Skip to main content

Kommuner underkender læger

Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

6. jan. 2012
4 min.

Skal en patient blive ved med at have sygedagpenge ud over et år? Skal en borger indstilles til fleksjob? Er den rigtige løsning førtidspension? Gang på gang må praktiserende læger komme med deres vurdering af en patients funktionsevne, så de kommunale sagsbehandlere har noget at træffe beslutninger ud fra. Og gang på gang oplever læger, at deres vurdering ikke tillægges afgørende betydning; måske fordi deres kendskab til patienten overtrumfes af en lægekonsulents gennemgang af sagen.

Det er ikke kun praktiserende læger, der har denne oplevelse; også speciallæger underkendes. TV 2 Nord kunne således for få uger siden fortælle om et tilfælde, hvor to overlæger på Aarhus Universitetshospital, Aalborg Sygehus mente, at patienten havde kronisk sygdom i form af en leddegigt, der ikke kunne behandles. De blev underkendt af en lægekonsulent, der i stedet talte om psykiske og social barrierer.

Lægen: Det er ikke rimeligt

Hvert år rammes mange sygemeldte af begrænsningerne i sygedagpengeperioden. Kommunen kan kun få statsrefusion i de første 52 uger, og derfor belaster det kommunernes økonomi, hvis perioden forlænges. Mange kommer i klemme, når kassen med sygedagpenge lukkes i, fordi de stadig er for syge til at klare et ordinært job. De kan ikke få lønindkomst, og de er heller ikke berettiget til dagpenge, for de står ikke til rådighed for arbejdsmarkedet.

I Favrskov Kommune er Dorthe Rasmussen efter en forlængelse af dagpengeperioden nu kommet i en sådan situation, og det har gjort hendes læge, Lone Melgaard Jensen, Lægehuset i Hinnerup, både frustreret og vred.

»Jeg synes ikke, det er rimeligt. Dorthe har åben rygmarvsbrok og har fået indopereret en ventil i hjernen. Hun er en gæv pige, og på trods af en vis spasticitet har hun faktisk klaret et 37-timers arbejde i årevis. Nu magter hun det ikke mere, men det virker, som om kommunen ikke helt vil erkende dette«, siger Lone Melgaard Jensen.

Hendes patient har arbejdet som bogholder, men på grund af problemer i såvel privatliv som på arbejdet fik hun en svær depression, og hun har samtidig skullet igennem fire operationer, fordi der var problemer med den indopererede ventil. Under efterfølgende arbejdsprøvning kunne hun klare op til 30 timer, men det var i et særligt og ikke så krævende arbejde, og Lone Melgaard Jensen er ikke i tvivl om, at hendes patient ikke kan klare et ordinært fuldtidsjob:

»Det kan godt føles frustrerende at bruge megen tid - også sammen med patienten - på at lave attester og så få fornemmelsen af, at de ikke bliver taget alvorligt. Jeg forstår godt, hvis patienterne indimellem undrer sig over, at en lægekonsulents konklusioner efter gennemgang af en sag kan tillægges større betydning end vurderinger fra den praktiserende læge, der måske har kendt sin patient i 25 år«.

Kommunen: Vi overholder reglerne

Arbejdsmarkedschef Lone Lollesgaard, Favrskov Kommune, kan ikke kommentere en konkret sag, men hun slår fast, at kommunen følger reglerne om brug af lægekonsulenter til punkt og prikke:

»Vi henholder os til de regler om lægekonsulentens rolle, der er nedfældet i skrivelse fra Pensionsstyrelsen. Ligesom lægerne ikke i deres erklæringer om patienter må komme med konkrete forslag til, hvilke ydelser de mener, deres patient skal have, har lægekonsulenten heller ikke kompetence til at træffe afgørelser i for eksempel spørgsmålet om fleksjob eller ej. Vore sagsbehandlere træffer afgørelser ud fra en helhedsvurdering, hvor lægens vurderinger af borgerens helbred, arbejdsprøvninger mv. indgår. I den forbindelse er det lægekonsulentens opgave at ,oversætte` papirer fra lægerne, og lægekonsulenten sidder ikke med ved bordet, når afgørelsen træffes«.

PLO: Store forskelle fra kommune til kommune

Formand for Kommune- og Forebyggelsesudvalget i PLO, Tove Holdgaard Holm, mener, at der er store forskelle fra kommune til kommune:

»Jeg har ikke selv oplevet at blive underkendt, men jeg har kolleger, der har oplevet det, og vi kender eksempler fra pressen. Jeg tror nok, der er tilfælde, hvor lægekonsulenterne er hårdere i deres bedømmelse end den praktiserende læge, der kender patienten, og der er måske også lægekonsulenter, der går lidt videre, end det er meningen, de skal. Vi skal jo huske, at lægekonsulenter først og fremmest skal ,oversætte` det, der kommer fra os og fra speciallæger for kommunens sagsbehandlere«.

Fakta

Kommunernes anvendelse af lægekonsulenter kom fornylig igen i fokus, da beskæftigelsesministeren og socialministeren var i samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg for at svare på spørgsmål vedrørende lægekonsulenternes rolle.

De to ministre afviste, at lægekonsulenterne har kompetence til at være med til at afgøre sager, men denne udlægning er der ikke enighed om.

Lektor i sundhedsret, Kent Kristensen, sagde efter samrådet til DR Orientering, at det i høj grad er op til de enkelte kommuner, hvordan de vil bruge lægekonsulenten: »Der er ikke noget til hinder for, at lægekonsulenten kan træffe afgørelse i en sag, hvis kommunen finder det hensigtsmæssigt«, sagde Kent Kristensen.