Skip to main content

Medicin på KU taber ansøgere til Odense

Syddansk Universitet stormer frem, hvad angår førsteprioritetsansøgere til medicin. Københavns Universitet har derimod fået færre ansøgere, hvilket betyder, at lægeuddannelsen i Odense i år er lige så populær som i København.

Medicin på KU taber ansøgere - måske pga. høje adgangskrav. Men mange vender tilbage, når de skal tage kandidatdelen. Foto: Studerende ankommer til immatrikulationsfest i København 2011. Foto: Jens Fink-Jensen
Medicin på KU taber ansøgere - måske pga. høje adgangskrav. Men mange vender tilbage, når de skal tage kandidatdelen. Foto: Studerende ankommer til immatrikulationsfest i København 2011. Foto: Jens Fink-Jensen

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk;
Klaus Larsen, kll@dadl.dk

30. jul. 2015
5 min.

Københavns Universitet (KU) har i mange år været det mest populære universitet at studere medicin på, men i de seneste år har Syddansk Universitet (SDU) haft en støt stigning i førsteprioritetsansøgere, hvilket betyder, at de to universiteter nu er lige populære, hvis man måler på førsteprioritetsansøgere pr. udbudt plads.

Derudover har SDU fået 23 procent flere førsteprioritetsansøgninger, hvor KU tværtimod har fået tre procent færre.

Ole Skøtt, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på SDU, glæder sig over de flere førsteprioritetsansøgninger til lægeuddannelsen i Odense.

Især kvote 2 giver pote

»Vi har nok i længere tid været mere pædagogisk nytænkende end de andre universiteter, og det må jo have givet pote. For eksempel har vi lavet en anderledes studieordning med blandt andet modulopbygget undervisning, hvilket har gjort det mere overskueligt for de studerende. Når det er sagt, har man i de seneste år også gennemført store moderniseringer af medicinstudierne på de andre universiteter«, siger han.

Vi kan i hvert fald se, at vi har fået flere ansøgere fra hovedstadsområdet, end vi plejer. Ole Skøtt, dekan på Det SundhedsvidenskabeligeFakultet, SDU

»Den studerendes oplevelse af studiet opstår i høj grad i mødet med den enkelte lærer og de øvrige studerende. Vores dedikerede medarbejdere, der brænder for, hvad de gør, er derfor af stor betydning«, siger Ole Skøtt.

Han mener også, at det særlige kvote 2-system på medicin på SDU har været med til at gøre uddannelsen attraktiv. Hele 50 procent kommer ind via kvote 2, hvor det på de tre andre universiteter kun er ti procent.

Ole Skøtt har tilmed oplevet, at en ansøger søgte kvote 2, selv om karaktergennemsnittet rakte til at komme ind via kvote 1.

Odense Universitetshospital har desuden udviklet sig meget og blev i 2014 kåret i Dagens Medicin som Danmarks næstbedste hospital. Det, vurderer Ole Skøtt også, har haft en effekt: »Når forskermiljøet forbedres, så er det meget naturligt, at uddannelsesmiljøet omkring stedet også bliver mere populært«.

Han tror også, at Odense som studieby har indflydelse på det støt stigende antal ansøgninger på blandt andet medicin. Han fortæller, at Odense satser hårdt på at blive en attraktiv studieby, blandt andet ved at bygge mange billige ungdomsboliger og arrangere en ny musikfestival som Tinder-box.

»Når studiebyen bliver bedre, så er der også flere, der har lettere ved at flytte væk fra København eller Aarhus. Vi kan i hvert fald se, at vi har fået flere ansøgere fra hovedstadsområdet, end vi plejer«, siger Ole Skøtt.

Helt præcist har medicinstudiet på SDU i 2015 fået 58 flere førsteprioritetsansøgninger fra hovedstadsområdet i forhold til 2014.

Selvom medicin på KU stadig ligger i toppen, hvad angår popularitet, har universitet siden 2010 oplevet et fald i antallet af ansøgninger.

Studieoptag på medicinstudiet, 2015. Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet: Den Koordinerede Tilmelding. Hovedtal 2015

KU: Svært – og mindre populært

Ifølge prodekan på Sund KU, Hans Henrik Saxild, er der siden 2010 sket et samlet fald i ansøgertallet på 21 procent. En del af faldet skyldes dog, at KU i 2011 afgav et antal studiepladser, da Aalborg etablerede en medicinuddannelse med plads til 50 studerende. Derfor er faldet »kun« på syv procent, hvis man regner fra 2011, påpeger den københavnske prodekan.

Han mener, at Aalborg således har tiltrukket en del ansøgere til pladser, som KU har afgivet. Siden er der i øv-
rigt kommet yderligere 50 nye studiepladser til i Aalborg, som nu udbyder 100 pladser.

»Og da det samlede antal ansøgninger stort set er uforandret, vil der naturligt nok ske en omfordeling«, siger Hans Henrik Saxild.

Men tidligere var lægestudiet ved KU det sted, alle ville ind på. De ekstra pladser i Aalborg kan vel ikke forklare hele tilbagegangen i antallet af ansøgere, samtidig med at Odense har 23 procent flere ansøgere med Syddansk som førsteprioritet?

»Selv om det totale antal ansøgere hos os er faldet, udgør førsteprioritetsansøgningerne fortsat 65-70 procent af det totale antal ansøgninger. På SDU er det tilsvarende tal ca. 30 procent. Så vi er stadigvæk et meget attraktivt sted for de studerende, der har en tro på, at de nok skal komme ind, fordi de har meget høje gennemsnit«, siger Hans Henrik Saxild.

KU har ingen aktuelle planer om at ændre på optagelseskriterierne for at vinde noget af det tabte tilbage: I København vil man fortsat optage 90 procent af de studerende via kvote 1, oplyser prodekanen.

»Der kan i øvrigt være endnu en årsag til, at der er færre, der søger i København: Ansøgerne ved, at det er sværere at komme ind her, og at chancerne for at komme ind er en smule bedre andre steder med de gennemsnit, de nu har«, tilføjer han.

Kandidatdel lokker på KU

»Adgangskravet på kvote 1 i København var i 2014 et karaktergennemsnit på 11,2. I Odense var det tilsvarende 10,7 – og lidt mindre i Aalborg. Så der er nok en naturlig forklaring på, at vi får en anelse færre ansøgere«.

»Vi er trygge ved, at ikke alle ansøgere vil til KU. Tværtimod er det en styrke, at der sker en spredning. For måske – måske – har Danske Regioner ret i deres antagelse om, at nogle flere kandidater vil vælge at bosætte sig og etablere sig i det område, hvor de er uddannet«, siger Hans Henrik Saxild.

Han tilføjer dog, at mange søger »tilbage til København« for at tage kandidatdelen, når de har taget deres bachelor i Aalborg, Aarhus eller Odense:

»Faktisk blev vi for to år siden nødsaget til at indføre en optagelsesprøve til kandidatdelen, fordi vi ikke havde kapacitet til at optage alle de studerende, der gerne ville til København. Så faktisk er vi glade, hvis folk er begyndt at søge bredere – så længe, vi ved, at andelen af vores ,kernetropper’ – kvote 1-ansøgerne – ikke falder. De, der virkelig tror på, at deres 11-tal nok skal skaffe dem ind. Dem vil vi nødig give slip på«, siger Hans Henrik Saxild.