Skip to main content

Korrekt placering af hjertestartere kan redde liv

Myndigheder skal arbejde med hjertestarterplacering og tilgængelighed, viser dansk ph.d.-projekt. Lægen bag undersøgelsen – Carolina Malta Hansen – er rejst til USA for lave lignende undersøgelser.

Carolina Malta Hansen forsker i hjertestop uden for hospital med fokus på hjertestartere. Det sidste år af hendes ph.d. arbejder hun som postdoc på Duke University, North Carolina i USA.
Carolina Malta Hansen forsker i hjertestop uden for hospital med fokus på hjertestartere. Det sidste år af hendes ph.d. arbejder hun som postdoc på Duke University, North Carolina i USA.

Søren Frandsen, sfr@redaktionen.dk

9. okt. 2014
3 min.

Hvad forsker du i?

»Jeg forsker i hjertestop uden for hospital med fokus på hjertestartere. Mere specifikt i, hvordan hjertestartere kan integreres i samfundet, og hvordan vi får flere hjertestartere i brug i tilfælde af hjertestop uden for hospitalet. Hvert år får omkring 3.500 danskere hjertestop uden for hospitalerne, og chancen for at overleve – hvis man ikke får hjælp med det samme eller inden for ti minutter – er næsten nul. Får man hjælp af ambulancen, har man ca. 12 procents chance for at overleve, og chancen bliver 7-8 gange højere, hvis man får stød af en hjertestarter inden for 3-4 minutter. I min afhandling arbejder jeg med danske data, men det sidste år af min ph.d. arbejder jeg som postdoc på Duke University i North Carolina, hvor jeg ser på amerikanske tal«.

Hvad er du kommet frem til
i din forskning?

»Jeg bruger data fra Københavns akutlægebil, der siden 1994 har indsamlet data om hjertestop uden for hospitaler. Det er unikt på verdensplan, at vi har så meget data. Jeg er kommet frem til to konklusioner: Danmark har den største koncentration af registrerede, offentligt tilgængelige hjertestartere i verden. Vi ved ikke, hvor mange der er i USA – her er ikke et centralt register, som hjertestarter.dk. Men hjertestarterne kommer stadig sjældent i brug. København har den største dækning af hjertestop på verdensplan, forstået på den måde, at vi sammenholder antallet af hjertestop over en årrække med antallet hjertestartere inden for 100 meter af hjertestoppet. Få personer med hjertestop fik påsat en hjertestarter«.

Hvad kan resultaterne
bruges til?

»Vi skal arbejde med placeringerne af hjertestarterne, og de skal være døgntilgængelige. Her kan vi bruge min undersøgelse. For eksempel kunne vi se, at der på Nørreport og Vesterport i København og Hovedbanegården i Aarhus sker mange hjertestop, men her var der ingen hjertestartere. Derudover kan vi se, at de fleste hjertestartere ikke er tilgængelige på de tidspunkter, hvor der forekommer hjertestop – de kan f.eks. være låst inde i en butik. Den stakkels person, der får hjertestop få meter fra hjertestarteren, kan altså ikke få glæde af den«.

Hvordan er du havnet
på Duke?

»Duke den største forskningsinstitution i verden med både klinisk forskning og registerforskning. Kompetencerne her på stedet er enorme, og holdet af forskere og statistikere varetager de forskellige forskningsprojekter så godt, at universitet er et af verdens førende inden for både den kliniske forskning og registerforskningen. Jeg kom til Duke, fordi en af lægerne herovre forsker i hjertestop og hjertestartere i USA – altså en pendant til mit ph.d.-projekt. Det ville jeg gerne være med til, og han ville også gerne have mig med. I USA har de udfordringer med f.eks. lange køreafstande, så det kræver en anden logistisk løsning at få hjertestarteren frem hurtigt. Det arbejder jeg med nu«.