Skip to main content

Kredsgeneralforsamlingerne nedlagt

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

1. nov. 2005
3 min.

FAYL's struktur skal laves radikalt om. Ellers kan foreningen ikke give medlemmerne nok for kontingentkronerne. Ellers kan FAYL ikke reagere hurtigt og effektivt i et sundhedsvæsen i hastig udvikling.

På repræsentantskabsmødet fremlagde Claus Brøckner Nielsen, formand for FAYL's arbejdsgruppe om struktur, en analyse af og rapport om problemet og sagde, at »afgørelsens time« var kom- met (se rapporten på www.FAYL.dk/ Det mener FAYL/Politikpapirer).

»Kan vi stå ved det vi har sagt og ment om, at vi vil trimme organisationen?«, spurgte han forsamlingen.

Det første lille skridt på vejen til en afgørende strukturel ændring af FAYL blev taget på repræsentantskabsmødet.

Kredsgeneralforsamlingerne bliver nedlagt.

»En formalistisk, stivnet mødeform«, sagde Claus Brøckner Nielsen. Kun tre procent af medlemmerne deltog i de seneste kredsgeneralforsamlinger. I stedet skal forsamlingerne blandt andet erstattes med temamøder.

Selv om der er mange principielle overvejelser og væsentlige konkrete forslag i rapporten om ny struktur, var det alligevel en diskussion om suppleanter eller ej til repræsentantskabsmødet, som kom til at dominere debatten.

For at slanke repræsentantskabsmødet og dermed gøre det lettere (og billigere) at indkalde til møde, foreslog strukturarbejdsgruppen, at de 63 suppleanter ikke mere skulle med. Men her overså arbejdsgruppen et politisk ømt område: Foreningens manglende evne til at tiltrække tillidsrepræsentanter.

Repræsentantskabet var ikke sen til at kæde forslaget sammen med rekrutteringsproblemet.

En politisk skole

»En forening kræver en god bund, og vejen fra bund til top skal ikke være for lang. Derfor er det godt, at suppleanterne er med. Det skaber et godt historisk kontinuum. Hvis ikke de er med, risikerer vi, at de dropper ud af det fagpolitiske arbejde. De, som bliver færdige på medicinstudiet nu, vil generelt ikke gå ind i fagpolitisk arbejde. Det er foreningens største problem«, sagde Marlene Mohr, Københavns Amt.

»Det er mit andet møde. Jeg er begyndt at få en fornemmelse af, hvordan man driver politik, det er en slags skole. For at opnå resultater kræver det et godt netværk. Det er ikke nok at gå på FAYL's hjemmeside. Det er noget helt andet at møde bestyrelsesmedlemmerne og de andre repræsentanter her på mødet. Jeg har meget mere lyst til at blive amtsreservelægerådsformand, når jeg har været med her«, sagde suppleant Peer Gregersen, Bornholms Amt, og fik et af de største bifald.

Frank Weyhe, H:S, savnede en prioritering af indsatsområder i strukturrapporten. Han kunne heller ikke få øje på samlede besparelser for FAYL, tværtimod, og det kunne han ikke få til at stemme med, at forsamlingen har tilkendegivet, at kontingentet skal ned.

»Hvis ikke vi kan komme med et bud på prioritering, må vi måske til at revidere holdningen til, at kontingentet skal ned«, sagde han provokatorisk.

Vedtægtsforslaget om at fjerne suppleanterne fra repræsentantskabsmødet endte med at blive taget af bordet af bestyrelsen, som ville arbejde på et nyt forslag til størrelse og sammensætning af repræsentantskabsmødet.

Claus Brøckner Nielsen konkluderede, at debatten viste, at der er behov for en kraftig oprustning af servicen over for de yngre læger decentralt, og at man her med al rimelighed kunne fokusere på, hvordan lægekredsforeningerne kan løfte opgaven.