Skip to main content

»Hvis kommunerne vil have en engageret læge, så må de også sætte timer nok af, så opgaverne kan klares. I stedet ser kommunerne på, hvor meget en kommunelæge koster«.

Ole Fendinge Olsen er formand for Foreningen af Kommunalt Ansatte Læger, FAKL. Han er ikke i tvivl om, hvorfor mange især mindre kommuner ikke får ansøgninger til stillinger som kommunallæge.

»De store kommuner i Københavns-området bruger penge på området, men i Jylland har kommunerne svært ved at gøre stillingerne attraktive. Stillingerne har for få timer i forhold til ambitionsniveauet. Faciliteterne er for dårlige, og organisationsforholdene er for diffuse«, påpeger han.

I stedet lader de mindre kommuner sundhedsplejerskerne klare kommunallægens opgaver. Ole Fendinge Olsen lægger vægt på, at sundhedsplejersker er dygtige og kompetente, men de er ikke læger. Derfor ser de nogle andre ting end lægen gør.

»Det er heller ikke godt med praktiserende læger, en kommunallæge har en anden uddannelse og befinder sig i miljøet og ser derfor nogle andre ting. Det er vigtigt med en dialog mellem børn- og unge-læge og praktiserende læge«, mener Ole Fendinge Olsen.

»Udskolingsundersøgelser kan ikke gøres frivillige«, mener kommunallægernes formand.

»De velfungerende, nysgerrige og dygtige piger skal nok komme, men Brian kommer ikke. Udskolingsundersøgelsen er vigtig, fordi det er sidste chance for mange unge, inden de skal ud i livet. Derfor er det godt med en undersøgelse, hvor de er på tomandshånd med lægen«, påpeger Ole Fendinge Olsen.