Skip to main content

En »international tragedie«

> Tyskland

Læger i Tyskland bør reducere udskrivningen af hormoner til kvinder i overgangsalderen drastisk. De påviste ulemper - fx forhøjet risiko for brystkræft - overstiger fordelene som fx lavere forekomst af coloncancer og en reduktion i antallet af frakturer. Sådan lyder anbefalingerne fra det tyske patientsikkerhedsråd, der mener, at hormonbehandling kun bør gives til postmenopausale kvinder med svære symptomer og i disse tilfælde af så kort varighed og i så lav dosis som muligt.

Ifølge British Medical Journal beskriver rådets formand, professor Bruno Müller-Oerlinghausen, hormonbehandling som »en national og international tragedie« og han sammenligner hormonbehandling med thalidomid, som i 1950'erne forårsagede, at flere børn blev født med misdannelser.

Professor Eberhard Greiser fra det tyske institut for forebyggelsesforskning har udtalt, at hormonbehandling er resulteret i 5.000 ekstra årlige tilfælde af brystkræft blandt tyske kvinder foruden 2.000 ekstra tilfælde af livmoderkræft hvert år. Treogfyrre procent af alle tyske kvinder i alderen 50-70 år indtager hormoner. Men foranlediget af den seneste debat er lægernes udskrivninger af hormoner faldet med 13 procent.

Læs mere på: http://212.227.33.34/bv/bundesvb/presse/tba/medizin/ 977632.html

Samlet overblik over sociale tilbud

> København

Amtsrådsforeningen har netop lanceret Tilbudsoversigten - en komplet database over amternes dag- og døgntilbud til børn og unge, amtslige bo- og beskæftigelsestilbud til voksne samt private døgntilbud til børn, unge og voksne.

Med nogle få klik med musen kan man finde frem til et hvilket som helst af samtlige cirka 1.500 amtslige tilbud på socialområdet. Ud over at søge direkte efter et enkelt tilbud, kan man på Tilbudsoversigten også anvende søgekriterier som målgruppe, geografisk placering, boligforhold, antal pladser og indhold. Ifølge formanden for Amtsrådsforenin-gens Social- og Psykiatriudvalg, Orla Hav, har der været en kæmpe efterspørgsel i kommuner og amter efter et redskab som Tilbudsoversigten: »Selve det at matche klient med tilbud bliver simpelthen opkvalificeret takket være Tilbuds-oversigten«, udtaler han.

Tilbudsoversigten findes på Amtsrådsforeningens hjemmeside.

Læs mere på: http://www.arf.dk/socialomraadet/tilbudsoversigten

Meningitisepidemi truer

> Schweiz

En ny epidemi af den dødbringende hjernehindebetændelse vil snart ramme Afrika.

Ifølge Læger Uden Gænser kan tusindvis af menneskeliv være i fare, såfremt der ikke i løbet af nogle uger samles tilstrækkeligt mange penge ind til en nyudviklet, billig vaccine. Ifølge en repræsentant for WHO er der tale om en kritisk situation, som kræver hurtig handling.

Afrika - fra den vestafrikanske kyst til Afrikas horn i øst - rammes af en meningitisepidemi hvert år, og i år vil epidemien sandsynligvis indfinde sig hen imod slutningen af 2003 eller begyndelsen af 2004. Epidemien kan tage livet af mindst ti procent af dem som inficeres, og endnu flere vil få hjerne- og høreskader.

Ifølge British Medical Journal er den nye, billige vaccine udviklet i rekordfart. Vaccinen koster cirka syv kroner og er mellem fire og 50 gange så billig som tidligere vacciner. To-talt er der brug for mindst ti millioner dollar for i tide at kunne skaffe de nødvendige vacciner. Læger Uden Grænser har finansieret én million vacciner og opfordrer verdens regeringer til at bidrage med det de kan.

Læs mere på: http://www.who.int/mediacentre/releases/2003/pr69/en/

Folkehøringer om regionalt demokrati

> København

Et repræsentativt udsnit af den danske befolkning vil i denne uge give deres mening til kende om værdien af det regionale demokrati. Ifølge Mandat/net vil det ske ved fire folkehøringer - regionale råd - i Roskilde, Fredericia, Herning og Odense.

Rådene er arrangeret af Amtsrådsforeningen og fire amter med støtte af Syddansk Universitet og er det hidtil første forsøg på systematisk at engagere den brede befolkning direkte i det ellers abstrakte spørgsmål om den fremtidige arbejdsdeling mellem stat, amt og kommune.

Det er Vilstrup, der rekrutterer de 80-100 deltagere til hvert råd. Ved rekrutteringen bliver der foretaget en meningsmåling, som gentages ved afslutningen af folkehøringen:

»Ved at kombinere traditionel meningsmåling med en repræsentativ folkehøring, laver man en fremskrivning af hele den danske befolknings holdning, hvis de blev inddraget aktivt i strukturspørgsmålet«, vurderer forsker ved Syddansk Universitet, Kasper Møller Hansen.

Læs mere på: http://www.demokratitildebat.dk

Behandlingsgaranti til alkoholmisbrugere

> Hillerød

Som det første amt i landet er Frederiksborg Amt parat til at indføre en behandlingsgaranti til alkoholmisbrugere. Garan-tien indebærer, at en misbruger vil komme i behandling senest 14 dage efter, at han eller hun har bedt om hjælp. Og den pågældende kan sågar vælge en anden behandling, der svarer til den tilbudte, hvis de ønsker det.

Målet er at få flere alkoholmisbrugere til at søge behandling. Skønnet er, at omkring 20.000 personer i regionen drikker så meget alkohol, at de kan betegnes som misbrugere - og at de har behov for behandling.

Men kun omkring 1.600 modtager årligt behandling. Bl.a. fordi de frygter lange ventetider og besværlige indskrivningsprocedurer.

Det vil ikke være nødvendigt at gå omkring sin egen læge. Man kan ringe direkte til Misbrugscenteret i Hillerød eller til et af de fem lokale ambulatorier.

Sene aborter måske politisag

> København

Kristeligt Folkeparti vil have opklaret, om flere tilfælde af ulovligt udførte sene aborter skal behandles af politiet. Det sker med et skriftligt spørgsmål til indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Ifølge avisen har læger i flere tilfælde udført en sen abort uden først at indhente den nødvendige tilladelse fra abortsamrådet. Det er sket, når en fosterundersøgelse har vist, at barnet var misdannet, og lægen forventede, at abortsamrådet oplagt ville give tilladelse på grund af handicappets omfang.

I sin netop offentliggjorte årsberetning beskriver Abort-ankenævnet disse ulovlige indgreb, der kan straffes med helt op til to års fængsel. Nævnet advarer mod en glidebane, der kan føre til, at beslutningen om en sen abort træffes på hospitalet og ikke i abortsamrådet: »Kernen er, at loven bliver overholdt. Det er også vigtigt i forhold til de læger, der skal træffe beslutningen, selv om de ikke har kompetencen. De risikerer at komme ud i noget forfærdeligt snavs«, udtaler Jann Sjursen til Ritzau.