Skip to main content

Kortsigtet besparelse på speciallægeuddannelsen

Jesper Poulsen

2. nov. 2005
2 min.

Uddannelsessystemet begynder i år at udmønte Speciallægekommissionens anbefalinger i praksis. Det gælder nye tilpassede specialespecifikke kurser, og det gælder nye tværfaglige kurser, der skal give lægerne en øget kompetence inden for ledelse, kommunikation, pædagogik og samarbejde. Den nye teoretiske videreuddannelse skal sikre, at de kommende store årgange af kandidater bliver højt kvalificerede speciallæger, der på sigt kan sikre danskerne en behandling af høj kvalitet til tiden. Alligevel bliver denne uddannelse, endnu før den er kommet i gang, udsat for sparekniven.

Det lykkedes at undgå et dobbeltattentat på lægeuddannelsen, fordi besparelserne på universiteterne i 11. time blev strøget. Men besparelserne på den teoretiske del af speciallægeuddannelsen blev stående. De indebærer en umiddelbar besparelse på knap ti procent i år, stigende til 25 procent inden for tre år. Besparelserne på de obligatoriske kurser i forhold til finanslov 2001 er i 2003 fem millioner kroner eller så meget som en fjerdedel af bevillingen. Bevillingen til de tværfaglige kurser er de næste to år ligeledes skåret med 20-25 procent. Det er dybt ulogisk og utrolig kortsynet.

Besparelserne på speciallægeuddannelsen i de næste 4-5 år svarer nogenlunde til den pulje på 35 mio. kroner, som regeringen har afsat til at sende danskere til udokumenteret kræftbehandling i udlandet. Set i dette lys virker tankegangen bag finansloven endnu mere populistisk og kortsigtet. Regeringen er tilsyneladende mere interesseret i nogle hurtige, pressevenlige sygehistorier end i at sikre kvaliteten af sundhedsvæsenet på længere sigt.