Retningslinjearbejdet skal anerkendes
Lægeforeningens formand Camilla Rathcke deltog også i regionernes møde om økonomi og prioritering. Hun savnede da, og gør det generelt, en overordnet anerkendelse af det arbejde, som læger udfører med at udarbejde kliniske retningslinjer, og af, hvor meget de betyder for kvaliteten i sundhedsvæsenet.
»Man kunne få indtryk af, at retningslinjer bare er skidt og fører til, at vi ikke kan prioritere, og at det er dem, der driver aktiviteten i sundhedsvæsenet i sig selv. Det er ikke rigtigt. De er både med til at sikre kvalitet i behandlingen, et ensartet udgangspunkt for behandlingen og lighed i behandlingstilbuddet på tværs af landet«.
Hun nævner kræftbehandlingen, der er blevet løftet, blandt andet fordi det er skrevet ind i kræftplanerne, at de lægelige specialer, der behandler kræft – DMCG’erne (Danske Multidisciplinære Cancer Grupper) – skal udarbejde retningslinjer. De har skabt en ensartet behandling, påpeger hun.
»Det arbejde bliver hyldet, og retningslinjerne har løftet hele området og mindsket dødeligheden. Tilsvarende står der i psykiatriplanen, at vi skal oprette multidisciplinære psykiatrigrupper, som kan se på, hvordan vi laver retningslinjer på psykiatriområdet«.
Samtidig anerkender hun bekymringen for, om der kan blive for meget af noget i retningslinjer generelt.
»Der er en risiko for, at retningslinjer kan have et skær af, at alle skridt skal tages, og det absolut ypperste altid skal gives, så der kan ligge en risiko for, at det bliver mere og mere og for meget«.
Men det handler om at vedligeholde og implementere ændringer i retningslinjerne, pointerer Camilla Rathcke. Og der skal være fokus på, hvordan man ændrer den praksis, man har i dagligdagen, der måske betyder, at man kommer til at gøre noget, der er unødvendigt.
Regionernes interesse
Camilla Rathcke anerkender regionernes interesse i som driftsherrer at se på, hvad en retningslinje sætter i gang; det kan være nye teknikker eller behandlinger, der kan kræve investeringer.
»De har en legitim interesse i, at udarbejdelsen eller ændringer af retningslinjer ikke kommer som en overraskelse for den organisation, der skal implementere og effektuere det. Det er fair nok«.
Hun peger på, at de lægelige specialeselskaber har fingeren på pulsen i forhold til den videnskabelige udvikling inden for områderne, og det er en viden, som regionerne kan have interesse i at være orienteret om.
»Men derfor bør der også være en interesse i at anerkende og understøtte det arbejde med kvalitet i behandlingen, som arbejdet med retningslinjer også er. Det bør være i alles interesse«, siger hun og tilføjer:
»Jeg kan godt forstå, hvis regionerne ser et behov for en drøftelse af, hvad den videnskabelige status er på et område, og af, hvad det vil kræve af regionerne at leve op til det og hvor hurtigt. For eksempel hvis man i en retningslinje vil indføre en bestemt type skanning af alle patienter under udredning, som ikke tidligere har været standard. Det er en legitim diskussion at tage«.
Er det lidt hovsa-agtigt lige nu?
»Nej, det er det ikke. Men det vil være gavnligt for arbejdet med de lægefaglige, kliniske retningslinjer inden for specialerne at få det anerkendt og understøttet af regionerne som en vigtig parameter for sundhedsvæsenet og dermed også gøre det mere formaliseret i langt flere specialer. Samtidig med at regionerne legitimt får mulighed for at drøfte, hvordan implementeringen kan ske. Der er brug for, at vi på den led får det bragt trættere sammen«.
Hvad synes du om idéen om at underkaste kliniske retningslinjer en sundhedsøkonomisk evaluering?
»Vi har fået Medicinrådet og Behandlingsrådet, så nu synes jeg, der er brug for at finde ud af, hvilke typer organer vi vil have til at vurdere den slags. En retningslinje skal tage udgangspunkt i, hvad der potentielt skal være bedst gældende praksis på et område, og ikke i, hvad vi synes, der er råd til. Derfor kan der undertiden også være behov for at underkaste dem en sundhedsøkonomisk analyse, men afsættet må ikke være økonomi«, siger Camilla Rathcke.