Skip to main content

Reumatikere har belastet svangerskab

> Norge

Kvinder med reumatisme har øget risiko for at pådrage sig svangerskabsforgiftning, gennemgå kejsersnit samt føde for tidligt.

Det fremgår af en ny stor norsk registerundersøgelse, hvori data om alle norske mødre og deres svangerskab er analyseret. Mødre med reumatisme blev sammenlignet med ikkereumatiske mødre og undersøgelsen viser endvidere, at reumatiske mødre, gennmsnitligt føder færre børn og at der er et længere interval mellem fødslerne end hos ikkereumatiske kvinder. Det fremgår endvidere, at risikoen for at komplikationer gentager sig under svangerskab nr. to er højere for kvinder med reumatiske sygdomme end ikkereumatiske kvinder. Og at kvinder med leddegigt ofte får det bedre under svangerskabet, mens kvinder med lupus som regel får det værre. Imidlertid vil de fleste reumatiske sygdomme forværres det første år efter en fødsel.

Læs mere på http://www.ntnu.no/doktorgrader/dr.med/02.03/ skomsvoll.htm

Rygning kan fremskynde spredning af kræft

> USA

De kræftpatienter, som på det tidspunkt da de får stillet diagnosen, er rygere, har større sandsynlighed end kræftdia-gnosticerede ikkerygere, for at kræften har spredt sig. Det fremgår af en artikel i Journal of Clinical Oncology. Risikoen for spredning for rygere gælder for en lang række kræftformer, bl.a. og især prostatakræft.

Undersøgelsen kan ikke tages til indtægt for, at rygning får kræft til at sprede sig, men den understøtter opfattelsen, at det aldrig er for sent at ophøre med at ryge.

Ifølge de amerikanske forskere er der stakkevis af utvetydige videnskabelige beviser for, at rygning er den største årsag til en række kræftsygdomme - herunder kræft i lunger og blære. Alligevel bliver rådet til kræftdiagnosticerede rygere om at lægge tobakken på hylden, ofte videregivet - og modtaget - med »ambivalens«, mener forskerne. Det skyldes usikkerhed om, hvorvidt rygning fremmer udvikling af kræft, når en kræftdiagnose allerede er stillet.

De amerikanske forskere har evalueret næsten 12.000 kræfttilfælde: dels kræftens stadium på diagnosetidspunktet, dels information om såvel kræftpatientens aktuelle som tidligere rygevaner.

Af undersøgelsen fremgår det, at kræftpatienter, der røg efter diagnosetidspunktet, fordoblede deres risiko for at udvikle metastaser i forbindelse med flere kræftformer. En risiko, der var forhøjet med 56 procent for dem, der havde røget tidligere.

Kræftpatienter, der røg efter diagnosen var stillet - men ikke tidligere havde røget - havde 39 procent højere risiko for spredning.

Ikke desto mindre understreger forskerne, at undersøgelsen ikke udgør noget bevis for, at rygeophør efter en kræftdiagnose vil reducere den pågældendes risiko for, at der udvikles metastaser.

Læs mere i Journal of Clinical Oncology 2003;21:907-13.

Ni års skolegang giver drengene fylde

> Høje Taastrup

Drengene er tyndest, når de som små børn begynder i skolen, men tykkest, når de som store børn går ud af skolen. Ni års skolegang har vist sig at virke fremmende på drengenes fedtdepoter. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Høje-Taastrup Kommune af skolebørnenes overvægt fra 1. til 9. klasse refereret i Berlingske Tidende.

I 1. klasse er overvægt mere udbredt blandt pigerne, men drengene overhaler siden pigerne, således at 11 procent af pigerne og 13,8 procent af drengene i 9. klasse er overvægtige.

I børnehavealderen spiller drengene fodbold og klatrer, mens pigerne sidder inde og tegner og leger med Barbieduk-ker. Når de starter i skole, får pigerne rørt sig lidt mere, fordi de begynder at gå til dans, gymnastik og svømning. Til gengæld begynder drengene at sidde lidt mere stille, og nogle af dem forfalder til computeren,« siger sundhedsplejerske Benthe Hansen fra Høje-Taastrup Kommune til avisen.

Sundhedsplejerskerne oplever, at mange børn ophører med deres fritidsaktiviteter i 7. klasse, hvor det ikke længere er smart at gå til noget efter skoletid. Samtidig undgår de de muligheder for at få rørt sig, som skolen faktisk byder på. Det er ikke obligatorisk at skulle ud i frikvartererne. Samtidig deltager mange børn ikke i idrætstimerne - ofte støttet af forældrene, der skriver, at børnene er forkølede, har »menstruation for tredje gang den måned eller har ondt hist og pist,« siger Benthe Hansen.

Sundhedsplejerskerne i Høje-Taastrup Kommune satser derfor nu på en dobbeltstrenget model i kampen mod børns overvægt: Via oplysningskampagner vil der blive rettet fokus på den mad, der fx serveres i skolernes kantiner. Samtidig skal der dannes grupper med 8-10 børn, der allerede er blevet overvægtige. Hér skal børnene og deres forældre bl.a. lære om sund kost og motion.

Britisk furore over forbud mod stamcelleforskning

> EU

Europaparlamentet har taget de første skridt i retning af at introducere et forbud mod stamcelleforskning på ufuldbårne fostre. En beslutning, der vil betyde afslutningen på en lang række forskningsprojekter, der p.t. pågår i Storbritannien og som blev lovliggjorte - på strikte betingelser - i 2000. Formålet var at tilvejebringe behandling af alvorlige lidelser.

David Bowe, britisk Labourmedlem af Europaparlamen-tet, mener, at den forestående stramning vil indebære et definitivt stop for stamcelleforskning i Storbritannien.

Den britiske regering har også kritiseret forslaget.

For at have effekt, skal et forbud godkendes af samtlige EU-regeringer. Disse vil i løbet af sommeren give deres mening til kende i forbindelse med udkastet til lovgivning.

Som det ser ud lige nu, er der langtfra enighed regeringerne imellem. Et kommende lovforslag vil ikke blot forbyde forskning i menneskelig kloning med reproduktion for øje, men vil også forbyde forskning der har til formål at skabe fostre alene med henblik på forskning eller for at tilvejebringe stamceller.

Læs mere på: http://bmj.com/cgi/content/full/326/7394/838/a

Risiko for Downs syndrom relateret til andre fødselsdefekter

> Israel

Familier, som har et barn med Downs syndrom, lader til at have højere risiko for at blive forældre til barn nr. to med neuralrørsdefekt.

Da det efterhånden er almen anerkendt, at folinsyre vil kunne forebygge neuralrørsdefekter, foreslår de israelske forskere fra universitetet i Tel Aviv, at nogle tilfælde af Downs syndrom også kan være forårsaget af for lidt folinsyre, og at tilskud heraf derfor kan hjælpe til at forebygge Downs syndrom hos babyer, i hvis familie der har været neuralrørsdefekter. Alligevel tilråder forskerne, at yderligere forskning er nødvendlig, før læger bør anbefale folinsyre til gravide kvinder. Alle de familier, der optræder i undersøgelsen, har fået et barn med enten Downs syndrom eller neuralrørsdefekt og mindst en anden graviditet.

Blandt 493 israelske familier var forekomsten af Downs syndrom fem gange højere, end hvad der var forventligt for mødre svarende til de undersøgte kvinders alder.

Læs mere i Lancet 2003;361:1331-5,1316.

Mælketænder kan være guld værd

> USA

Pulpa dentis i børns mælketænder kan vise sig at have større nytteværdi end at tjene som kært eje for bedsteforældre, når de begynder at falde ud i seksårsalderen: tænderne er rige på stamceller. Tilm ed af en type som anses for at være blandt de mest alsidige, skriver Reuters Health. Således har det vist sig, at stamceller fra mælketænder deler sig hurtigere end fx stamceller fra voksentænder i laboratoriet. Sammenlignet med embryonale stamceller, vil anvendelse af stamceller fra mælketænder ikke være kontroversiel, påpeger forskerne fra National Institutes of Health.

Læs mere på: http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=healthNews&storyID=2599470

Store forventninger til nyt middel mod type 2-diabetes

> Danmark

Novo Nordisk er ifølge Jyllands-Posten på vej med et nyt produkt, der i bedste fald kan »revolutionere« behandlingen af sukkersyge. Mads Krogsgaard Thomsen, koncerndirektør i Novo Nordisk, med ansvar for forskning og udvikling siger til avisen, at Novo er de eneste, som har et projekt, der er baseret på det humane GLP-1-hormon. Konkurrenterne, blandt andet Eli Lilly og Zealand Pharma, arbejder på en substans, der stammer fra krybdyr. Det er lykkedes Novo

at designe menneskets eget GLP-1 sådan, at det kun skal indtages en gang om dagen.

Novos produkt, der er rettet mod type 2-diabetes, er i slutningen af fase II-testen, og inden sommerferien vil Novo oplyse, om koncernen fører nn2211-lægemidlet over i de afsluttende kliniske fase III-forsøg. Novos store konkurrent Eli Lilly har allerede sendt sit kommende lægemiddel i fase III-test, men det bekymrer ikke Novo.

»Teknologisk set står vi stærkest. Det generer mig mindre, at de er længere fremme, når vi mener, at vi har et bedre produkt end dem,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Det er Novos håb, at GLP-1 vil bremse nedbrydningen af betacellerne i bugspytkirtlen, hvor der dannes insulin, og måske stabilisere niveauet eller i bedste fald stimulere dannelsen af nye betaceller, sådan som koncernen har set det i dyreforsøg.

Nordea Securities mener, at nn2211, har blockbuster-potentiale, hvilket vil sige, at det vil kunne opnå et salg i markedet på mindst en mia. dollars - godt syv mia. kr.