Skip to main content

Tre millioner nyfødte dør hvert år unødigt

> Storbritannien

Cirka tre millioner ud af de fire millioner nyfødte babyer, der hvert år dør på verdensplan, kan uden de store omkostninger og ved simple interventioner reddes. Det fremgår af en artikel publiceret i The Lancet.

Nioghalvfems procent af de fire millioner dødsfald sker i verdens fattige lande. Imidlertid knytter den publicerede forskning vedrørende spædbarnsdød an til den ene procent af dødsfaldene, som finder sted i verdens rige lande. Artiklen i Lancet - der er en del af et tema - ser på, hvornår, hvordan, hvor og hvorfor så mange nyfødte børn dør og finder frem til, at 75 procent af de neonatale dødsfald indtræffer inden for den første uge efter fødslen (størst er risikoen den første dag af den nyfødtes liv). To tredjedele af samtlige dødsfald finder sted i ti lande - herunder Afghanistan, Etiopien og Pakistan.

Den hyppigste dødsårsag er infektioner (36 procent), at barnet er født præmaturt (28 procent) samt asphyxia (23 procent). Neonatal tetanus, som kan forebygges og stort set er ukendt i den rige del af verden, dræber en halv million babyer hvert år.

Et nøglebudskab i artiklen er, at det allerede med forhåndenværende midler er muligt at redde disse mange liv. Fx kunne mange af de 60-80 procent af de neonatale dødsfald, der vedrører børn med en lav fødselsvægt, reddes ved at holde børnene varme og give dem bryst.

Læs evt. mere i Lancet 2005;365:891-900.

Forskere advarer mod at kappe bånd til industrien

> USA

Det amerikanske US National Institutes of Health (NIH) har lagt strenge begrænsninger på sine ansattes bånd til firmaer inden for medicinal- og biotekindustrien. Reglerne indbefatter bl.a., at seniorforskere - i alt cirka 5.000 - ikke må drive konsulentvirksomhed for medicinal- og biotekvirksomheder, og at de og deres familie skal sælge alle aktier og aktieoptioner, som de måtte eje i disse virksomheder. Derudover må de heller ikke modtage pengebeløb, der overstiger $200. Andre ansatte i NIH som fx kontorpersonale og elevatorførere er forpligtet til at sælge aktier, der er mere værd end $15.000 i de ovennævnte virksomheder.

Men ifølge en gruppe af forskere fra NIH, bør de nye regler - som trådte i kraft den 3. februar i år - lempes for ikke at afskrække forskere fra at lade sig ansætte i NIH, hvor forskerne tjener mindre, end de gør i industrien og sågar på universiteterne. De anerkender, at det for at beskytte NIH's professionalisme og integritet er nødvendigt med restriktioner, men at NIH med det nye regelsæt »spænder buen for hårdt«.

Dertil kommer, at reglerne vil forhindre fri udveksling af videnskabelig information mellem NIH's forskere og deres kolleger på universiteter og i industrien. Los Angeles Times har tidligere afsløret, at cirka en tredjedel af NIH's forskere har bånd til industrien.

De nye regler kan læses på www.nih.gov/about/ethics_COI.htm

Aids-vaccine afprøves på mennesker

> Kina

Kina har netop påbegyndt de første afprøvninger af en ny aids-vaccine på mennesker.

En 20-årig mand blev den første, som afprøvede vaccinen, og han vil blive fulgt af syv øvrige - hvoraf fire er kvinder. I alt vil 49 frivillige i alderen 18-50 år blive udsat for vaccinen, som foregår i tre faser, hvoraf den første strækker sig over 14 måneder.

Den kinesiske regering skønner, at af Kinas 1,3 mia. indbyggere er 840.000 smittet med hiv. I kontrast hertil står eksperters bedømmelse, hvorefter der snarere skulle være mellem en og halvanden mio. smittede. FN har tidligere advaret om, at antallet af hiv- og aids-ofre i Kina ved indgangen til 2010 vil kunne stige til 10 mio., såfremt der ikke gøres noget alvorligt for at bekæmpe sygdommen.

Ifølge Reuters lægger den konservative attitude til sex, bånd på anstrengelserne for at optrappe forebyggende tiltag.

Moralsk anfægtelse over brug af udenlandske læger

> Storbritannien

Afrikas sundhedsarbejdere svigter kontinentets fattigere lande. Det mener blandt andre den britiske lægeforening - British Medical Association (BMA) - der kritiserer Storbritanniens fortsatte afhængighed af læger og sygeplejersker fra udviklingslandene. I særdeleshed de afrikanske lande.

Foreningens formand beskriver denne afhængighed som moralsk uforsvarlig. Alene sidste år kom to tredjedele af samtlige nyregistrerede læger - og mere end 40 procent af sygeplejerskerne - fra udlandet.

Cirka 12.500 læger fra afrikanske lande har p.t. tilladelse til at arbejde i det britiske sundhedsvæsen. Samtidig har tre fjerdedele af lægerne i Zimbabwe forladt landet siden halvfemserne. Og i Malawi forventes en fjerdedel af sundhedsarbejderne at dø af aids inden for få år.

Den britiske regering har lagt restriktioner på hvilke udviklingslande, der kan rekrutteres sundhedspersonale fra, men ifølge BMA forhindrer dette ikke, at læger fra fx det afrikanske kontinent kan rejse til Storbritannien i jagten på bedre løn og arbejdsbetingelser. I et land som Ghana, som huser en befolkning der i antal svarer til en tredjedel af den britiske befolkning, er der i alt 1.500 læger til rådighed, hvilket ifølge BMA er forbløffende: »Der er i bogstaveligste forstand dele af dette land, hvor der intet sundhedsvæsen er overhovedet«, lyder det fra foreningens formand.

Blåstempling af dansk pandemiplan

> København

Danmarks strategi i forbindelse med en eventuel

fugleinfluenza er god nok og lever fuldt ud op til Verdenssundhedsorganisations, WHO's, tjekliste. Det har pandemigruppen under Sundhedsstyrelsen netop konkluderet. Der er indkøbt piller til, at 30.000 kan blive behandlet med influenzamedicinen Tamiflu. Ligesom der satses på at have et stort lager af antibiotika, at holde smitten ude længst muligt og at udvikle vacciner.

Selv om andre lande på nuværende tidspunkt har bestilt mere medicin end myndighederne herhjemme har gjort, understreger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrik over for flere medier, at Danmark på nuværende tidspunkt har et medicinlager, som er på højde med eller større end de fleste andre lande. Han påpeger, at Danmark i modsætning til de fleste andre lande allerede har skaffet medicinen hjem. Og at Sundhedsstyrelsen nu skal overveje, om lageret af Tamiflu skal være større.

Ifølge Jyllands-Posten overvejer de danske sundhedsmyndigheder at få lukket alle landets lufthavne for fly fra ramte områder på kloden, når en verdensomspændende influenzaepidemi på et tidspunkt bryder ud. Det skønnes, at i værste fald op mod fire mio. danskere vil blive smittet ved en pandemi - op til halvdelen uden at blive syge - mens mellem 1.700 og 6.000 vil dø.

Misbrugte kvinder får hyppigere abort

> Canada

Kvinder, som får foretaget en abort mere end en gang, har i højere grad været udsat for tvang samt fysisk og seksuelt misbrug af deres partner sammenlignet med kvinder, der for første gang får foretaget en abort.

Det fremgår af en ny artikel publiceret i Journal of the Canadian Medical Association.

I en undersøgelse af 1.127 canadiske kvinder, der alle ønskede at få afbrudt svangerskabet, var det den anden abort for 260 af kvinderne og den tredje for 98. Af dem, der for første gang havde valgt en abort, tilkendegav 24 procent , at der pågik større kampe og konflikter med ham, der var far til det uønskede barn, mens det tilsvarende tal for de kvinder, for hvem det var abort nr. to eller flere, var henholdsvis 30 og 34 procent. Nogenlunde samme tal var gældende, når det gjaldt spørgsmålet om fysisk og seksuelt misbrug samt vold begået af partneren.

De kvinder, der tidligere havde fået foretaget mindst en abort, havde i højere grad end de kvinder, der for første gang skulle have foretaget en abort, været udsat for seksuelt overførte sygdomme. De havde begrænsede personlige og økonomiske ressourcer, og de havde hyppigere været udsat for en eller anden form for misbrug i deres liv.

Læs mere i CMAJ 2005;172:637-41.

Granskning af mangelfuld journalføring

> København

Mangelfuld journalføring er hyppigt årsag til kritik af sundhedspersoner i Sundhedsvæsnets Patientklagenævn, og mangelfuld journalføring kan erfaringsmæssigt være årsag til eller medvirke til fejl og næsten-fejl i sundhedsvæsenet.

Derfor gennemgik alle embedslægeinstitutioner i en tomåneders periode fra den 1. oktober 2004 alle de sygehusjournaler, der forelå i forbindelse med klage- og indberetningssager vedrørende sygehusene, og vurderede journalerne ud fra aftalte kriterier.

Hovedparten af journalerne opfyldte kravene mht. oplysninger om tid, sted og om hvilken læge, der havde skrevet et journalnotat. Også krav til oplysninger om årsagen til patientkontakten samt oplysninger om diagnose var opfyldt.

Men i flere af de undersøgte journaler var information og samtykke mangelfuldt journalført, især vedrørende indikation for ordineret medicin, oplysninger om den givne information samt oplysninger om, hvorvidt patienten havde givet samtykke til undersøgelse og behandling.

I løbet af i år vil embedslægeinstitutionerne derfor kontakte alle sygehuse og tilbyde at holde et oplæg med overskriften »God journalføring gi'r større patientsikkerhed«.

Læs hele rapporten på http://www.sst.dk/publ/Publ2005/KOT/ Tilsynstema_ELI/Tilsynstema.pdf

Sundhedsstyrelsen udbygger patientinformation

> København

Informationssiden på internettet om ventetid, indlæggelse og behandlingstider udvides nu til også at omfatte oplysninger om hvor mange behandlinger, de enkelte afdelinger udfører af en bestemt slags. Desuden kan man læse, hvor mange dages indlæggelse man skal regne med på de forskellige sygehuse, og hvor stor en del af behandlingerne, der udføres ambulant uden indlæggelse.

Samtidig har siden skiftet navn fra venteinfo og findes nu på adressen patientinfo.sst.dk Ifølge Sundhedsstyrelsens vicedirektør Kjeld Kjeldsens oplysninger til Politiken er det nødvendigt af hensyn til systemets brugbarhed, at de enkelte afdelinger indrapporterer mindst én gang om måneden og i det hele taget, når ventetiden ændrer sig.

Praktiserende læger tilbyder kostomlægning

> Odense

I Odense afprøver Fyns Amt en ny forebyggelse på kostområdet. I et nyt projekt får udvalgte praktiserende læger mulighed for at henvise overvægtige unge og voksne til kostomlægningskurser, der afvikles som gruppe- eller individuelle forløb, alt efter hvad der motiverer patienten bedst.

Det er gratis for patienten at deltage i tilbuddet. Til gengæld skal hun forpligte sig til at deltage i møder og udføre kostregistrering.

Initiativet bygger på en erkendelse af, at fedme også herhjemme har antaget epidemiske højder, og at oplysning om de syv kostråd og kontrolvejninger ikke rækker i kampen mod den tyngende vægt.

Strategien har to ben: Dels tilbydes de praktiserende lægers personale mere viden om ernæring, dels vil man udvikle et henvisningstilbud, som de praktiserende læger kan benytte.