vi ved jo godt, at nogle af principperne i den enkelte, konkrete sag vil trække i forskellige retninger. Og at læger også er mennesker”, siger Lise Møller.
Det er Lægeetisk Nævns opgave at afgøre, om en læge har forbrudt sig mod de etiske principper. Nævnet, der er udpeget af Lægeforeningens repræsentantskab, kan tage sager op af egen drift eller på opfordring. Da Lægeetisk Nævn ikke er en myndighed, kan de i tilfælde af kritik ikke udskrive bøder eller fratage autorisation. Men de kan udtale kritik.
”Vi har besluttet at vurdere de etiske principper hvert sjette år. Og i de første år vil vi følge afgørelserne i Lægeetisk Nævn, hvis opgave det er at være omhyggelig og velovervejet. Det bliver konkrete vurderinger på enkelte sager og med en passende ydmyghed. Det er ikke skrevet for at straffe nogen. Formålet er at lede lægerne i den rigtige retning”, siger Lise Møller.