Skip to main content

Kort nyt – Ind- og udland

2. nov. 2005
6 min.

Kort nyt Ind- og udland er redigeret af Dorte Jungersen






Mandeblade promoverer tobak

Forskere har med mellemrum angrebet livsstilsmagasiner for mænd for omfanget af indhold, der knytter an til og forherliger rygning. I en artikel i Social Science and Medicine (2003: 56: 491-9) fremgår det, at i seks toneangivende blade androg redaktionelt indhold og annoncer, som forherligede rygning, over et helt år i alt 635 sider. Heraf var de 429 sider annoncer for og promovering af tobak.

Bladene indeholder således fire gange så mange tobaksannoncer samt 70 procent mere »pro-tobak-indhold« end det var tilfældet for de tilsvarende blade i 1991. Til redaktionelt indhold i pro-tobak-kategorien hører fotos af rygende berømtheder som fx fotomodeller.

Forskerne er på den baggrund bekymrede og finder det essentielt, at et generelt forbud mod tobaksreklamer snarest implementeres – om end et sådant ikke løser alt. Forskerne forudser nemlig, at tobaksfabrikanterne blot vil forsøge at udvide deres indflydelse til også at indvirke på det redaktionelle stof i bladene.

Hjemmeside for offentlige og private sygehuse

Ifølge et netop fremsat beslutningsforslag skal der etableres én fælles informationskanal, en hjemmeside, hvor offentlige og private sygehuse, private klinikker og privatpraktiserende sundhedspersoner samt andre institutioner, der kan levere sundhedsydelser, kan informere borgerne om deres ydelser. Forslaget, der er fremsat af Socialdemokratiets sundhedspolitiske ordfører, Sophie Hæstorp Andersen og hendes partifælle Lone Møller, skal betragtes som et alternativ til at liberalisere reglerne for markedsføring af sundhedsydelser.

Forslagsstillerne mener, at det voksende marked for private sundhedsydelser, det frie offentlige sygehusvalg samt borgernes mulighed for henvisning til behandling på privathospital ved en ventetid på over to måneder øger behovet for gennemsigtighed og gennemskuelighed af udbuddet af offentlige såvel som private sundhedsydelser.

Betaling for netpublicering

Ifølge British Medical Journal er der ved at blive skabt konsensus om, hvordan internettet vil ændre økonomien i videnskabelig publicering.

Konklusionen på et nyligt møde mellem de britiske sundhedsmyndigheder og PubMed Central er, at forfatterne til en original videnskabelig artikel fremover vil blive bedt om at betale tidsskrifternes omkostninger i forbindelse med publicering af deres artikler online. Det vil herefter ikke være nødvendigt at være abonnent for at kunne opnå adgang til originale forskningsartikler.

Elektroniske tidsskrifter – såsom the New Journal of Physics samt 90 tidsskrifter under BioMed Central – har allerede indført forfatterbetalingsmodellen.

Forventningen er, at de virksomheder, der finansierer originalforskning, vil betale det beløb, som forskerne vil blive afkrævet.

Læs mere på www. bmj.com

Sundheds-it i fokus

Ti it-projekter i Nordjyllands Amt skal være med til at skabe mere sammenhængende behandlingsforløb, fremme patienternes og borgernes adgang til information samt sikre en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne på sundhedsområdet. Inden for rammerne af det regionale projekt, Det Digitale Nordjylland, er nøgleordene på sundhedsområdet eGovernment og eHealth. Et af projekterne er Det Digitale Sygehus, som indebærer en ekstraordinær it-indsats bl.a. i form af system-integration på et enkelt sygehus. Et andet projekt handler om fjernovervågning af hjertepatienter med udvikling af et telemedicinsk system, som kontinuerligt og trådløst kan overføre hjerterytmesignaler fra patientens hjem til hjertemedicinsk afdeling på Aalborg Sygehus.

De øvrige projekter går bl.a. ud på at udvikle et kommunikationssystem, som kan hjælpe til at øge kvaliteten i den præhospitale patientbehandling, at udvikle et talegenkendelsessystem, som kan optimere dikteringsfunktionen på en patologisk afdeling og at udvikle og indføre elektronisk patientjournal inden for psykiatrien.

Andre projekter har fokus på onlinetidsbestilling og receptfornyelse hos de praktiserende læger, elektroniske vandrejournaler for astmabørn samt etablering af en virtuel net-butik med individuel sundhedsrådgivning og mulighed for at oprette en personlig forebyggelses-journal.

Formålet med Det Digitale Nordjylland er at skabe et af de førende it-samfund i Danmark, hvor det digitale sundhedsvæsen blot er et tema.


Sygehusledelse franchises

For en del af de britiske sygehusforvaltninger som i sidste års kvalitetsmålinger fik nul stjerner, kan franchising af ledelsesfunktionen blive fremtiden. I første omgang kan en netop udpeget gruppe af ekspertorganisationer byde ind på at overtage styringen af tre forvaltninger.

I den ene af de tre forvaltninger er det blevet af-sløret, at ledelsen har fiflet med ventelistetallene.

Ekspertgruppen, The Register of Experts, inkluderer over 70 forskellige organisationer i og uden for NHS. Af disse er 62 trestjernede sygehusforvaltninger – otte er britiske eller udenlandske sundhedsorganisationer.


Ny generaldirektør for WHO

Dr. Jong Wook Lee afløser Gro Harlem Brundtland som generaldirektør for verdenssundhedsorganisationen WHO. Jong Wook Lee er født i 1945 i Seoul, Sydkorea. Han er bl.a. Master of Public Health og har i 19 år arbejdet for WHO, hvor han navnlig har markeret sig i organisationens kamp mod tuberkolose og forebyggende vacciner til børn.


Ministerundersøgelse af lægemidler

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bedt Lægemiddelstyrelsen om at gennemføre en større undersøgelse af, hvilke lægemidler der udleveres på apotekerne og af eventuelle forskelle apotekerne imellem. Undersøgelsen vil i særlig grad fokusere på de grupper af lægemidler, hvor der er væsentlige prisforskelle mellem flere synonyme lægemidler – såvel lægemidler i håndkøb som på recept. Ifølge Lægemiddelstyrelsens eget nyhedsbrev »Indikation« udleverer en lang række apoteker relativt dyrere håndkøbsmedicin. Således har 143 apoteker det relativt dyrere produkt, »Panodil«, en markedsandel på over 50 procent, mens det billigste produkt, »Pinex«, ingen steder har en markedsandel på over 50 procent.


Stop for gratis omskæring af drenge

Ifølge Berlingske Tidende kræver københavnske politikere skatteyderbetalt rituel omskæring af drenge afskaffet. Siden 1994 har kommunen stillet fire specialklinikker gratis til rådighed for rituelle omskæringer af drenge. Et tilbud, som omfatter både muslimer og jøder, men som kun muslimer benytter sig af. Foruden Københavns Kommune, der har landets største koncentration af nydanskere, tilbyder kun Hovedstadens Sygehusfællesskab og ganske få amter gratis rituel omskæring af drenge.

»Min personlige holdning er, at man hverken skal omskære piger eller drenge. Derfor er det mærkeligt, hvis vi sender signaler om, at det er i orden med om-skæring af drenge på det offentliges regning«, siger Karen Hækkerup (S), medlem af Københavns sundheds- og omsorgsudvalg til avisen.

Sundhedsborgmester Inger Marie Bruun-Vierø (R) mener heller ikke, at rituelle omskæringer skal finansieres over sundhedsbudgettet: »Sundhedsvæsenet fattes penge, og det er ikke en offentlig opgave at støt te rituelle handlinger. Men vi må undersøge, om det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis omskæringerne så i stedet foretages uden lægeligt tilsyn«, siger Inger Marie Bruun-Vierø.


Danske forskere bag effektiv kur mod sukkersyge

Et dansk forskerhold har for første gang fremlagt videnskabelig dokumentation for, at en intensiv indsats mod folkesygdommen type 2-diabetes kan give meget store resultater – herunder reducere risikoen for kar-diovaskulære sygdomme med op til 50 procent.

Undersøgelsen, der just er offentliggjort i New England Journal of Medicine, er ledet af professor, overlæge, dr.med. Oluf Borbye Pedersen, Steno Diabetes Center, samt læge Peter Gæde og professor Hans-Henrik Parving.

En intensiv indsats indebærer en bredspektret kur, hvor patienterne fra første færd anbringes i en strengt reguleret medicinsk behandling af selve sygdommen – for en del patienters vedkommende med insulin hver dag.

Grøntsager og fisk – men ingen tobak – er også et must. Det samme er daglig motion. Dertil kommer regulering af bl.a. blodtryk og kolesterol.

I alt 200.000 danskere er i dag ramt af type 2-diabetes. Sundhedsstyrelsens MTV-institut er netop nu i færd med at undersøge mulighederne for intensivbehandling af alle med type 2-diabetes.

Læs mere på: http://content. nejm.org/cgi/content/ short/348/5/383


Endelig overenskomst for læger i Grønland

Efter 13 timers intense forhandlinger forrige weekend i København blev den ellers overisede atmosfære mellem forhandlingsdelegationen fra Lægeforeningen og Grønlands Hjemmestyre tøet op, og en ny overenskomst for læger på Grønland er på plads.

Forhandlingerne har ellers ligget stille i flere måneder efter at parterne gik fra hinanden i maj 2002.

Carsten Rygaard, hovedbestyrelsesmedlem og Lægeforeningens forhandlingsleder, glæder sig over det gode forhandlingsresultat, som blandt andet indebærer en lønstigning på 6,5 procent over de næste tre år med tilbagevirkende kraft fra april sidste år.

Carsten Rygaard er ikke mindst tilfreds med den ny overenskomsts forbedrede muligheder for tilskud til videre- og efteruddannelse.

»Overenskomstforbedringerne skal medvirke til at løse problemer med rekruttering og fastholdelse af læger, så det grønlandske sundhedsvæsen kan opfylde sin målsætning om at være på niveau med de øvrige nordiske lande«, udtaler Carsten Rygaard.