Skip to main content

Kræftpatienter overbehandles med kemo

Anne Steenberger, as@dadl.dk

13. sep. 2010
2 min.

En stor del af de kræftpatienter, der får kemoterapi, har ingen gavn af det. På trods af at et af de helt centrale omdrejningspunkter for kræftforskningen er at finde ud af, hvilken behandling, der er den rigtige for den enkelte patient. Men kemoterapi, som er en hyppigt anvendt behandling, er det ikke er lykkedes at skræddersy. Derfor sker der i dag en voldsom overbehandling med kemoterapi. Det kom frem på en konference om kræftforskningen i Danmark, som Det Strategiske Forskningsråd afholdt forrige uge.

Et stadig stigende antal - ca. 90 procent - nydiagnosticerede brystkræftpatienter får medicinsk behandling, og knap halvdelen af disse får kemoterapi, viser tal fra DBCG (Danish Breast Cancer Cooperative Group).

Hvor mange patienter, der får kemoterapi, uden at det har nogen gavnlig effekt, vides ikke præcist. Men det er mange. Professor Bent Ejlertsen, Rigshospitalet, har analyseret danske data og fundet frem til, at det drejer sig om over halvdelen. Professor Torben Kruse, Odense Universitetshospital, har foretaget beregninger ved hjælpe af en computermodel, der tyder på, at det kan være op til 80 procent.

Under alle omstændigheder finder der med Torben Kruses ord en »voldsom overbehandling« sted.

Bent Ejlertsen siger: »Brugen af medicinsk kræftbehandling er udbredt, og det fører til overbehandling; det gælder både kemoterapi og anden medicinsk behandling. Det kan man se, fordi vi ved, at en tredjedel af patienterne med eksempelvis brystkræft bliver helbredt efter operation og strålebehandling alene. Udfordringen er at finde dem, der ikke har brug for den medicinske behandling. Her er kemoterapien svær. Den gives hverken målrettet eller personligt. Det, vi normalt ved om patienten og tumorens karakteristika, giver ikke tilstrækkelig mulighed for at identificere de patienter, der kan undvære den medicinske behandling« siger Bent Ejlertsen.

Meget af kræftforskningen i dag beskæftiger sig med det problem. Det afgørende er at finde de såkaldte markører, der kan hjælpe til at afdække sygdommens karakter, som igen kan føre til en mere skræddersyet behandling.

Et tværfagligt nationalt hold af forskere og klinikere er med støtte fra Det Strategiske Forskningsråd og Kræftens Bekæmpelse i gang med et projekt, der skal undersøge kræftknuder og blodprøver fra brystkræftpatienter. Det foregår ved at anvende den seneste viden om gener og bruge de nyeste teknikker til at analysere gener og proteiner. Gruppen er nedsat på initiativ af DBCG.

»Vi håber, at vi på den måde bliver i stand til at forudsige sygdommens forløb og behandlingens effekt. Det vil gøre lægerne i stand til at skræddersy behandlingen og dermed komme overbehandlingen til livs,« siger Torben Kruse.