Skip to main content

Kommuner vil have egne læger

Innovationsminister Sophie Løhde (V) finder seks kommuners forslag ”interessant”, mens Danske Regioner og PLO er skeptiske.

PLO-formand Christian Freitag forstår kommunernes behov for at finde løsninger for det nære sundhedsvæsen. Men det skal foregå ad  de rette kanaler og ikke som en kamp om lægernes tid. Foto: PLO
PLO-formand Christian Freitag forstår kommunernes behov for at finde løsninger for det nære sundhedsvæsen. Men det skal foregå ad de rette kanaler og ikke som en kamp om lægernes tid. Foto: PLO

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

6. jun. 2017
3 min.

Et forslag fra seks af landets største kommuner om kommunalt ansatte læger støttes af innovationsminister (og tidligere sundhedsminister) Sophie Løhde (V).

Mandag præsenterede de seks kommuner ideen om kommunalt tilknyttede læger til at løse opgaver, som i dag varetages i almen praksis. Kommunerne henviser til det norske eksempel, hvor 20 procent af de praktiserende lægers arbejdstid er dedikeret til opgaver for kommunerne.

Løhde: Interessant

I et debatindlæg i Jyllands-Posten giver de sundhedsansvarlige borgmestre og rådmænd fra København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Randers deres bud på fremtidens nære sundhedsvæsen og foreslår blandt andet, at KL skal være en central part.

Konkret foreslås det blandt andet, at borgerne ”i videst muligt omfang behandles og hjælpes i sit nærområde af almen praksis og kommunen”.

Her henvises til det norske eksempel, hvor en stor del af lægernes arbejdstid er viet til kommunale opgaver, og de seks mener derfor, at KL skal have ”en langt mere central rolle i de fremtidige forhandlinger om aftalen med almen praksis”.

”Det er interessante forslag, kommunerne kommer med”, siger innovationsminister Sophie Løhde til Jyllands-Posten, ”for vi har behov for at gå nye veje for at få bundet sundhedsvæsnet bedre sammen.

Ministeren tilføjer, at regeringen i forbindelse med den kommende sammenhængsreform vil ”se nærmere på, hvordan vi kan sikre patienterne bedre sammenhæng på tværs af sundhedsvæsnets sektorer”.

”Det er eksempelvis ikke uinteressant, hvad de gør i Norge, og det er noget af det, vi gerne vil drøfte med kommunerne”, slutter Sophie Løhde.

PLO: Bring det op i RLTN

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, kalder i Jyllands-Posten forslaget ”rendyrket benspænd”, ikke mindst i forhold til små kommuner, som i forvejen kæmper med lægemangel.

De praktiserende lægers formand, Christian Freitag, er mere forstående:

”Jeg forstår udmærket kommunernes behov for at melde ud om, at de lider under lægemanglen i det nære sundhedsvæsen, og at de har behov for at finde en løsning”, siger formand for PLO, Christian Freitag.

”Men den del, der handler om behandlende kommunelæger som ansættelsesform, forstår jeg ikke: Er det en ny type læger, vi skal have, eller er det de almenmedicinere, som i forvejen mangler alle steder?

- Udspillet er – måske bevidst – meget uklart omkring ansættelsesform, men henviser til den norske model, hvor 20 pct. af lægernes tid er afsat til kommunale opgaver. Kan det være en interessant model?

”KL sidder jo allerede med i RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstudvalg, PLO’s forhandlingsmodpart ved OK-forhandlingerne, red.). Så når der skal forhandles nationalt med PLO, tænker jeg umiddelbart, at det er der, KL skal byde ind med deres ønsker og behov for praktiserende lægehjælp”.

”Jeg mener, det er klogt, at staten, Danske Regioner og KL først finder ud af det internt, så det netop bliver det sammenhængende sundhedsvæsen, alle taler så meget om – og ikke ”alles kamp om lægernes tid”, siger Christian Freitag.

PLO-formanden opfordrer KL til at gå via RLTN, men advarer samtidig imod – som i Norge – at lægge sig fast på en fast procentdel af lægernes tid, inden man har gjort sig klart, hvilke opgaver, der skal løses.

Læs de seks kommuners debatindlæg (link)