Skip to main content

Kort nyt

Journalist, MSc. Morten Seifert, morten@uncial.dk
25. jan. 2008
02 min
Sorte får cancer tidligere

Sorte kvinder udvikler brystcancer gennemsnitligt 21 år tidligere end hvide. Et britisk studie, det første af sin art, har sammenlignet 293 sorte og hvide brystkræftpatienter fra London. De 102 sorte patienter fik diagnosen ved en gennemsnitsalder på 46 år, mens de hvide i gennemsnit var 67 år. En af forskerne bag studiet peger på, at det overraskende resultat kan skyldes genetiske forskelle mellem sorte og hvide, men pointerer at mere forskning er påkrævet.

http://news.bbc.co.uk

Se også »Jamen det gør jo ikke ondt« (Ugeskr Læger 2007;169:4501) om brystkræft i fattige lande.

Lancet web-tema om ernæring

En tredjedel af alle børnedødsfald i verden skyldes underernæring. 2,2 millioner børn dør således årligt af sult eller sultrelaterede sygdomme. Det fremgår af et web-tema i The Lancet. Verdens skævhed afspejles i tallene, der også viser, at ikke mindre end 80 procent af disse dødsfald finder sted i bare 20 lande. Mange af disse dødsfald kunne undgås gennem simple programmer for amning eller kosttilskud. »Det internationale ernæringssystem fungerer ikke ... og der er et akut behov for katastrofeberedskab,« konkluderer The Lancets chefredaktør Richard Horton i en leder.

www.thelancet.com

Genlæs også »Sultens slagskygge« om langtidsvirkningerne af underernæring på børn (Ugeskr Læger 2005;167:3092)

Task shifting

Den nye trend i global sundhedspleje hedder task shifting. Det handler om at rykke ansvaret for sundhedsrelaterede opgaver nedad i sundhedssystemerne. Fra læger til sygeplejersker og fra sygeplejersker til sundhedsarbejdere. Task shifting skal frigøre kvalificeret tid og kompensere for den globale mangel på anslået fire millioner sundhedsarbejdere. Tidligere på måneden præsenterede WHO Task Shifting Guidelines på en konference i Adis Abeba. Lande som Etiopien, Haiti, Malawi og Uganda har allerede med succes implementeret task shifting strategier.

Se www.who.int hvor du kan downloade Task Shifting, Global Recommendations and Guidelines

Der er i øjeblikket tekniske problemer med at vise kommentarer på Ugeskriftets artikler. Vi arbejder på sagen