Skip to main content

Foster med tre forældre

> Kina

Æg fra to kvinder og sæd fra en mand er, hvad kinesiske forskere har eksperimenteret med i bestræbelsen på at gøre en 30-årig kvinde med nedsat fertilitet, gravid.

Kvinden havde forudgående gennemgået tre IVF-behandlinger, som alle mislykkedes på grund af dårlige æg. De kinesiske forskere forsøgte at komme dette problem til livs ved at forsøge at sammensmelte kvindens æg med æg fra en anden kvinde.

Forskerne fjernede DNA-materiale fra donorægget og lod cytoplasmaet blive tilbage. Derpå blev cellekernen fra kvindens æg placeret i donorægget, hvorefter de sammensmeltede æg blev befrugtet med mandens sæd.

Kvinden blev gravid med trillinger. Ét foster blev aborteret en måned henne i graviditeten for at give de resterende to fostre bedre chance for at overleve. De blev imidlertid født præmaturt og døde. Forskerne mener dog ikke, at det uheldige udfald er et resultat af den anvendte IVF-teknik men en konsekvens af flerfoldgraviditeten.

Efter forskernes opfattelse kan teknikken blive uvurderlig for kvinder med dårlige æg, mens kritikere af forsøget har anklaget forskerne for at have taget et stort skridt hen imod kloning.

Teknologien bag eksperimentet er udviklet i USA, hvor forskerne imidlertid blev stoppet i deres arbejde af den amerikanske sundhedsstyrelse.

Kina har nu bekendtgjort, at landet vil forbyde forskning på fostre.

Læs mere på: http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/health/3189718.stm

Praktiserende læger imod at deres resultater offentliggøres

> Storbritannien

Mål af britiske praktiserende lægers resultater hvad angår deres behandling af en række almindeligt forekommende sygdomme - fx diabetes og hypertension - vil fra foråret 2005 blive offentligt tilgængelige. Det skriver British Medical Journal.

Lægerne vil bl.a. blive klassificeret på baggrund af deres evne til at overholde procedurer - som fx altid at måle blodtrykket på en patient med hypertension - og på basis af patienternes opfattelse af deres præstationer.

Ifølge formanden for de britiske praktiserende læger vil disse oplysninger ikke hjælpe patienterne til at træffe et informeret valg - tværtimod vil de fremstå »totalt misvisende«. Ligesom han finder, at tallene ikke vil tage højde for demografiske forskelle. Dem, med ældre patienter, spås således at komme til at fremstå som »dårligere læger«.

Norske kvalitetsmål tilgængelige på nettet

> Norge

De norske sygehuse er blevet målt på ni forskellige kvalitetsindikatorer, og resultaterne er nu tilgængelige på Sosial- og Helsedirektoratets hjemmeside om frit sygehusvalg, som i forvejen indeholder information om ventetider for ca. 90 behandlingstyper. Formålet er dels at sætte patienterne i stand til at foretage mere kvalificerede valg af sygehus, dels at bidrage til kvalitetsudviklingen på den enkelte institution. Det skriver internetportalen Hospitalnet.

De ni kvalitetsindikatorer omfatter fire indikatorer om patienttilfredshed: Patienternes vurdering af standarden (bygninger, udstyr m.v.), patienterfaringer med læger og sygeplejersker, patienternes vurdering af organiseringen af virksomheden og patienternes vurdering af information fra sundhedspersonalet. Den femte indikator er andelen af epikriser, der er sendt fra sygehuset inden syv dage, den sjette vedrører det gennemsnitlige antal af gangpatienter. Den syvende kvalitetsindikator er andelen af sygehusinfektioner målt som totalt antal infektioner ift. urinvejsinfektioner, nedre luftvejsinfektioner, postoperative sårinfektioner og blodforgiftninger.

Andelen af patienter over 65 år, som venter mindre end 48 timer på operation for lårbenshalsbrud, efter de er blevet indlagt akut, udgør den ottende indikator. Den niende - og sidste - indikator drejer sig om andelen af tvangsindlæggelser på en psykiatrisk institution.

Målet er løbende at udvikle og offentliggøre resultater for flere kvalitetsindikatorer på hjemmesiden.

Læs mere på: http://www.sykehusvalg.net samt http://odin.dep.no/hd/norsk/aktuelt/pressem/042071-070165/index-dok000-…

Aborter bliver til dødsfødsler

> København

En spontan abort skal for fremtiden betragtes som en dødfødsel, hvis fosteret er mere end 22 uger gammelt - grænsen er i dag 28 uger. Det skriver Politiken.

Fungerende justitsminister Brian Mikkelsen (K) har netop sendt et lovforslag til høring, som rykker grænsen for, hvornår forældre har ret til de ydelser, som normalt følger med en dødfødsel.

Hvis forslaget vedtages, får fostre, der aborteres efter 22. uge, fremover ret til at blive begravet og indført i kirkebøgerne. Ligesom forældrene får ret til sociale ydelser som barselsorlov og dagpenge i 14 uger efter fødslen.

Baggrunden for ændringsforslaget er, at grænsen for, hvornår et for tidligt født barn kan overleve, i de seneste år er rykket frem på grund af bedre behandlingsmuligheder, og at et stigende antal børn derfor overlever, selv om de fødes inden udgangen af 28. svangerskabsuge.

Forslaget lægger bl.a. vægt på, at man med den foreslåede grænse anerkender og respekterer forældrenes følelse af, at det er et barn, de mister, når fosteret dør så langt henne i svangerskabet.

Justitsministeriet regner med, at ændringen vil få betydning for omkring 200 forældrepar om året.

Forsker foreslår dansk genarkiv

> Danmark

Danskerne vil kunne skånes for flere sygdomme, såfremt staten opretter en genbank til forskning. Det er lektor ved Institut for Medicinsk Biokemi og Genetik ved Københavns Universitet, Hans Eiberg, der i Information foreslår, at Danmark lader sig inspirere af det storstilede genprojekt på Island, hvor staten har solgt befolkningens genetiske profiler til det børsnoterede selskab deCode Genetics. Selskabet samarbejder med internationale medicinalfirmaer om forskning i arvelige sygdomme.

Et tilsvarende genregister - i offentligt regi - kunne ifølge Hans Eiberg laves langt billigere og bedre herhjemme. Store familier med mange børn - som Danmark har flere af end Island - er mere anvendelige til genforskning, eftersom generne kan følges tilbage til deres udspring.

I Island har cirka 100.000 ud af i alt cirka 300.000 islændinge valgt at indgå i genregisteret.

Palliativ behandling i alle amter

> København

Efter at sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har erklæret at ville sætte »turbo« på udviklingen af den palliative indsats overalt i Danmark, har Folketingets sundhedsudvalg forleden fået overrakt en plan for tilbud til alvorligt syge og døende mennesker i alle landets amter.

Det er Kræftens Bekæmpelse, Foreningen for Palliativ Indsats og Hospice Forum Danmark, der står bag initiativet, som giver amterne mulighed for at leve op til anbefalingerne i rapporten »Hjælp til at leve, til man dør«.

Det er vigtigt for de tre foreninger, at den fremtidige palliative indsats i sundhedsvæsenet hænger sammen, og foreningerne har sammen begået en pjece, der beskriver, hvordan politikerne kan hjælpe de mennesker, der kan se livets afslutning i øjnene. Nøgleordet er samarbejde. Og det skal ske i et »Center for Lindrende Indsats« i alle amter med frivillig indsats, et palliativt team og et hospice.

Når amterne som aftalt med regeringen har afsluttet etableringen af palliative tværfaglige team i 2004, er næste indsatsområde: Hospice i alle amter.

Uvidenhed om behandlingsgaranti

> Århus

En undersøgelse blandt 700 ventelistepatienter i Århus Amt viser, at hver fjerde patient ikke er blevet informeret om det frie sygehusvalg. Hvis ventetiden på en behandet overskrider to måneder, har patienten krav på at blive behandling på et andet sygehus, offentligt såvel som privat. Ifølge reglerne skal patienten informeres om tilbuddet skriftligt: »Det er ikke godt nok, når en fjerdedel mener, de ikke har fået information. Alle skal have besked, og vi skal arbejde for, at vores trykte standardmateriale bruges. Det handler om holdning og om tilrettelæggelse af arbejdet«, siger formand for amtets sundhedsudvalg, Carl Johan Rasmussen, ifølge Ritzau.

Hjerteforeningen positiv over for sundhedsanprisninger

> København

Trods modstand fra både Forbrugerrådet og Fødevareministeriet finder Hjerteforeningen, at sundhedsanprisninger på fødevarer er en »god ide«: »Vi har tiltro til, at de relevante myndigheder nok skal sikre, at der ligger ordentlig dokumentation bag, når industrien kæder deres produkter sammen med sundhedsrelaterede virkninger«, siger sundhedschef i Hjerteforeningen Lars Ovesen til Børsen. Foreningen mener, at Danmark gør en alt for lille indsats i forebyggelsen af livsstilssygdomme, og at sundhedsanprisningerne kan være et lille skridt i den rigtige retning. Foreningen deler ikke Forbrugerrådets frygt for, at sundhedsanprisninger kan føre til overdosering af vitaminer - anprisningerne ses i stedet som en form for ernæringsoplysning til forbrugerne.

I de fleste EU-lande er det i dag tilladt at tillægge et levnedsmiddel egenskaber til forebyggelse, behandling og helbredelse af menneskelig sygdom. EU er i øjeblikket på vej med en harmonisering, der skal sørge for samme regler på området i alle EU-landene.